• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стиви - специалист
Голяма, голяма, колко да е голяма?

А като подухне ветрец в студен, но слънчев ден и ти охлади ламаринката, а водата под стъклото е загряла над диф. разлика, кой ще ти пусне помпата?
Andri01 - майстор
В твоя случай значи помпата тръгва при наличие на слънце,а не по температура на СК? Интересно решение!Ако пече,но има студен вятър/през зимата/ значи помпата може и да не тръгне,въпреки,че слънцето е загряло колектора? В момента при мене е така: силно слънце,студен вятър ,но вече бойлера е загрял до към 55гр. от колектора.
П.С. Писали сме едновременно,:)
fbr - майстор
Нали съм писал че е в кутия със стъкло отгоре. Какъв вятър.
Andri01 - майстор
Даже и в кутия със стъкло,кое ти гарантира,че температурата на течността и тази на датчика са близки/ абсурд да са еднакви!/? А и наистина при вятър тя ще се охлади по-бързо от СК,поради по-малкия си обем. Стъклото на кутията,цвета и вътре предполагам са еднакви с тези на СК?Това изпълнение фирмено ли е?
fbr - майстор
Айде сега пък фирмено изпълнение. Лично мое изпълнение си е. И защо трябва температурите да са равни. Има ли слънце ламаринката се загрява в зависимост от силата на слънцето и толкова, надвишили тази температура настроената и се включва. Темпеартурата на течността на изхода на колектора е в пряка зависимост от силата на слънцето. Какво значение има откъде сваляш информация за това.
Andri01 - майстор
Е,въпрос на изпълнение и...на различна точност. Аз съм монтирал датчика директно на изх. тръба от СК.,изолацията на тръбите и двойна. Тази част от тях,която е от СК до входа в покрива,даже съм облякъл с алуминиева ламарина :). Има наоколо някакви гарги/ сиво-черни/ ,които много обичат да кълват лъскавата лента с която е обвита изолацията :(.
fbr - майстор
Нямам пряк достъп до колектора и затова така съм монтирал датчика, на достъпно място.
Andri01 - майстор
Да и това е решение в този случай! :partyman: СК да не е на покрива на комшийката и жената да не дава да се качваш / на покрива и де/ :)
fbr - майстор
Абе горе-долу такъв е случая, само дето не ме спира жената , ама ме е страх да ходя по покривите, особено зимно време.
Стиви - специалист
1. Колектора покрит със сняг, а датчка го напекло слънцето. Помпата работи ли работи... поне топлата вода от бойлера ще ти стопи снега :wink:
2. Ламаринката се е напекла, защото е в парник и е станала 100°С. Водата в бойлера е 50, но навън е ... погледни си термометъра. Докато се качи горе до съда, водата е изстинала с 2-3 градуса, в съда се доохлажда още няколко, в панела вече се загрява с един градус, въпреки загубите, а докато се върне в бойлера вече е 45°С. Е , контролера продължава да си отчита ΔТ 50°С и си мисли, че имаш супер добив. Колкото повече въртиш далаверата с водата, толкова повече ΔТ се увеличава. Ако системата ти е достатъчно унмна, може даже да започне да ти увеличава скоростта на помпата. Абе направо утопия! Далавера отвсякъде!
fbr написа:
Нали и инструкцията от човек е писана. Температурата на ламарината върху която е поставен датчика пряко се влияе от слънчевото греене, а нас това ни интересува. Температурата на течността е вторичен фактор.
Никой не го интересува от слънчевото греене като изолирана величина! Единственото нещо което е важно е да имаш по-голям добив на енергия, отколкото ти хаби помпата, а това зависи от разликата в температурите на водата в бойлера и входяшата вода от панела. Незнайно защо, никой не отчита и този факт при сравнението на системите! В това отношение затворените системи са доста по-ефективни!

1.Топлинните им загубите са по-малки
2.Разхода на енергия е по-малък
3.Могат да бъдат направени доста по-прецизни настройки за максимален добив
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: