Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
[quote="gnt69"]
Иначе сондата работи перфектно. :partyman: :supz:

Имай в превит че от всяко нова пале с пелети можеш да очакваш различно качество и съответно да си поиграеш да си настроиш горелката за сготвеното пале.. При мен няма пропус.. Всеки тон си е за себе си.
plamen_peev - специалист
Привет колеги,
Не знам за ламбдата нямам опит затова и нямам мнение.
По-назад имаше спор за 3-пътни вентили и стайни термостати.
Аз имам 4-пътен, но ми се развали ел. задвижката (темата viewtopic.php?f=10&t=55873)
Тя е вече на втора страница щото не давате съвети, ама никакви :cry:
Но сега не затова. Тъй като в момента съм на "ръчно" (сам си регулирам т-рата на отоплителната вода към радиаторите) мога да дам практическа информация за работата на една и съща система със вентил и стаен термостат и без. Температурата в къщи е същата 24 гр с малки вариации сега, щото не я следя постоянно. Работата е там че преди контролера пускаше и спираше топлото към радиаторите там по някакъв си алгоритъм, дори и температурата да е достигната. Сега котела работи почти постоянно на 7-8 кв и спира само за плановите почиствания. В резултат "гълта" почти чувалче повече пелети на ден. Средно 11-12кг повече. Това са да речем 300кг на месец или повече от тон за отоплителен сезон.
Колегите които се чудиха за възвращаемостта на инвестицията за вентил и стаен термостат могат сами да си сметнат.
Сега не почвайте "моята система е без стаен и си работи перфектно".
Тази информация е за хора, които не клечат с часове пред котела да търсят 1% по-високо КПД :-D , а за такива като мен дето слизат на ден-два да кажат здрасти. Тази сутрин радиаторите хладни, слизам долу котела спрял, оказва се че и пелети трябвало да се сипват от време на време :lol: .
Иначе уважение и респект към колегите, които с труда и опитите си сами постигат резултати и най-важното споделят :prayer: :prayer: :prayer:
Айде весели празници :partyman: и ако някой се сети или намери нещо по моя въпрос със задвижката да пише там.
nandrolon - специалист
При работа със стаен термостат, при подаване на сигнал за включване, не се ли явява едно забавяне докато котела превърти и загрее цялата вода и падане на температурата в стаята под зададената?
gnt69 - майстор
plamen_peev написа:
Айде весели празници :partyman: и ако някой се сети или намери нещо по моя въпрос със задвижката да пише там.
Ти звъня ли им на термоикономик те не могат ли да доставят с поръчка.
Ето виж и тая фирма имат такива.

http://www.bulgariatherm.com/images/sto ... 1_2014.pdf
:partyman:
plamen_peev - специалист
Колега Nandrolon,
(не мога да разбера що имената са на латиница само да прещракваш азбуките), той котела си работи и поддържа там колкото си му казал 60,65,70 гр в котела. Това е смисъла на три и четирпътните вентили- висока т-ра в малкия кръг и по-ниска (регулируема) в големия (отоплителния) кръг. Както споменах дори и при достигната т-ра от стайния термостат той отваря от време на време и пуска толпло. Тоест не чака да падне т-рата че да пусне чак тогава топло към радиаторите. Интервала си го изчислява според градиента на т-рата. Ако е падала по-бързо като стигне желаната ще отваря на на по-кратки интервали и обратно ако не е падала скоро увеличава паузите м/у отварянията. Контролера пък следи т-ратурата на големия кръг да не пада под дадена "комфортна" която е функция от външната т-ра. За пример сега при -5 минималната отоплителна е 36гр. Тоест дори и да няма сигна от стайния термостат при 35гр вентила пак отваря. Идеята е радиаторите да не се охлаждат прекалено и да лъха студено от прозорците.

Колега gnt69,
Питах имат само на 220 сек, а моята беше 125 и ми беше бавна. И били питали производителя, нямало 125 секундни налични.
За другия линк сега ще проверя. Благодаря.
plamen_peev - специалист
Допълнение към колегата Nandrolon,
По принцип една отоплена къща е доста инертна и температурата не варира толкова бързо като ти се опасяваш.
За пример когато задвижката работеше, след 22:00 стайния термостат понижаваше т-рата от 24 на 22гр. Следил съм колко бързо пада температурата и първата команда идва след около час и половина-два в зависимост колко е студено навън. Тоест за 2 часа пада с 2 градуса. Говорим за студено време като сега -3,-5 градуса. Та затова няма големи вариации нагоре-надолу както се опасяваш.
gnt69 - майстор
plamen_peev написа:
Колега Nandrolon,
(

Колега gnt69,
Питах имат само на 220 сек, а моята беше 125 и ми беше бавна. И били питали производителя, нямало 125 секундни налични.
За другия линк сега ще проверя. Благодаря.
Погледни тук тия не са ли като твоите задвижки. Има на много и различни секунди .

http://www.ebay.it/itm/Servo-Motore-per ... WezYcd4Tmw
plamen_peev - специалист
ами не тия са с дупка кудето трябва да е щифта за въртене. Предполагам са за кранове с дръжка. Мха се пъкохватката и се нанизва задвижката. Намерих моята в предния линк. Отправих запитване. Чакам понеделник [-o<
6osi6 - майстор
bobi, можеш да ми спестиш един час търсене, тази содна № 211200-2736 за какви коли става?
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
bobi, можеш да ми спестиш един час търсене, тази содна № 211200-2736 за какви коли става?
не я открих в каталога на Денсо който имам .. и в мрежата не излиза.. Явно е нещо нестандартно..
Ако е твоя мога да и сваля диаграмата на работа и да ти дам ориентири.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: