Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
[quote="6osi6"][quote="bobi65"] Тези които искат да забранят ползването на твърдо гориво, не знаят, че пелетите и дървесните брикети също са твърдо гориво.
Това е много вероятно но и вероятността да е некомпетентност на отразяващите журналисти е голяма.
Но пак казвам против забраните съм.. Пазарен механизъм и стимулиращи програми и идеи и отваряне очите на хората.
Мисля че хората са много непросветени в тази посока но ако осъзная ще всеки вложен лев в енергийна ефективност а от там и в екология се възвръща с огромен процент и то за една година то няма да си държат спестяванията в банките за почти никаква доходност а ще си инвестират и в ефективни отоплителни системи.. Преди години беше бум на санирането.. Сега е време да се осмислят и възможностите на ефективно отопление..
Този котел който предлагаш на Andi за пример..
шоп - майстор
bobi65 написа:
Мисля че хората са много непросветени в тази посока но ако осъзная ще всеки вложен лев в енергийна ефективност а от там и в екология се възвръща с огромен процент и то за една година то няма да си държат спестяванията в банките за почти никаква доходност а ще си инвестират и в ефективни отоплителни системи.. Преди години беше бум на санирането.. Сега е време да се осмислят и възможностите на ефективно отопление..
:supz: :supz: :supz: Евала!
Много точни и умни приказки :)
За съжаление обаче българина е прост!!! :x Ще реве, че няма пари, че отоплението е скъпо, но ще държи някакви шарени хартийки на влог в банка за мижава, нулева или дори отрицателна доходоносност :x

Как да ми е жал за такива хора? Не е ли по-добре да инвестираш шарени хартийки в топлоизолация, ефективно отопление и солари и да спестяваш годишно от разходите за отопления 30% ?

Обаче, масовата практика е шарените хартийки да са на влог с доходоносност 0.4% и да плащат за отопление с 30% повече от оптималното всеки отоплителен сезон, а когато дойде момент да си изтеглят шарените хартийки да има засечка :x или да са преживяли поредната хипер инфлация :x

В края на краищата, затова има бедни и богати - защото мислим различно.
шоп - майстор
Vilianka_82 написа:
До сега се отоплявахме с дърва и въглища с котел на Прити и средния разход за отоплителния сезон беше около 2500-3000 лв. След като започнахме да ползваме пелетния котел, количеството на пелетите които изразходваме за 24 часа са 100 кг, а температурата в стаите е около 20-22 градуса. Излиза че за месец ще ни трябват 3 тона пелети, което за мен е ужасно много като цена. Моля за мнения на какво може да се дължи този висок разход?
Колко мислехте, че ще Ви струва отоплението след като досега сте давали 2500-3000 лв за отоплителен сезон? 3000 лв са 10000-11000 килограма висококачествени донбаски въглиша с калоричност над 6200-6500 калории.

При преминаване на по-скъпото и по-не калорично гориво: дървесни пелети с калоричност 4000-5000(МАКС) калории е нормално да имате увеличение на разхода 1.5 пъти!!!
Демек 3000лв х1.5= 4500лв

От горната бакалска сметка всичко е точно: 5 месеца по 3 тона пелети разход ( 900лв)=4500лв за отоплителен сезон.

П.П. Аз лично не бих инвестирал пари в автоматично горене на твърдо гориво без да съм направил качествена външна топлоизолация.
andy_forresite - майстор
Не всеки има влог в банка. Аз например имам да връщам. Каква марка и модел е котелът поне да прочета за него?
2009-та година се говореше, че за саниране на не знам каква част от домовете на населението в България, са необходими 15-17 млрд лева. Ако добре си спомням 70% обхват на населението (не на домовете - къщи, апартаменти ..., а на населението). Засега са опаковали един жилищен блок в града и времето се развали. Надявам се догодина програмата да продължи и да санират и нашия блок. Веднага се пренасям и ще се топля ако ще с климатици да е. На мен нищо не ми вее. На положителни температури много бързо отвръща въздуха в стаите с 3-3,5 кв. Радиаторите ми от 9 кв са бавно отопление.
Един страничен въпрос - може ли котел на твърдо гориво (не пелетен) с мощност 16 киловата да захрани до 70-80°С радиатори 16,5 киловата?
Сега с горелка и котел 20 кв мога да ги нагрея до 60-65 гр, обаче както каза един съфорумник в друга тема, получава се дупка в бункера. Пелетите изчезват, а затоплените стаи изстиват за часове и просто няма смисъл.
Към всички, които възнамеряват да минат на пелети - хора, погрижете се за топлоизолацията преди да си дадете парите за пелетно отоплително съоръжение.
Иначе където ми работят радиатори при такива температури навън вода 50 градуса е достатъчна, а радиаторите са топли между 1/4 и 1/2 от височината си. Мени се. 20-21 гр денонощно. Добре че не обичаме да стоим не жега. Като отида на гости и е примерно 25-29 градуса, хич не се заседявам. Не мога да вирея на много топло, разболявам се. Преди бяхме на 24-27 гр и боледувах 1-2 пъти всяка зима. Сега от години не знам какво е настинка, грип и т.н.
6osi6 - майстор
Vilianka_82 написа:
изразходваме за 24 часа са 100 кг
100 кг/ч. са максималния разход за горелката. Това са 4,2 кг/ч. по 4,200 kcal = 17640kcal = 20.5 kW/h ÷ 0.8 КПД = 25,6 kW/h.
Повече от това няма да може да се увеличи, когато стане по-студено.
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
А в Твоята ЛЕЙКА какво е ???
bobi, върти ми се дебитомер в главата. Имаш ли един в повече?
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
Не всеки има влог в банка. Аз например имам да връщам. Каква марка и модел е котелът поне да прочета за него?
andy, вземи още кредит, в ebey има един Pellematic 20kW за 33 000 лв. Вземи го. Домусчиев ще диша по-леко и ти ще останеш доволен.
шоп - майстор
andy_forresite написа:
може ли котел на твърдо гориво[/b] (не пелетен) с мощност 16 киловата да захрани до 70-80°С радиатори 16,5 киловата?
Анди, много не логични и не практични въпроси задаваш.
Може...
Мога да заредя 16 киловатов котел със сухи чамови подпалки и кокс и да заври топлоносителят при система със 16.5 коловатови радиатори. Те радиаторите за да отдадът тази мощност се изчисляват със съответният дебит и делта Т. Не си задал колко е температутара в помещението :-D

От месеци питаш и никой не ти отговаря, включително и аз...помисли, сигурно има защо.

В този ред на мисли ми е интересно как приравняваш добитата топлинна енергия от горене на твърдо гориво отнесено към ел. такава. Имаш два еднакви отоплителни обема и равни външни температури или?...
или пък волтажа в мрежата е точно 230 волта и не се мени във времето на теста?!

Не е толкова просто май :-D
шоп - майстор
6osi6 написа:
andy_forresite написа:
andy, вземи още кредит, в ebey има един Pellematic 20kW за 33 000 лв. Вземи го. Домусчиев ще диша по-леко и ти ще останеш доволен.
Хи, хи. за 33000 лв ще опакова имота с 50см или с метър стиропор + рекуператор и няма да има нужда и от едно пелетче Пръдваш или палиш свещ и си на 25 градуса :-D
andy_forresite - майстор
За ваше сведение заемът беше за лечение на сестра ми. Едва се удържам да не тегля по една майна... Кефете се на стиропора и си вярвайте колко сте велики.
Да, еднакви външни температури, еднакъв обем и дори еднакви вътрешни температури.
Аз знам защо не отговаряте, ама вие не знаете защо питам.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: