Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
Моята система не е копирана, и към момента работи без забележки..
bobi, пич, знам, системата е уникална. Всеки ден местиш мебелите #-o
andy_forresite - майстор
Бе вие още ли спорите. Имам едно предизвикателство за вас да видим кой е ПО на тема котли. Давам котела на 6оsi6 да го тунингова и пробвам. Публикувам резултата. След това развалям всичко направено и го изпращам при Боби. Тест и публикувам резултата от пробата. След това агитка съфорумци на специална церемония връчваме диплома Властелинът на Шамота, Господарят на котлите или Принцът на пелетите, кой каквото си 'ареса. Ще викаме реч реч реч и ТЕ така.
:partyman:
mitashki911 - специалист
andy_forresite написа:
Бе вие още ли спорите. Имам едно предизвикателство за вас да видим кой е ПО на тема котли. Давам котела на 6оsi6 да го тунингова и пробвам. Публикувам резултата. След това развалям всичко направено и го изпращам при Боби. Тест и публикувам резултата от пробата. След това агитка съфорумци на специална церемония връчваме диплома Властелинът на Шамота, Господарят на котлите или Принцът на пелетите, кой каквото си 'ареса. Ще викаме реч реч реч и ТЕ така.
:partyman:
благодарение на спора им /там казват се ражда истината/ си наредих акумолиращи тухли около и в котела под ризата и ще видя резултата
Здравейте, моля за мнения относно следната ситуация: преди около месец закупихме и ни инсталираха комбиниран котел на пелети и твърдо гориво Bisolid saver C 35 кв с горелка 25 кв. Отопляемото пространство е 30 годишна къща със сменена дограма, без нова изолация с площ 120 кв.м. Включени са алуминиеви радиатори /150 ребра/ и бойлер 120 л. До сега се отоплявахме с дърва и въглища с котел на Прити и средния разход за отоплителния сезон беше около 2500-3000 лв. След като започнахме да ползваме пелетния котел, количеството на пелетите които изразходваме за 24 часа са 100 кг, а температурата в стаите е около 20-22 градуса. Излиза че за месец ще ни трябват 3 тона пелети, което за мен е ужасно много като цена. Моля за мнения на какво може да се дължи този висок разход?
nandrolon - специалист
100 килограма, за 24 часа за 120м2.

Не мога да повярвам...

То излиза ,че инвестицията в оборудване е най-евтиното звено от отоплението.

В момента за същата площ/75 глидера/ ми харчи 30 кг и ми се струва множко.
Да и на мен ми е трудно да повярвам, преди да закупим котела проучвахме за разхода който бихме имали, но това надминава всякакви граници. И за това питам къде може да е проблема, пелетите които ползваме са Трон.
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
bobi65 написа:
Моята система не е копирана, и към момента работи без забележки..
bobi, пич, знам, системата е уникална. Всеки ден местиш мебелите #-o
Защото не я каран на око, а съм конструирал и навързал ламбда контрол , Дебитомер , Термометър до 1300 гр. , Термометър на газовете, рекуператор/топлообменик, Измервам Въглероден Оксид, Ламбда стойност, Грамаж на изгоряло гориво, Меря грамаж на пепелта на всяко почистване, Предценявам и четирите вида загуби ; от СО, от кубици газове през комина в повече, от недогоряло гориво, от излъчване в помещението .
Имам Анамометър и преценявам до каква степен ми е ефективен комичният регулатор при различни атмосферни условия..
Е кажи ми ти ако си създадеш евентуално подобно наблюдение виждаш и оценяваш с уреди всяка малка промяна няма ли да си коригираш някой неща и да си доразвиеш системата.
Но ти си от хората който ги е страх да се не минат и да не настинат та питаш Стоян да ти даде съвет. Имаш поканата ми .. ела ще обменим опит Не съм заядлив , имаш познания, имаш и опит , но има и какво да научиш и видиш реализирано на практика а не само на теория. Аз също от теб възприех тезата за простор пред пламъка но идеята как да я реализирам си е моя..
Така че бягай за нови опорни точки за мебелите ми :)

А иначе зная че сме полезни с нашият дебат за хората и всеки съобразно собствените си умения и възможности може малко по малко да стане по ефективен и да получи възвращаемост на вложеното веднага.

По отношение на питането ти за прочетеното и за " Лейката ми " .. сам си отговори..
но е време в 21 век като се прибираш вечер да можеш да дишаш а не да смърди на въглища и да не смееш да си оставиш на терасата прането защото ще почернее.. Защото Ти и още някой сте постигнали ефективно горене на въглища, останалите 95 процента от комшиите ви разказват играта. това е е в моята ЛЕЙКА. Не подкрепям репресивният метод с Еко такси и забрани защото има бедни семейства но ако има данъчни стимулации ще има резултат постепенно да се увеличат хората с екологични инсталации.
А в Твоята ЛЕЙКА какво е ???
bobi65 - специалист
Vilianka_82 написа:
Да и на мен ми е трудно да повярвам, преди да закупим котела проучвахме за разхода който бихме имали, но това надминава всякакви граници. И за това питам къде може да е проблема, пелетите които ползваме са Трон.
Привет.. втрещих се от този разход..
котела не е много лош но явно сте далеч по всички точки който можете към момента да огедате..
- Излъчване на котела в котелното.. дали е добра изолацият му,
- достъпа на свеж въздух в котелното от къде е? за 25 киловата са нужни около 160 см2 отвор за свеж въздух.
- клапата на изхода на котела дали е отворена ?
- вътре котела под капака има едни затварящи ламарини с който го правят триходов.. А в режим на твърдо гориво при разпалване се отварят за да се разпали... тогава толото е директно в комина..
тук ако сте сбъркали сте за убиване..посавете ги незабавно..
- от тук насетне са по сложни нещата с настройки и подбиране на режими.. но ако има около вас разбиращи хора ги поканете за оглед..
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
...
andy_forresite написа:
Давам котела на 6оsi6 да го тунингова...
andy, котелът ти е готов, със здраве да си го ползваш.
Печеля :partyman:
Прикачен файл:
VNH6345.png
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
в 21 век като се прибираш вечер да можеш да дишаш а не да смърди на въглища
bobi, този от снимката е Кирил Домусчиев. Той ли ще предложи нещо, за подобряване екологията и то да е работещо?
Прикачен файл:
WSFo42.png
Най-елементарното нещо е да се забрани използването и продажбата на ниско качествени въглища със сяра над1% и се спре производството и продажбата на не автоматизирани котли или без принудително подаване на въздух.

Тези които искат да забранят ползването на твърдо гориво, не знаят, че пелетите и дървесните брикети също са твърдо гориво. Освен това, като ги забраняват, трябва да осигурят алтернативи - топлофикация и газификация в селата около София.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: