Най - вълнуващия въпрос зимно време.
transportna - специалист
Да ретортните горелки не палят сами. Пали се ръчно. Впрочем паленето на слънчогледа го правя за 2 минути. Пускам гориво да напълни чашата. Капвам му малко течно гориво на парцалче или направо върху пелетите. Драсвам кибрита и на 2-рата минута гори. В преходните периоди се настройва да работи по време от Х часа до Y часа на темп. на водата на която искаш. През останалото време котела минава в т.н. заспиване поддържа си горенето колкото да не угасне. Без проблеми си поддържа жар за около 3-4 часа, а разгарянето на жарта става за 4-5 минути.
шоп - майстор
За един отоплителен сезон се пали само веднъж:-)
В началото:-)
Аз паля въглищата за 2-3 минути с пропан бутановата горелка с която пърля и прасето :supz:

П.П. Вече има и контролери за универсални горелки със запалка. Цената е друга бира.
gnt69 - майстор
пет дек 14, 2018 12:24 pmшоп написа:
За един отоплителен сезон се пали само веднъж:-)
В началото:-)
Аз паля въглищата за 2-3 минути с пропан бутановата горелка с която пърля и прасето :supz:

П.П. Вече има и контролери за универсални горелки със запалка. Цената е друга бира.
Ами котела и той ли се чисти веднъж на сезон.
шоп - майстор
пет дек 14, 2018 12:30 pmgnt69 написа:

Ами котела и той ли се чисти веднъж на сезон.
Горелката ми е трета зима-не е чистена досега. Пролетта свършват въглищата в бункера и тя след 3-4 часа гасне.
Изключвам я от тока и чака следващият отоплителен сезон.

Когато той дойде сипвам 200 кг въглища в бункера и включвам в тока. Шнека избутва пепелта от предишния отоплителен сезон. Паля и това е.

Котел не чистя ръчно. Имам един отвор ф50 в който на 1-2 или 3 седмици ако се сетя вкарвам една мощна електрическа метла тип листосъбирач. Дебита на въздух е огромен ( не знам колко) а скоростта на въздуха на соплото е 200км./ч
Та въздуха издухва пепелта и саждите от топлообменника на котела през комина...направо до метал чисти :-)

Идеята съм я копирал от Боби65, които продухва с два бояджийски компресора от типа пейнт зумм.

Кутията под виадруса ми е висока над 1 м и побира 3 ръчни колички пепел.
Миналата зима с донбаските чистех пепелта на 2-3 седмици, че и по-рядко.

Тази година с пернишката пепелина през 4-5 до 7 дни вадя по 3 колички сгур. Гадна работа, признавам си, но е за 20 минути.

Горното го правя, защото имам от миналата година 8-9 тона пепелина. Като свърши скъсвам с огнярството , продавам екоенергията и минавам само на термопомпа.

П.П. Всичко това съм споделял и със снимки в темите.
gnt69 - майстор
пет дек 14, 2018 12:45 pmшоп написа:
Всичко опира до вида гориво кой каквото има в близост. Аз например нямам въглища откъде да взема евтини. Имам евтини слънчогледови пелети, към костилките също нямам ищяци щото много се увеличава ръчния труд, за пренасяне и складиране голяма обемност. Мерси за отговора, избора на горелка опира до горивото което има в близост. :partyman:
шоп - майстор
пет дек 14, 2018 1:03 pmgnt69 написа:
пет дек 14, 2018 12:45 pmшоп написа:
Всичко опира до вида гориво кой каквото има в близост.

100% съгласен!

Преди години край София работеше мина "Чукурово" Въглищата бяха 9 лева тон:-)))))))))))

Сега наблизко е мина "Бели брег" но от 3-4 години непрекъснато вдигат цените. 50-60 лв, последният път 80 лв тон и се отказах. Имам зидана пещ от огнеупорни тухли с размер 60х60х120 сантиметра куплирана към 6 секционен виадрус.
Ако утре или след 1-5 години вдигнат тока и на метровици и на лигнитни въглища е по-евтино пак преминавам за твърдо гориво.
Много от младите колеги не са били родени, когато имаше режим на тока. Ми ако се върне този режим или още по-лошо да нама изобщо ток-пак има алтернатива:-)

Както казваше дядо ми: да му мислят софиянци които са 100% зависими от ВиК, тока и ТЕЦа. Ако ги няма за седмица ще умрът от студ, глад и ще се задръстят с лай.а:-)
Аз ще извадя кофа вода от бунара, ще запаля печката и лоената свещ и във външният нужник ше се изхождам, но ще дочакам зеленото( пролетта). Ако трябва десетината стари круши от двора ще отрежа-топло ще има:-)
вт ное 08, 2016 10:21 pmandro440 написа:
не барут -трудно гориво е ,но пък евтино ,пелетното горене ,било с черупки или пелети си е вид пиролизно .не се ли изчислят нещата гориво въздух - няма рандеман
n.ganev написа:
andro440 написа:
МНОГО ВЪЗДУХ НЕ Е НЕОБХОДИМ
Особено за орехови черупки - това е БАРУТ.
NAPROTIV TRABVA MHOGO VAZDOX
LazarGanev - "Велик майстор"
пон ное 11, 2019 6:46 amgogo1132 написа:
NAPROTIV TRABVA MHOGO VAZDOX
Хайдут Гого, разбирам, че идваш от гората, но тук си имаме правила - пишем на кирилица, с малки и главни букви, препинателни знаци и т.н., или поне се стараем! Има Правила на форума, прочети ги, моля!
Иначе - Добре дошъл!
вт фев 08, 2011 5:18 pmBulgaria Therm написа:
НИКОЛАИ БОЯНОВ написа:
Bulgaria Therm написа:

Боянов, приемете го както искате. Аз не съм човек, който се бъзика с тук пишещите.
Решили сте да си правите горелка. Аз съм инженер и навремето сме разглобявали американски изделия, за да видим какво правят хората. Много добре знам ефекта от това да видиш нещо направено добре, а и уважавам мислещите и търсещи хора. Да Ви карам случайно да си купите горелката?
Е не колега, но така ми прозвуча (да видиш какво правят хората).Далеч съм от идеята да се конфронтираме,и ако може да помогнеш с нещо,моля заповядай.
Поканата беше към тебе. Ще пипнеш, ще видиш и ще ти разкажа за тънките моменти, които научих от производителя. Така че, заповядай при нас.
Ето и един клип, който може да бъде полезен:
http://www.youtube.com/user/BulgariaThe ... FolVBOYTMQ
kotaraka90 - напреднал
Здравейте, колко мм. са дебели стените на тръбите ф159, ф108 и ф60 на горелка грейко 20.
Благодаря.

Тема "Как да си направи сами пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: