Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
вт окт 30, 2018 1:13 pmBoyan написа:
От скоро се появиха на пазара непрегряващите колектори на Viessmann .
Благодаря, за информацията! Ако сте намерили нещо повече и по-подробно от:
„Интелигентното покритие на абсорбера предпазва колеторите от прегряване. Патентованата от Viessmann техника ThermProtect при достигането на определена температура изключва абсорбирането на енергия, когато соларният бойлер е напълно загрят. При стойности над температурата на изключване кристалната структура на абсориращото покритие се променя, повишава многократно излъчването на топлина и редуцира мощността на колектора. Така се постига значително по-ниска температура на стагнация и се предотвратява образуването на пара.”
Моля дайте линк. Предполагам, подобно покритие, ще има много по-широко приложение.
radius - майстор
Въпроса е да не се "сдуха" покритието след 5г., че тогава сметките няма да излязат. Колко струват подобни колектори?
Hursa - майстор
То е нанесено на абсорбиращата повърхност, а тя е покрита (и "херметизирана"). Ако е нещо, подобно на фотосолара - той има дълъг "живот".
Boyan - специалист
Самият принцип не е нещо ново .
Прилага се за производство на оптически ключове в инфраред диапазона .
Използва се фазовия преход на ванадиевият диоксид .
Прехода между полупроводник и метал е свързан с драстична промяна в електрическото съпротивление , топлопроводимостта и отразяващата му способност .
Прехода става при температура 68 градуса по целзий за чист ванадиев диоксид , но може да бъде манипулиран чрез легиращи добавки .
Първоначално са нананасяни тънки слоеве посредством йонно лъчево разпрашаване .
Сега предполагам, че е измислена някаква евтина технология, която не ми е известна.
Към момента цената е около 650 лева на 2,3 квадратни метра соларен панел .
Вече се работи върху пигменти за стенни покрития , тънкослойно нанасяне върху остъкления и други от сорта .
Теоретично няма ограничение за броя на обратимите фазови преходи .
Но дали самото покритие не се разрушава с времето ... предстои да разберем :)

Прикачен файл:
Фазов преход на ванадиев диоксид.jpg
Фазов преход на ванадиев диоксид.jpg (39.88 KиБ) Видяна 2152 пъти

За да намерите информация по темата може да търсите "vanadium oxide optical properties" .
Повечето са научни статии , но има и такива написани на разбираем простоцарски .
Hursa - майстор
Благодаря, много! :) И ще потърся.
Не съм обръщал внимание на подобно покритие. А се оказва доста любопитно. Ще е любопитно да се намери и сравнение по ефективност на широко използваните селективни покрития с това ново на Viessmann. Поне по графиките публикувани на сайта им оставам с впечатление, че новото отстъпва по ефективност, макар и с малко (в "работния" диапазон).
(Сорри, темата не е за слънчеви колектори.)
шоп - майстор
И аз благодаря много на Боян за информацията. И за мен това нещо е ново и интерсно.

Досега винаги проблема с прегряването съм го решавал с монтаж на панелите на "зимен" ъгъл спрямо хоризонта. 68-75 гр или дори 90 градусов монтаж на стена. Последният е много чист и прибран. Дори и при 10 кратно преоразмеряване, ако част от колекторите са под стреха 50 см лятото няма прегряване, а декември и януари системата работи 100% на отопление и БГВ.

Другият вариан против прегряване е самоизточващата се система, която си има своите привърженици и противници.

Разбира се информацията за новата технология предоставена от Боян ще е полезна за много хора, които имат покриви с наклон да кажем 30 или 40 градуса и желаят компактен и прибран монтаж :idea:
В крайна сметка и естетиката е важна :supz:

П.П. А който има двор и басейн е най-добре!:-)
LazarGanev - "Велик майстор"
Голям е приноса на Висман в топлотехниката, но моето мнение е, че точно този продукт (соларен панел с Therm protekt покритие), е един от най-безполезните и може да се каже, че е повече търговски трик. Не знам каква е цената на това покритие, но явно е нищожна, защото въвеждането на пазара на този панел преди 2-3 години беше комбинирано със сваляне на цената на панела, противно на логиката. Лично аз през това време съм изградил десетки соларни системи, но не съм почувствал липсата му. Не виждам смисъл от преоразмеряване на панелите - така се намалява тяхната ефективност. И обратно - преоразмеряването на бойлера/буфера води до повишаване ефективността на системата. При правилно оразмерени панели няма прегряване, няма нужда от Therm protekt :wink: . Затова казвам, че е търговски трик - при една и съща цена на 2 панела от различни марки, нормално е наличието на такова покритие да повлияе на избора :cool:
syncho - майстор
Ще кажа само една-две думи и предлагам да прекратим темата за слънчевите колектори в темата за подовото отопление.

Още преди 10-тина години, а може и повече Schott имаха такава или подобна технология. Така че това не е никаква новост, а просто някой се е присетил да възобнови някои позабравени неща. Единствено се чудя защо ли не е просъществувала и до ден днешен.
munio - напреднал
Здравейте, може би ще съм много банален, но ето че стигнах до тук. Та- технически грамотен човек съм и както се предполага си правя сам ремонта от-до. Реших да поставя подово отопление, така и така трябваше да правя замазка. Направил съм го добре според мен, доста съм изчел по темата специално за тръбите и горе-долу съм спазил нещата. Но дойде време за източника на топлина, след много размисли стигнах до термопомпа. Купих я, до тук лесно. Съществения въпрос е самото свързване на цялата система, чета и до колкото разбирам подовото отопление е малко по специфично от радиатори-самото навръзване. Та много моля, някой да ми обясни или дори някаква схема начертана на салфетка както се казва, много ще съм благодарен. :)
Boyan - специалист
Здравейте и добре дошъл във форума !
Дайте да видим какво сте си купили и какво представлява обекта .
Каква е Т.П. - модел , мощност и с каква комплектация е купена. Размери на обекта .
Ще има ли и конвектори , мислили ли сте за температурно управление на подовото
стая по стая ( ако не е едно помещение ).
Колко кръга е , с каква тръба е, на какви дължини са кръговете и с каква стъпка .
Ще подгрявате ли и бойлер .
Иначе няма как да ви се отговори коректно .
Схемата и изчисленията зависят от изходните данни .
Например , ако ще има ограничаване на потока по стаите ,
с цел регулиране на температура , то буфера става задължителен и т.н.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: