• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
Към колегата 2v6, значи КПД за което говоря не е това на котела(в промишлеността КПД на котел за течно или газообразно гориво стига да около 98%), а на цикъла. Или иначе казано такъв проценто от вложената топлина се превръща в ел. енергия. :)
Отностно температурата на парата, зависи от налягането и в момента максималната достигната работна температура е от порядъка на 700градуса(в нашите ТЕЦ е около 525градуса). Основното ограничение към тази температура е, че няма стомана(материал) която да понесе да работи при тези високи температури и налягания.
Начина на изгаряне на горивото в пиролизният котел, то той е подобен на газификацията, но не е газификация на горивото. Може би това е компромиса на този метод на горене за бита.
Zurlata - специалист
ibogdanov написа:
2v6 написа:
.........

Ей хора.. такъв вирус ми вкарахте с тези утилизатори, че се га водя война с жената за преправянето на комина и т.н. направо ше ме изсели предварително на Ибекта, ама как да и светна ползата от подобренията.
Ами покажи и този форум и малко формули и сметни да и докажеш :lol:

Илиев, нищо ново радикално не съм измислил, чудя ся как да го направя спрямо размерите и разположението на стаята с която разполагам.
И размишлявам и за Ламда-сондата, значи излиза че тя е Датчик на кислород, отчита от пълно наличие на кислород до пълното му отцъствие , а не отношението на гориво спрямо кислород, това ние трябва да си го сметнем като знаем колко гориво подаваме а Ламдата ни дава колко кислород има в газовете и от там изчисляваме. Ама това ако е течно или газообразно гориво, ама при дърва , въглища, пласмаси и т.н. няма как да изчислим горивото колко въглерод примерно съдържа. Затова аз ще го правя с време, например при напълнена камера с дърва(въглени,гуми :-D ) намаля оборотите на турбините от макс до минимум за 3 часа примерно по няква зависимост линейна ли логаритмична ли ще видя.

А аз това живот и здраве ще го правя, че вчера като заваля сняг и виелици и кат спря тока та до сега чак го пуснаха, някви аварии, да видиш къв студ брат, от 24 градуса стана неска на 10 ! Уж изолации слагах, дограми с троен пакет, ама спре ли климатика :cold: да не говорим и къв ток лапа няма наплащане!
rulom - модератор
Нещо не разбирам последните изречения от поста ти за тока и топлото.Като спре тока с какво ще ги въртиш тия вентилатори, помпи, сонди, контролери и т.н. Аз например съм оставил гравитачно радиатор в спалнята и не се притеснявам за ток, даже и ЮПС нямам.Рядко се случва такава виелица, сняг и гаснене на тока, ама случи ли се работата на парното е да те топли в студените дни.За какво ми е парно когато на вън е +10 градуса.
Iliev Labs - специалист
Zurlata написа:
...
Илиев, нищо ново радикално не съм измислил, чудя ся как да го направя спрямо размерите и разположението на стаята с която разполагам.
И размишлявам и за Ламда-сондата, значи излиза че тя е Датчик на кислород, отчита от пълно наличие на кислород до пълното му отцъствие , а не отношението на гориво спрямо кислород, това ние трябва да си го сметнем като знаем колко гориво подаваме а Ламдата ни дава колко кислород има в газовете и от там изчисляваме. Ама това ако е течно или газообразно гориво, ама при дърва , въглища, пласмаси и т.н. няма как да изчислим горивото колко въглерод примерно съдържа. Затова аз ще го правя с време, например при напълнена камера с дърва(въглени,гуми :-D ) намаля оборотите на турбините от макс до минимум за 3 часа примерно по няква зависимост линейна ли логаритмична ли ще видя.
Нали каза, че помещението е 2 на 3. Искаш да вкараш вътре и топлоакумулатора ли? Имаш цистерна готова или?

За ламбда сондата -Не би трябвало да е толокова сложно. Има ли малко излишен кислород, всичко е ОК. Това все пак са димни газове, май все едно какво е горивото. Това ще е накрая, като има и малко опитни данни. Като има нещо реално, което да се управлява.

А като спре тока - все пак е по лесно да осигуриш захранване на тази пещ, която работи два-три часа, и после само помпите за топлопреноса. Това не изключва и гравитачният радиатор, за който подсказват!
:-D Пък и гадният комин от който се чудя как да се отърва! По схемата на Шестцилиндровия! Задължително с клапа!
Zurlata - специалист
rulom написа:
Нещо не разбирам последните изречения от поста ти за тока и топлото.Като спре тока с какво ще ги въртиш тия вентилатори, помпи, сонди, контролери и т.н. Аз например съм оставил гравитачно радиатор в спалнята и не се притеснявам за ток, даже и ЮПС нямам.Рядко се случва такава виелица, сняг и гаснене на тока, ама случи ли се работата на парното е да те топли в студените дни.За какво ми е парно когато на вън е +10 градуса.

В началото писах че ще имам няколко акумулатора от кола при случаите като няма ток. От сега съм наясно че ще имам акумулатори защото ще го правя вън от къщата котела.
Iliev Labs написа:
......Нали каза, че помещението е 2 на 3. Искаш да вкараш вътре и топлоакумулатора ли? Имаш цистерна готова или?....
Еми 2 на 3 е, и точно мисля с топлоакумулатора - тия 2-3 кубика вода, готов съд ли да търся или да купувам ламарина и да си го правя сам, после къде уи как ще са разположени топлообменици и т.н.
абе е сега идва голямата главоблъсканица :-D
А за Лмдата си прав май, де викаш да има малко повече кислород и това е.
Iliev Labs - специалист
Ето така съм го замислил:
Горивната камера направо вътре в цистерната. Цистерната е 1 на 1 на 1 метра.
Страх ме е от евентуални течове. Всичко от метал и след това да зидам вътре с огнеупорни тухли. В складовете за строителни материали намерих някакъв термоустоичив ТЕРАКОЛ. До 1200 градуса му дават. Виждат ми се малко. Не знам как да направя тавана на горивната камера. Може би, ако успея да я изидам като свод? За това съм разделил така двете камери. Кръгчетата показват отвори в зидерията. Червените точки, са точките на подаване на въздуха. Каналите за въздуха мисля да ги вградя в зида. Ще ги направя от стиропор, който ще се стопи при първото запалване. Зеления контур е ревизионен отвор. Вратата за зареждане и почистване, е една голяма и една по малка в нея.
С този дизаин имам възможността, да къртя и преправям горивната камера. При по голяма цистерна, се получава ТОПЛОАКУМУЛАТОР, ТОПЛООБМЕННИК и ГОРИВНА КАМЕРА в едно.
:-D И рискът при теч да се усере всичко на веднъж! :lol:

Прикачен файл

цистерната.jpg
цистерната.jpg (40.02 KиБ) Видяна 4177 пъти

Прикачен файл

схема котел 2.jpg
схема котел 2.jpg (36.63 KиБ) Видяна 4178 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Еее вече се уля. :)
Наай-повърхностно, Акумулаторът е да обере излишната топлина. При теб не е така. Огромна инертна маса още в началото...
Iliev Labs - специалист
Или ако успея да намеря или да ми направят накакви големи тръби, който да набухам вътре. Така ще мине с по-малко лепене и по-малък риск от теч. С този дизаин ще отиде и по- малко матерял за топлоизолация.

Прикачен файл

схема котел 4.jpg
схема котел 4.jpg (23.47 KиБ) Видяна 4163 пъти
Iliev Labs - специалист
n_a написа:
Еее вече се уля. :)
Наай-повърхностно, Акумулаторът е да обере излишната топлина. При теб не е така. Огромна инертна маса още в началото...
:) Радвам се че се включваш!
Май имаш някакво право. Но при потребление 20кв. и горелка 200кв. ?
Знам че си приказвам малко наизуст...
Може би, едно бомбе отгоре и от там изхода за отоплителната инсталация?
Как мислите, дали няма да позамаже малко проблема?
Все пак търся ефекта на периодична работа на горелката, чрез по-голямата и мощност. Какво от това че почваш да се грееш два часа по-късно, нали се грееш 24 или повече по инерция?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Провери каква е инерцията на акумулираща тухла и на водата
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: