Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Lestat написа:
Колега 2v6 недей да говориш така за въглищата, за мене Домбаските са по-големия боклук !!! Котел още нямам, сега правя в момента но съм горил такива въглища в камина и турска печка " Чудо" !!! Зареждам кофата на чудото с хубави кафяви въглища ( беше много качествен ) и паля , кюнците ставаха червени и печката с едно зареждане изкарваше 6-7 часа ( до напълно затихнала ), Донбаските са фукнали за наполовина по-малко време ...
Аз говоря за работа на определен котел, не по принцип. За въглищата знам, че черните (донбаските са черни) дават 8 kWh/kg, а кафявите (лигнитни) - 4 kWh/kg.
Грубо казано ако котела се зареди с еднакво количество с черните ще даде два пъти повече топлина. Това е пиролизен котел и при правилни настройки два пъти повече топлина означава два пъти по-дълго време на работа с едно зареждане. За мен това е по-добрата работа.
antmadara - специалист
Някой има ли впечатления, как Атмос комби работи с въглища в сравнение с дърва, защото да се изпълнят изискванията на производителя (дърва съхнали мин. 2 години под навес) си е направо казано трудна работа. А по-опитните споделят, че за наличие на пиролиза са нужни именно такива дърва и поддържане на висока температура на горивния процес (мин. 80-90 градуса на изходната вода).
2v6 - майстор
antmadara написа:
Някой има ли впечатления, как Атмос комби работи с въглища в сравнение с дърва, защото да се изпълнят изискванията на производителя (дърва съхнали мин. 2 години под навес) си е направо казано трудна работа. А по-опитните споделят, че за наличие на пиролиза са нужни именно такива дърва и поддържане на висока температура на горивния процес (мин. 80-90 градуса на изходната вода).
На снимката може да се види пламъка на български пиролизен котел. Дървата са съхнали по-малко от година, температурата на водата е около 60 градуса.

Прикачен файл

HPIM1182_I.jpg
Горивна камера на котел LING25D
HPIM1182_I.jpg (10.41 KиБ) Видяна 10255 пъти
antmadara - специалист
Всъщност не съм поглеждал, как изглежда при мен, но да считам, че наличието на такова горене (огъня на наподобява на горелка) е показателно за наличие на оптимална пиролиза, така ли?
2v6 - майстор
antmadara написа:
Всъщност не съм поглеждал, как изглежда при мен, но да считам, че наличието на такова горене (огъня на наподобява на горелка) е показателно за наличие на оптимална пиролиза, така ли?
На Атмос такъв пламък е невъзможно да се види, защото при отворена врата спира горенето.
Пиролиза винаги има, дори и обикновен огън да се запали. Вида на пламъка показва дали е оптимално горенето на пиролизния газ.
От цвета на пламъка се определя температурата му. При добро горене температурата на пламъка е висока - синкав пламък. Проблема е да се осигури оптимално смесване на пиролизния газ с въздух, което практически става в пиролизните котли.

Снимката я сложих само за да се види, че влажността на дървата не е фатална. Разбира се много влажни дърва горят лошо при всякакви условия. Температурата на котела пък изобщо не влияе на пиролизата и горенето.
Puf-Paf - специалист
Дотук вече месец ползвам Атмос комби почти изключително на донбаски въглища. Наистина при отваряне на долната врата не забелязвам пламък от пиролизата, а в горната камера пламък с цвят, подобен на снимката на колегата, въобще не съм виждал. Обаче! В сравнение с обикновения чугунен руски котел едно и също количество въглища ме топли за два пъти повече време. При това въглищата изгарят докрай, а времето за обслужване и самото обслужване са къде- къде по- малки. Направо съм очарован! При ълно зареждане при всички положения ще мога да изкарам около 15-16 часа. А къщата дори няма външна изолация...
2v6 - майстор
Puf-Paf написа:
Дотук вече месец ползвам Атмос комби почти изключително на донбаски въглища. Наистина при отваряне на долната врата не забелязвам пламък от пиролизата, а в горната камера пламък с цвят, подобен на снимката на колегата, въобще не съм виждал. Обаче! В сравнение с обикновения чугунен руски котел едно и също количество въглища ме топли за два пъти повече време. При това въглищата изгарят докрай, а времето за обслужване и самото обслужване са къде- къде по- малки. Направо съм очарован! При ълно зареждане при всички положения ще мога да изкарам около 15-16 часа. А къщата дори няма външна изолация...
Радвам се, че си уцелил истински донбаски въглища.
В горната камера пламък при нормална работа няма, защото от там влиза въздуха.

Какво стана с вентила?
antmadara - специалист
Само за "сверяване на часовника", какви настройки (на електрическия и на механичния термостати) ползвате при Атмос комби, и на колко градуса включвате помпата.
Savov - специалист
Настроил съм помпата на 75 градуса, още не съм купувал въглища, карам на чамови дърва и при тази температура конденза е по-малък. Предишните зими, на въглища - 60-65 гр, доста сажди, през месец вентилатора блокираше от тях.
Puf-Paf - специалист
Колега 2V6, извинявам се за късния отговор, но това е живота! всъщност, за да ми даддат гаранция, от доставчика на котела ми поставиха трипътен вентил на изходящата (студената) вода. Това просто направи "малък кръг" на системата, а при това тя остана отворена! В малкия кръг поставих помпата и по мое желание на нея монтирахме термостат. Сега работната температура в малкия кръг- т.е. ризата и вентиа е 75-80 градуса, а в системата- колкото го настроя. Термостатът е нагласен на 45 градуса и изключва помпата да не върти в малкия кръг постоянно. Вчера сутринта беше -10 градуса, а вкъщи-+22... Обаче имам чувството, че зе епозапушил вентилатора :? Нещо не качва температура като затворя въздушната клапа, та ще го чистя

Тема "Атмос Комби на въглища" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: