Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Не! Поне 1цол - 32мм. И датчика поток не ще го намериш лесно, виж ми темата по темата.
И ТП с меките връзки се свързва, предполагам са при нея. Ако не, и тук ги има.
munio - напреднал
ср ное 07, 2018 9:36 amradius написа:
Не! Поне 1цол - 32мм. И датчика поток не ще го намериш лесно, виж ми темата по темата.
И ТП с меките връзки се свързва, предполагам са при нея. Ако не, и тук ги има.
Блгодаря за пояснението, но не можах да намеря темата ти. Нямам меки връзки с ТП, къде ги има
radius - майстор
viewtopic.php?f=10&t=58721
viewtopic.php?f=10&t=53799
viewtopic.php?f=10&t=58768 ( с тази внимавай, че може да те накара да си продадеш машината ;) )
Меките връзки - по големите ВиК магазини. Служат да не се предават вибрациите от машината към тръбите. Не че много вибрира, но...
icog - напреднал
Здравейте!
Сменям апартамента и като обречен фен на водното подово нямам особен избор, то човек веднъж като е усетил кефа да ходи бос и по тениска през зимата, отърване няма :). В далечната 2010 една култова беззъба фигура Vanko68 пригоди един Daikin за водното на апартамента, който купих и оттогава не съм го пипнал. За щастие тръбите са навити супер некадърно, например в 40 м2 хол и кухня има 2 кръга (единия 60м другия 120м, 1/2 от пода на хола е студен, тцтцтц) та за новото подово рекох да попроуча преди да го поръчам. Малко някаква греда се получава, явно фирмите са претоварени покрай строителството, говорят ми за някакви 2 месеца след които можели да ме "поемат", едните изобщо не ми върнаха оферта. Притесняват ме обаче двете оферти, които получих, защото са мнооооого различни и като ги дискутирам чувам типичното "о, това така няма да работи" и "е това никога няма да (ти) го сложа". От каквото изчетох назад проекта според мен е доста тривиален, ама едно време професора като обесняваше колко бил велик Бернули аз бях в група с 9 колежки и може да съм пропуснал малко материал. Ще напиша до какви мъдрости съм стигнал и къде са ми колебанията и бих бил много благодарен за всякакви съвети!
Апартамент ново строителство, около 120 м2 с извадени вътрешните стени. 2 детски, спалня, общ хол с кухня, малка и голяма баня. По сметките на проектанта загубите са 7200w при -16C. Ако сметките му са верни би следвало реално да са една идея по-малко, защото сложихме по-добра изолация и по-добра дограма (на цялата сграда).
Едната оферта беше 11 кръга, другата 8, и двете във вариант 16х2 тръба. И двете без чертежи и каквито и да са изчисления.
Успях според мен доста читаво да направя на DWG-то 8 кръга, които заедно с връзките ще бъдат по 90м със стъпка 15. Само в едната спалня стъпката ще е най-вероятно 20, квадратурата е по-голяма (14 м2). Мисля да използвам тръба 17х2 вместо предложената 16х2, би трябвало да е по-добро решение - по-малко съпротивление, повече топлоносител? Спрял съм се на https://produktdaten.tece.de/web/tece_D ... 63E1CD834C - предпочетох го пред червеното Рехау защото мога да взема по-добра цена, доколкото разбирам тази е със същите параметри.
Най-голямата мъгла ми е помпата (помпите). В едната оферта настояват, че задължително трябва да имам циркулационна помпа само за колектора, другите казаха, че няма нужда. Сметки не дават, всичко е от опит! :)
Подходящо ли е приемането, че тръбата по-горе би имала много близко до 1 mbar/m загуба на налягане при около 120 l/h (2l/m)? Оплетката при мен ще е основно спираловидна, предполагам сгъвките също увеличават загубите. Изобщо има ли някъде читав онлайн калкулатор или софтуер за смятане на хидравлични загуби, TECE имат на сайта си ама нещо не е доизкусурен според мен, даде ми към 300 mbar загуба за всичките кръгове, това според мен е доста ниска стойност?
Мисля това подово да го захраня с термопомпа GREE Versati II 8кВhttp://gree-bulgaria.com/residential-ai ... i-idu-1ph/, вътрешното тяло е с 3 скоростна помпа с нещо като 735 mbar, покрива ли загубите по цялата система? А Gree-то съм го харесал заради приемливата цена, има ли някакви известни недостатъци (не успях да намеря оплаквания)? Дадоха ми и вариант с газов бойлер, който е с 1/2 по-ниска цена ама хич не ми допада, предпочитам да успея да влеза в приемливи пари с термопомпа.
Благодаря на всички, които са успели да стигнат до края, нека бирата бъде с вас! :)
filmatoplo - майстор
Колко метра тръба общо ти залагаха за тези 110-120 кв.м .Колко метра са външните стени .
icog - напреднал
чет ное 15, 2018 12:24 pmfilmatoplo написа:
Колко метра тръба общо ти залагаха за тези 110-120 кв.м .Колко метра са външните стени .
Външни стени 36м.
По офертата с 11 кръга имам 850м оферирана тръба.
По офертата с 8 кръга имам 650 м.
filmatoplo - майстор
По близка до нормалното за квадратите и външните стени е 10-11 кръга и метраж 800-850 м .
icog - напреднал
Ми ей така го виждам аз, като коридора не е нацяло нарисуван, ще уплътни и малка част от хола. Голямата спалня в дясно няма да се навива цялата, спя на 18C и под леглото ми със сигурност няма да има подово.

https://www.dropbox.com/s/tc6xr3ldnnqyy ... D.pdf?dl=0

При 800м 17х2 ще ли да е необходима втора помпа?
filmatoplo - майстор
На пръв поглед нещо такова , да се има предвид линиите покрай външните стени -една мислена ивица да бъде така -4 на брой линии да са със стъпка 5 см , след това още 4 броя със стъпка през 10 см до края на ивицата , след тази ивица навътре стъпката през 15 см .Та като посмяташ малко метража ще си проличи кое по колко .

Имам за домашно да мисля за подово на 600 кв.м на 1 етаж :? :wink:
munio - напреднал
ср ное 07, 2018 5:11 pmradius написа:
viewtopic.php?f=10&t=58721
viewtopic.php?f=10&t=53799
viewtopic.php?f=10&t=58768 ( с тази внимавай, че може да те накара да си продадеш машината ;) )
Меките връзки - по големите ВиК магазини. Служат да не се предават вибрациите от машината към тръбите. Не че много вибрира, но...
Колега/и благодаря ви за съветите, подкарах помпата. В момента работи прекрасно, машината е супер. Благодарности :partyman: :drinkers:

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: