Най - вълнуващия въпрос зимно време.
doktor4e_to - напреднал
Но при мен нещата са малко по различни. За да предвидя парно, ще трябва тръбите за слънчевата система да прекарвам през етажите на кооперацията /къртене, разрешение отсъседи и т.н./, а сега те ще си минават през комина и всичко ще е доста безболезнено.Предполагам, че няма да съжалявам....надявам се! Не че е лошо да имаме парно и постоянно мисля, дали няма да сгафя > но като ги поставя на кантар нещата > така, както сега съм ги намислил ще е най-добре. Определящ е и най-важния фактор > климата: живеем в Поморие /влага, нестихващ вятър през зимата/. Ако се топлим с парно, влагата ще кондензира /ако има къде/ и така или иначе няма да има къде да бяга, докато с климатика който ще взимаме ще можем да регулираме влажноста на въздуха /много е важно това за нас/. Другото е че всекидневната, трапезарията и бокса са с югозападно изложение /цял ден пече слънце и е топло, дори и сега докато сме в ремонт и сме със старите хлопащи и духащи дограми/ и в крайна сметка парното идва ненужно. Ако съм в планината или на място, където температурите падат под -20*С, то тогава....няма накъде>ПАРНО...понеже климатиците няма да могат да работят. Тук по черноморието температурите не падат под -10*С - -12*С...така че се надявам логиката да ме води по правия път.

А и инвестицията, която бяхме приготвили за парно > ще вложим за слънчева система, която за мен е много по удачна /жената обича да се къпе с вряла вода и зиме и лете с максимален дебит - това никак нетрябва да пренебрегвам и ако живот и здраве ми се роди дъщеря например....мале мале да ми са живи и здрави/ и разходите ми ще са по-малки и топла вода ще имам постоянно.

И не толкова съществената причнина за колекторите е че обичам енергията от природата /слънце, вятър, подпочвените води и т.н./.

И все пак, благодаря ти за мнението!
denuchi - специалист
сега. понеже аз съм от бургас с климатици влагат ще се повиши още повече. с тях се затопля въздуха а стените си остават все така студени. с клитатик като го поставиш на изсушаване влагат изчезна ама той работи в режим на охлаждане. само чрез студ изчезва влагата, но това е дълга тема и доста сложна. аз съм с термо помпа с конвектори и подово. а за много студеното време си имам и камина.
doktor4e_to - напреднал
Sharp AY-T28SV

DC инвертор; Дойно ротационен компресор; Създава килим от топъл въздушен поток; Fuzzy контрол; Режим пълна мощност; Йонизатор; Автоматичен йонно балансен контрол; Аспирация с автоматичен и ръчен режим;Вентилация със сензор за миризми (газ); Функция само изсушаване на топлообменника ;Автоматично управление на въздушния поток в хоризонтална и вертикална посока ; Сушилна функция ; Функция самоизсушаване на топлообменника ; Супер финен противо влакнест филтър ; Самопочистващ робот с автоматично и ръчно действие; Дезодориращ филтър; Лесно миещ се панел; Индикатор за зададена и постигната стайната и външна температура;Контрол на влажността ;Бърз бутон за запомнени режими ; Мощен вентилатор изпращащ струята топъл или студен въздух до 10 м. ; Sleep (нощен ) режим; 24h таймер.
С помоща на йонобалансния генератор се дезинфекцира стайния въздух от вируси акари с което се създава по-пълен комфорт в помещението.С автоматичното действие на аспирацията може да се поддържа оптимално отношение между СО2 и О2. С помоща на автоматичното действие на самопочистващия робот може да се поддържат винаги чисти филтрите с което няма да се затормозява климатика и той ще работи винаги в оптимален режим с което ще намали годишния разход на електроенергия .

с този модел климатик на Sharp, влагата няма да е проблем за мен!
velsi - Почетен майстор
doktor4e_to написа:
....с този модел климатик на Sharp, влагата няма да е проблем за мен!
Само така си мислиш. :-D

Освен това Шарп никога не са се нареждали сред лидерите при климатичната техника.
doktor4e_to - напреднал
ще се съглася с теб velsi, но предложи тогава качествен уред!

То така е лесно да кажеш: "....това не става.." и айдее готово. А за Sharp климатиците > не съм толкова сигурен, че не работят добре. Виждал съм ги > толкова са тихи и определено икономични!
zmiori - специалист
doktor4e_to написа:
ще се съглася с теб velsi, но предложи тогава качествен уред!
"Уруру-Сарара" на Даикин засега единствения на нашия пазар които контролира влажноста през всички сезони и вкарва свеж /филтриран/въздух. Скъп е но сигурно си струва.
velsi - Почетен майстор
Не твърдя, че климатика е лош и няма да те топли, но ако наистина си мислиш, че той ще ти реши проблема с влагата, то дълбоко се заблуждаваш. Климатика просто произвежда топъл въздух, нищо повече. А колкото по-топъл е въздуха в едно помещение толкова повече влага може да се съдържа в него. Просто дали ще има влага или не, не зависи никак от климатика.
doktor4e_to - напреднал
velsi, уважавам мнението ти и аз така знам....но в характеристиките на климатика пише, че си има регулатор за влагата. Какво според теб ще рече това. А да спомена само, че отделно си има и функция изсушаване на въздуха. А сега разгледах и "уруру сарара" на daikin > наистина при него си има такава функция и е вписано, че е единствен по рода си. Сега....двоумя се и ще видя пак какво ще решавам. Определено и в цената има разлика: sharp - 3400 срещу daikin - 4200...не е малко.

p.s. а знае ли някой качествена фирма за консултация, продажба и монтаж на слънчеви системи?
velsi - Почетен майстор
Дай линк да видя какво точно четеш. Функция "обезвлажняване" имат всички климатици, но в този режим духат студено. Не вярвам да го ползваш често.

Тема "голямото чудене за начина на отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: