Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тани, аз си правя следната сметка:
Разхода на газ на едно домакинство през лятото за топла вода е около 15 лв. Ако си монтирам слънчев колектор, той ще е ефективен около 7 месеца в годината и ще ми спести 7х15=105лв/годишно. Ако съм вложил 3000лв за този колектор, значи след 30 години ще се изплати и от там нататък съм на печалба! Разбира, се че цените на газта постоянно ще се вдигат, но с колко? Ако се вдигнат 3пъти(!!!), което няма да стане скоро, срокът на изплащане ще съкрати на 10 години, което също изобщо не ме удовлетворява, защото е съизмеримо със живота на едно такова съоръжение. През това време, ако реша, че има смисъл - винаги мога да си сложа колектор, а пък и се надявам, че цените им ще падат (защото сега са надути) и ефективността им ще се увеличава. Та - това са ми съображенията да се откажа за сега от услугите на подобно съоръжение. Е, разбира се при съпоставки с електричество - има смисъл.
rainheart - напреднал
http://www.apexexperts.com/Vacuum-Flat.pdf Това беше едно от нещата, които исках да видя в темата, но все пак намерих такава статия.
Другото, което исках е да ме насочите към конкретна фирма вносител с не толкова раздути цени, но като гледам ще си правя таблица с цените за отделните фирми и ще си ги съпоставям...
Очаквах и мнения на хора, които вече са изградили такава система, но май ще запаля колата и пред всяка къща в квартала с колектор ще спирам и ще разпитвам :?
Petyr - специалист
За такава къща, много зависи къде се намира. Ако е в южна Гърция - става. :) :) :)

У нас при 6 месеца отоплителен сезон с по малко от 700 слънчеви часа и още толкова с дифузна светлина (която дава на колектора само 7% от енергията), а отделно като се добави и по-малкия ъгъл на слънцето, който дори при ясно обедно време дава максимум 500 вата на 1 кв.м. колектор излиза, че за 30 КВт ще ти трябват около 500 кв. м. немски вакуумно-тръбни колектори, заедно с 700 кубика много добре изолиран акумулатор и нискотемпературно подово отопление.

За акумулатора, ако имаш мазе 20х15 метра дълбоко 3 м. и цялото изолирано с 40 см. фибран, то го пълниш с вода и става перфектно. :) :) :) :)

Така като гледам инвестицията ти ще мине един милион лв. но все пак, ще се топлиш почти без пари :) :) :)

Хайде сега малко по-сериозно.
Все пак има малко истина в идеята ти. Ако построиш нещо като пасивна къща, около 150 кв. м., с 50 см изолация, специална дограма, на която вечер се пускат изолиращи кепенци, и вентилационна инсталация с високоефективен рекуператор, то е възможно да се отоплаваш с под 2000 Вт. И да ти стигне 3-4 кубика акумулиращ съд, който през деня малко да затопляш с няколко слънчеви колектора, а вечер, при по-евтината електроенергия - с термопомпа 24 000 Btu вода-вода (сондаж или подземен кръг).

Така отоплението заедно с вентилацията за целия сезон при сегашните цени на електроенергията ще ти излиза около 200 лв. Но първоначалната инвестиция си е сериозна.
Прочетох доста информация за пасивните къщи.Не мога да разбера защо всички се опъват толкова като чуят за тях.Абе скъпо било,не знам какво било,не било възможно,едва ли не научна фантастика.Абе какви хора сте?Уж българите били находчиви и умни :?: Каде са тези хора :?:Аз искам да направя такава сграда. ОООООООО-моля Ви се ,да познавате такъв архитект или проектант който да може да я проектира?
Когато му заговорих на архитекта ,той ме гледа като :? ,а после :| "ами няма проблем ще стане както трябва,по европейски стандарт".А сега си гледам документацията и гледам- тухли+изолация и др.простотии :shock:
Какво да правя?Нямам време да правя всичко на ново. :cry: Шест месеца го чаках този проект :sad: Единственното нещо което мога да направя е да почна строежа с тухли поротерм38 за външните стени и поротерм11 за вътрешните,за бетона ми е дал В20 ,само за последната плоча В25.Защо?Не знам .
Ами вентилацията ?Каде е?Няяяяяяяяямааааааааааа! :shock: Накачил по фасадата климатици нашия арх. и решил проблема.
Ама този няма идея какво искам :sad:
profesora888 - помощник
rainheart написа:
Здравейте! Това ми е първият пост и направо давам по същество :-D :cool:

Живея в къща и тепърва предстоят генерални ремонти и съм решил да се откажа от твърдото гориво и да се насоча към слънчевите колектори. Колекторите ще се ползват целогодишно за отопление и топла вода. За отоплението са необходими 25500 вата (радиаторите са с такава мощност) и отделно 2 бани и 2 кухни трябва да се захранват с топла вода. Изчетох доволо много материали по въпроса, кои тип колектори са по-добри за зимните месеци и срещнах противоречиви мнения, както и голяма вариация в цените между отделните видове колектори, както и в цените на отделните фирми :roll:

Идеята на този пост е да ме насочите към конкретна система и конкретна фирма (ако правилата го забраняват на ЛС) с цел целогодишна максимална ефективност и минимални разходи. Предвиден е и резервен вариант с климатици, ако през зимата има повече облачни дни :wink:
Здравейте !

За да се отоплява къща и да се ползва топла вода от само слънчевата енергия на нашите географски ширини е меко казано "утопия".
Но можете значително да намалите разходите си за отопление.Как ?
1.Къщата Ви трябва да бъде достатъчно топлоизолирана - не само с изолация, както се разбира в България, а като цялостен комплекс от всички мерки - дограма,вентилация и прочие.Обръщам внимание на вентилацията - нещо което се пренебрегва у нас или се бърка с климатизация.
2.С цел намаляване на температурите за подгряване на водата за радиатори , единственият начин да Ви работят соларите е да разделите полетата на два кръга.Един за отопление и втори за топлата вода за битови нужди.
Като задължително говорим само и единствено за водно подово отопление.
Пълен проект и идея за реализация може да получите от Хелиотех мисля че са в Казанлък.
2v6 - майстор
lala_boom написа:
Прочетох доста информация за пасивните къщи.Не мога да разбера защо всички се опъват толкова като чуят за тях.Абе скъпо било,не знам какво било,не било възможно,едва ли не научна фантастика.Абе какви хора сте?Уж българите били находчиви и умни :?: Каде са тези хора :?:Аз искам да направя такава сграда. ОООООООО-моля Ви се ,да познавате такъв архитект или проектант който да може да я проектира?
Когато му заговорих на архитекта ,той ме гледа като :? ,а после :| "ами няма проблем ще стане както трябва,по европейски стандарт".А сега си гледам документацията и гледам- тухли+изолация и др.простотии...
Виж тази схема. Това са европейски стандарти за нискоенергийни къщи (не е за пасивни!). Може да си "санираш" проекта, ако искаш да получиш поне такава. И пак ще си доста далеч от пасивна къща!

С повече мерак може да направиш енергийно-ефективна къща. Виж на стр. 6 в този документ:
http://viessmann.hit.bg/ts-heating-tech ... ldings.pdf

Както се вижда там са описани европейски стандарти отпреди 5 години. Ако умножиш изолациите на описаната енергийно-ефективна къща по 2 може би ще получиш пасивна.

Ти какви данни за изолацията на пасивна къща си намерил?

Прикачен файл

energy_efficient_house.gif
Енергийно-ефективна къща
energy_efficient_house.gif (6.68 KиБ) Видяна 3742 пъти

Прикачен файл

low_energy_house.gif
Ниско-енергийна къща
low_energy_house.gif (8.14 KиБ) Видяна 3750 пъти
Последна промяна от 2v6 на нед авг 17, 2008 1:23 pm, променено общо 2 пъти.
ba6 maistor - специалист
Пичове нов съм в форума и за това да не пускам нова тема ще си задам въпроса тук.
През зимата се отоплявам на парно с твърдо гориво.
Тази система може ли да помага на парното през зимата за икономия.
А през лятото да се ползва водата за битови нужди.
Мерси и се извинявам че пиша в темата на колегата.
2v6 - майстор
ba6 maistor написа:
Пичове нов съм в форума и за това да не пускам нова тема ще си задам въпроса тук.
През зимата се отоплявам на парно с твърдо гориво.
Тази система може ли да помага на парното през зимата за икономия.
А през лятото да се ползва водата за битови нужди.
Мерси и се извинявам че пиша в темата на колегата.
А зимата топла вода за битови нужди няма ли да трябва?
ba6 maistor - специалист
Естествено просто грешно съм се изразил.
Колко ще ми излезе една такава инсталация.

Тема "Изчисления на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: