• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dalgia - специалист
tsvetan4462 написа:
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОЙТО ВЗИМАТ УЧАСТИЕ.
Ще проверя колко са тръбите като размер и ще пиша за по голяма яснота.
:?:
А ако се вземи по мощна помпа ,тя нямали да може да компенсира до някъде тази разлика която се получава от тръбите,но пак от друга страна всички помпи ги дават с налягане -10bar и различни мощности.
tsvetan4462 само не разбрах сега по-топло ли ти е от преди.Ако ти е по-топло защо се кахъриш.
montoya - майстор
dalgia написа:
tsvetan4462 написа:
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОЙТО ВЗИМАТ УЧАСТИЕ.
Ще проверя колко са тръбите като размер и ще пиша за по голяма яснота.
:?:
А ако се вземи по мощна помпа ,тя нямали да може да компенсира до някъде тази разлика която се получава от тръбите,но пак от друга страна всички помпи ги дават с налягане -10bar и различни мощности.
tsvetan4462 само не разбрах сега по-топло ли ти е от преди.Ако ти е по-топло защо се кахъриш.
Само искам да уточня, че тия 10 бара не означават че помпата прави такова налягане, а означават издръжбивостта на корпуса на помпата!
2v6 - майстор
tsvetan4462 написа:
Добър ден на всички.
Имам камина Прити - С3 (с водна риза 17КВт).
Преди време си направих локално парно и нямаше никакъв проблем радиаторите бяха затоплени целите и даже без да искам прегрях няколко пъти парното ,но радиаторите бяха малко и не стигаха за отоплянето на помещенията.
Реших да сложа още и от тук дойде големия проблем.Викнах един дето уж с това се занимава и ми иди да му откъсна главата,защото сега вече затоплянето на рад. става само отгоре:
Примерно - 60 градуса отгоре , а 30 градуса отдолу.
Не знам къде е проблема:
-да ли от помпата
-да ли от ...
Аз не виждам да имаш проблем.
Както ти го казаха радиаторите са по-мощни от камината, затова не се загряват като преди. Площта обаче им е двойно по-голяма и сигурно отдават повече топлина.

Това, че системата ти не може да прегрее проблем ли е за теб? :)
tsvetan4462 - напреднал
Благодаря на всички взели отношение.
От казаното до тук съдя ,че проблема идва от претоварването на системата 17:17,6.
Проблема идва от повече на брои ребра на щранк,тоест по голям топло обмен.
Ще мина към вариант:
-или да сменя камината с по мощна
-или да намаля броя ребра.
Това времето ще покаже. :? :? :?
popovvv - специалист
Смятам, че изводите Ви са много прибързани.Защо не затворите крановете на бойлера и лирата, ако има такива, тогава инсталираната мощност ще е 13,1квт.Резерва от мощност в камината ще е 2-3квт, и всичко трябва да е ОК.Съмнявам се, че нещата ще се оправят.Според мен причините за тази ситуация може да са:
-въздух в системата
-намален дебит на вода към радиаторите.Получава се от малко сечение на тръбите/не споменахте какви са сеченията,особено интересно е какви са сеченията на вертикалите, които при вас се явяват магистрални/,големият брой тетки/при вас те са в изобилие/, неправилно избрана помпа.
Ако при затворени лира и бойлер радиаторите загреят нормално, отворете последователно през някакво време лирата и накрая бойлера.Така ще се убедите дали системата се претоварва.Имайте предвид, че бойлера е голям консуматор когато водата в него е студена.При този опит камината трябва да гори здраво, един вестник и няколко клечки няма да свършат работа.
ssi - специалист
Аз мисля, че ако помпата работи нормално, може да се прецени дали системата се претоварва като се мери температурата на входа и на изхода към печката. Ако на входа постъпва 20-25градуса със сигурност се претоварва.
tsvetan4462 - напреднал
ето и снимка на която съм написал размерите на тръбите.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=8168371
popovvv - Не съм пренебрегнал твоя съвет за затваряне на кръга на бойлера .Ще го направя възможно най скоро :)
popovvv - специалист
Диаметрите на тръбите са повече от добри, да не би това да е била стара гравитачно работеща инсталация.Севетвам Ви да обърнете сериозно внимание на обазвъздушаването.Може да има въздух и във водната риза на печката.Проверете работата на помпата, като на някой ръчен обезвъздушител следите дали има промяна на излизащата водна струя при спряна и пусната помпа.Добре е тази проверка да направите на радиатор от най високия етаж.
tinalex - специалист
tsvetan4462 написа:
Въпрос към tinalex - Твоите ребра по колко са на щранк ?
И помпата мие WILO 93W три скоростна.
Аз съм с панелни-ляв щранг са 6 радиатора,десен са 3 и бойлера.
montoya - майстор
Първия ми въпрос е всички радиатори ли еднакво греят или има някой които греят напълно и си вършат работата?
За радиатора който е най - високо в дясно не съм склонен да се съглася с колегата popovvv, мисля че за 25 50см. глидера ф16 е малка тръба.
И последно също мисля че е недостатъчен дебита на водата ако правилно съм разбрал схемата, на тръба ф20 са закачени бойлера, лирата, два радиатора 14/35 и 10/30.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: