• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
ivanovbg написа:
Тоз език не го знам. Нещо английски, руски...
До колкото успях да схвана това е за печки с ръчно подаване на гориво.
Печките работят с твърдо гориво, каквото са пелетите. Ламбдата за ръчното подаване е 1.5 - 2.
03-mat_topl_balans.pdf
Това е същото изчисление на български. Копирай го, сложи го в търсене и чети. Съотношението е нормални кубични метра към килокалории. Накрая кубичните метри се умножават по 1.293 за да се преобразуват в килограми.
От полската формула трябва да се премахне "+0.5" за да се изчисли само нужното количество въздух, понеже тя е за количеството на отработени газове.
6osi6 - майстор
При bobi резутатът от формулата ще изглежда така :
( 1.01 . Kcal ) : 1000 . L1.5 = въздух m3
(1.01 . 4056):1000 . L1.5 = 6.145 въздух m3.
6.145 . 1205 = 7.405 kg въздух на кг. гориво,
bobi65 - специалист
Колеги, след доста главо блъскане какъв подход да избера и как да осъществя обратната връзка за да се получи ламбда контрол мога да кажа че вече 2 седмици работи успешно новата ми придобивка.
Ето и файлче което качих..

https://youtu.be/d-f9Ksa1g1s

Пояснаявам как работи контрола..
Избрал съм метод на регулиране на оборотите на вентилатора по метода на критичното плъзгане.
При този метод не застрашавам изобщо регулаторите на обороти на вентилатора който са в самите контролери в горелката...100 процента безопасен метод.. отделно този метод щади и двигателя като за двигатели на вентилатори е също 100 процента безопасен.

Системата работи по следният начин..
Прекарва се единият кабел от вентилатора през ламбда контрола. настройват се всички степени на мощност на желаната стойност на ламбда.. в моят случай 1.6 след което се активира с ключе контролната функция (стабилизация)
Когато има фактори който променят горивният процес ( различни порции гориво, самото подаване на гориво при разпалване и прегаряне, промяна на мрежово напрежение, тяга, атмосверно налягане, студен или пък топъл ден и др.) и ламбдата е се повишава или понижава се задейства контрола или намалява дебита или увеличава дебита на въздуха.. На файлчето големите червени цифри в средата е дебитомера ми на въздуха в килограми..
Мисля че резултата си заслужаваше усилията ми.. Котела промени цветът си,, няма вече тъмно или черно.. пепелта стана приятно сива и няма едри парченца недогоряло гориво,
Осъзнах че и преди нещата са били в прилични граници но когато външни фактори променят горивният процес и не съм при котела да пипна малко въздуха то и резултата не е това което искам.. Сега смея да кажа че всичко е перфектно..
Качвам и снимка с цвета на котела след седмица работа...

Прикачен файл

IMG_20160321_100251[1].jpg
Колега поздравления за изобретението!
Искам да попитам дали може да се направи такъв контрол на всякаква горелка? Би било много полезно нещо на евтините български горелки. Дилемата ми е дали да взема български котел и да го снабдим с такова управление, или да инвестирам с нещо по скъпо като Kostrezawa Fuzy logic 2?
andy_forresite - майстор
Той си го е направил, но ако ти вземеш кощражева с ламбда контрол и платиш там колко ... 6-700 лева, пресметна ли кога ще се изплати инвестицията, кога ще си на печалба и колко пари ще се спестят? Щом парите не са проблем, направо взимай. Управлението си е за тези горелки и няма нищо за адаптиране. Не знам дали с натурелата не настройват и отопление на оранжерии...
Ще опитам и аз да постигна подобен цвят. Мнооого ме кефи :) Перфектен! С една клапа за контрол на тягата и веднъж настроен въздух, като си е вкаран в алгоритъм за всяка мощност, плюс корекцията веднъж като се нацели и остави така ... може би ще се получи.
andy_forresite написа:
Той си го е направил, но ако ти вземеш кощражева с ламбда контрол и платиш там колко ... 6-700 лева, пресметна ли кога ще се изплати инвестицията, кога ще си на печалба и колко пари ще се спестят? Щом парите не са проблем, направо взимай. Управлението си е за тези горелки и няма нищо за адаптиране. Не знам дали с натурелата не настройват и отопление на оранжерии...
Ще опитам и аз да постигна подобен цвят. Мнооого ме кефи :) Перфектен! С една клапа за контрол на тягата и веднъж настроен въздух, като си е вкаран в алгоритъм за всяка мощност, плюс корекцията веднъж като се нацели и остави така ... може би ще се получи.
Колега не съм казал, че парите нямат значение. Просто искам да знам дали на българските котли може да се добави управление по ламбда, както си го е направил колегата bobi65. Евала му правя просто! Ако може да ни съдейства да си направил такъв контролер за регулация, много бих му благодарен! Отностно полските Кощражева много ме кефят, но просто цената тук в България е не реална. Гледам ги в Полша 25кв струват към 5000лв грубо, а тук в България са почти 8000. Та ако не харесам нещо добро от тук, ще се наложи да се разходя до Полша. :)
Много бих желал да си взема Български, но ми се струва, че без ламбда контрол КПД трудно ще мине и 80%.
andy_forresite - майстор
Достига ги и дори ги минава ;) . Въпрос на правилна настройка е. Няма начин да не текът разработки в посока по-прецизно дозиране на въздуха в горивния процес. Според мен на този етап ролята на "ламбда" контрола е надценена на фона на цената му.
Горелка комплект с управление и бункер кощражева с фуджи лоджик 2 и ламбда контрол при последното ми питане ... забравих й модела, но е този който се поставя на модела "мини био луксори", прескачаше с доста 3500. Твърде много пари за горелка за дървесни пелети. Има български на много по-ниска цена, които се справят успешно със слънчогледови пелети. Според мен най-добре си вземи българска изпитана горелка и карай с нейното управление, пък като се появи по-добро с добавка контролиране на постъпващия въздух, отделяш едни пари и си го купуваш. Е, няма да е с толкова пищен дисплей с анимирани иконки и т.н., но нали върши работа. Свикваш му и после не ти прави впечатление колко красив ти е дисплея на управлението.
Икономичност (ефективност) и такъв цвят на топлообменника може да се постигнат и без такъв контрол. Както казах въпрос на игра с настройките и според мен без клапа на комина да поддържа що годе равномерна тяга няма да се получи. Е, ако тягата е ниска няма да стане, особено ако в горивото има калпав слънчоглед. Моят комин хич не си дава зор да тегли и напук в най-големият студ -20-27 гр атмосферното налягане е ниско, а горенето мъчително.
bobi65 - специалист
dixi_2005 написа:
Колега поздравления за изобретението!
Искам да попитам дали може да се направи такъв контрол на всякаква горелка? Би било много полезно нещо на евтините български горелки. Дилемата ми е дали да взема български котел и да го снабдим с такова управление, или да инвестирам с нещо по скъпо като Kostrezawa Fuzy logic 2?
Колеги, не бях влизал в форума от края на миналият отоплителен сезон. Ламбда наблюденията който правя стават за всички котли и горелки.. Това е просто инструмент за настройка, и оценка на горивният процес. По никакъв начин не се намесваш в оригиналните платки на горелки и котли.
В моят случай доразвих идеята си и го превърнах в Ламбда контрол.. но това е свързано с определени намеси в оригиналната платка и съответният риск да се получи нещо нежелателно.. При такива намеси и гаранцията отпада..
Но в крайна сметка Кеф цена Няма...

За този отоплителен сезон благодарение на поръчката на колегата Венци от Мировяне подхванах от миналата седмица една серия от 8 ламбда наблюдения . Днес си взе неговата. Останалите ще са готови до седмица... Който иска да казва... Части и сонди съм поръчал за още една серия но те ще са готови вероятно през декември.
andro440 - майстор
ламбда сонда на котел за отоплениев ,,ми звучи като газов инжекцион на пътнически самолет ,, и какво ще регулира тоз кислородния датчик ,при различно атмосфесмерно налягане или пък ако вали или е сух въздуха --ще регулира точно НИЩО!
bobi65 - специалист
andro440 написа:
ламбда сонда на котел за отоплениев ,,ми звучи като газов инжекцион на пътнически самолет ,, и какво ще регулира тоз кислородния датчик ,при различно атмосфесмерно налягане или пък ако вали или е сух въздуха --ще регулира точно НИЩО!
Ами колега почти сам си си отговорил.. Котела за отопление е един двигател с вътрешно горене..
Точно като автомобилният.. и там си караш колата и в лоши условия с влажен и сух въздух в дни с ниско и високо налягане , с гориво от различни бензиностанции с различно качество...
И там за да ти изгори автомобила максимално ефективно каквото си му сложил и в каквито и да е условия се подбира режима на изгаряне от показанията на ламбда сондата и компютъра подбира режима на работа на всички останали елементи въз основа на този показател..
Затова примерно старият ми дизел гори 7,5 без ламбда сонда .. и сега на новият ми са сложили вече ламбда сонда и разхода ми е 5.5 .
А за информация всички котли от високият клас ( да не споменавам имена) които са с цени около и над 20000 лв. имат такава екстра.. Аз се опитвам да приложа всички хитрини в топлотехниката върху котел и горелка за 3000 лв. и да постигна това което са постигнали големите производители а с разликата от цената да се отоплявам примерно 10 години. :)))

Слагам една препратка към друга тема в този форум където съм участвал и описал доста от приложените хитрини и постигнатите резултати . има и доста ценни коментарии и от други участници
viewtopic.php?f=10&t=41568&start=1040
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: