Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Къща на климатици??? Това някакъв майтап ли е? Ако е в Гърция по островите, може би, макар и там да предпочитат нещо по-сгряващо...
wankata7108 - специалист
Miro4774 написа:
wankata7108 написа:
Miro4774 написа:
За последното денонощие имам изгорени от 60 кг :)

колега с каква горелка си и какви пелети гориш и какво топлиш с тези 60 кг
Иглолистни пелети рб 20 в цялата къща е 240 м2 + 80. литра бойлер в къщата е навсякъде 21/22 градуса. Не знам на климатици дали няма да е по евтино.

На климатици определено няма да ти е по топло и по евтино ама ръгни му на това РБ20 слънчогледови пелети че са по евтини
n.ganev - майстор
Аз предпочитам да ми грее отколкото да ми вее и при -15 да се катеря да обдухвам външното тяло с пищова за горещ въздух.
Разхода ми от както при нас са минусови температури и сняг е 33-35кг/24ч дървесни пелети закупени през м. май на възможно най-ниска цена под 300пари/тон за 120кв.м. + 200л. бойлер и не се лишаваме от топло.
achmonek - специалист
Последните три седмици от 30 до 36 кг. на 24 часа слънчогледови пелети, площ 130 кв. Определено тази година се застуди по рано от предната. Температура в стаите с електронни термоглави - във времето на обитаване - 24 градуса, в останалото и по време на сън - 21 градуса. Определено съм доволен!
wankata7108 написа:
Трифон П.Трифонов написа:
За последното денонощие имам изгорени 33,5кг.-100кв.м.
колега с каква горелка си и какви пелети гориш
Горелка Грейко-20, слънчогледови Биоенергия Сливен.
Здравейте ,искам да ви попитам за мнение и съвет.От месец се отоплявам на пелети,но за момента разхода ми се вижда огромен.За последните 24 4аса 60кг разход.Котела е Виадрус У22 25киловата,горела GP IV -25, с термоглави по стаите,къщата е с изолация и пвц,към 110 кв отопляема площ.Това е при ръчно управление на темп.на водата на 58 градуса.Температура в стаите 22-23градуса.Ако ползвам безжичния термостат за автом.подръжка на температурата в стаите около 22-23 ,не е много комфортно,горелката почива повече,стаите не са равномерно топли,само там където е термостата е е добре,водата изстива доста в системата и е ту топло ту студено по стаите.Най е комфортно при ръчно оуправление на горелата по температура на топлата вода,но пък тоя разход от 60кг е непосилен.Някой би ли ме посъветвал какво може да се направи за да се намали разхода.
Весела Нова Година на всички,здраве и успех:)
lz2skt - специалист
Замервал си колко ти е темп на дим газове по време на работа на горелката ?Слагай Виадруса на кутия с плочи вътре и си купи един термометър да си гледаш информативно градусите на дим газове.
LazarGanev - "Велик майстор"
bobi64 написа:
Ако ползвам безжичния термостат за автом.подръжка на температурата в стаите около 22-23 ,не е много комфортно,горелката почива повече,стаите не са равномерно топли,само там където е термостата е е добре,водата изстива доста в системата и е ту топло ту студено по стаите.
Защо само в стаята с термостата е добре? Другите радиатори не топлят ли? Или системата е правена едно към гьотере, без да се смята? Сложи термостата в по-студена стая, а най-добре си коригирай радиаторите да топлят еднакво.
Котела има 3 плочи 4угунени вътре за забавяне на димните газове.Не съм мерил темп.на димните газове.Термостата го държим в най студената стая.Когато достигне зададената темп. термостата изключва горелката.Известно време температурата се покачва още поне 0,5-0,7 градуса понеже водата и радиаторите още са горещи.После почва да пада темп.в стаите доста по бавно отколкото на водата в системата.И така водата изстива до около 30 гр, в системата и докато се включи отново горелката минава примерно 4ас или два докато температурата в стаята с термостата падне с 2 десети под зададената и докато заработи цикъла отново и започне да се топли водата минава примерно още 30мин.Темп в стаите още е паднала и се усеща чувствително.И така ту е топло ту е студено.Радиаторите греят силно,няма проблеми с тях.Проблема ми е че наистина да е добре и комфортно навсякъде в къщата трябва да е на ръчно котела а разхода за посл .24 часа е 60кг.То наистина времето беше ужасно вчера и вятъра беше много силен,но пък 60 кг ми се вижда много голям разход.Та това ми е болката,ако има полезен съвет ще съм благодарен.
Наздраве и Весела нова година :)
andy_forresite - майстор
Благодарим за пожеланията :) Казваш че от месец се отопляваш по този начин. Дай си сметка какъв е бил разходът преди. Сега е ЗИМА и 60-70 кг/ден са нормални според какво отопляваме, с какво го отопляваме и каква температура обичаме. В студено време хвърчи повече гориво. То няма да е все така. Макар че от средата на януари дават понижение -15 през нощта и през деня отрицателни ... към две седмици. Това са зимни условия и не бива да искаме разход като в някой по-мек ден със слънце и часове положителни температури навън.
Иначе има какво да се направи с виадруса. Прочети темата за виадрус на пелети (кутия, г-образни ламарини, брой секции и т.н.).

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: