• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
При така прехвалените инвертори има доста условности!!!
2betrendy - специалист
отопляваме 200 м2 къща с парно с нафта.
Купили сме си и камина с водна риза,която обаче за сега седи само "за красота" - още не сме я свързали, защото ... амиии... сто хиляди питанки как да се свърже и не успяхме за тази зима. :sad:
Предвидено е тази година да се върже камината и да се сложат 2 слънчеви колектора с цел парното с нафтата да се пуска автоматично ако колекторите и/или камината не успяват да направят нужната темература на водата (както за топлата вода, така и за парното).

Иначе за информация, на година отиват около 3.500 л нафта, което при 0,58 Евро на литър излиза към 2.000 Евро на година, като не се лишаваме от редовно ползване на ваната, а също и от топла къща. Въпреки това с камина и слънчеви колектори смятаме да спестим за в бъдеще някои лев. :)

Прикачен файл

kamina s vodna riza.jpg
kamina s vodna riza.jpg (53.05 KиБ) Видяна 5730 пъти

Прикачен файл

boiler puffer.jpg
boiler puffer.jpg (41.2 KиБ) Видяна 5730 пъти

Прикачен файл

rezervoari.jpg
rezervoari.jpg (53.62 KиБ) Видяна 5730 пъти

Прикачен файл

kotel.jpg
kotel.jpg (52.76 KиБ) Видяна 5730 пъти
Zoro5 - специалист
2betrendy написа:
Иначе за информация, на година отиват около 3.500 л нафта, което при 0,58 Евро на литър излиза към 2.000 Евро на година
Е то при 0.58е/л и баба знае. :wink:
Де ги тия цени в България мам@$#$%№&$#$ на монополистите. :evil:
2betrendy - специалист
Де ги тия цени в България мам@$#$%№&$#$ на монополистите.
ааааа това не е цената на дизеловото гориво, а на нафтата за отопление. :sad:
разликата е само в цвета. Оцветяват го и ако те хванат, че караш с нафта за отопление вместо с дизелово гориво..... лошо. :evil:
Чаро - Акълия
2betrendy написа:
караш с нафта за отопление вместо с дизелово гориво..... лошо. :evil:
Е не! Тва само на нас ни минава през умовете! :lol:
При нас цената за това е една...
Zoro5 - специалист
2betrendy написа:
...Оцветяват го и ако те хванат, че караш с нафта за отопление вместо с дизелово гориво..... лошо. :evil:
Ами аз дизел нямам ,ама "цветна" нафта никой не ми дава. В Бг правителството е на принципа "Що да вземем 1 като може да вземем 2?"
ЕС разрешава нафтата за отопление да е без акциз ,ама бай Ганю знае само как да вдига акциза предсрочно и не му се чува за смъкване, а за отмяна хич. Мам#$@#%#%№$%№ и на мин.фин. :evil:
LZ - специалист
rum_sz написа:
Няма страшно.Всички се отопляват така.Под самата печка има тава от ламрина и после има още една малка тавичка за пепелта .А самата печка ламарината е дебела 1 см :roll:
Би ли казал какво горите в тази печка, размера и диаметъра на кюнците.
profesor - напреднал
Аз пък си направих горелка да работи с въглищен прах .Вземам го безплатно просто им почиствам терена .Отоплявам 200км площ.В началото ползвах за съд за горивото тенекия от сирене изкарвам с нея 5 часа по късно си направих съд за 60кг въглищен прах така издържа около 25 часа.На по късен етап ще си направя и шнек да ми взема пепелта от котела че сега аз я чистя.Има си дребни недостатъци но с времето ще ги изчистя.Работи 24часа в денонощието разхода на ел енергия е 220 вата на час .Мотора за горивото е от пералня180 вата а вентилатора е от аспиратор 40 вата.Въглищния прах не ми е съвсем безплатен плащам на двама роми да ми го напълнят и пренесът по 20 лева на тон .
null - специалист
дали няма да е възможно да драснеш една схемичка и да пуснеш малко повече снимки
наистина ми стана интересно
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: