• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Galy написа:
...та се двоумя дали да изграждам инсталация на газ, или да сложа един чилър и бойлер с колектори и втора серпентина на ток???...
Нещо не разбирам - какво значи "втора серпентина на ток"?
Инсталацията за газ се прави с газифицирането. В някои случаи тази "инсталация" представлява 5 метра тръба! :)
Щом нямаш още газификация не мисли за отопление на газ.
За топлата вода със сигурност е изгодно с газов проточен бойлер на пропан-бутан. После може да си остане за работа с природен газ.
За отопление - чилъра е същото като климатиците, но може да подгрява и вода за чешмите.
EDI - майстор
to66ko7, машината е добра, но за спалня е малко шумна.За спарнята си вземи някой от моделите на МИЦУБИШИ ХЕВИ.
Az sum na priroden gaz ve4e 3 godini , predi tova imah lokalno parno na tvurdo gorivo- ujas. Otkakto sum na gaz se rodih.Pla6tam na ravni vnoski po 160-180 kubika i otoplqvam 100 kvadrata + toplavoda za bitovi nujdi.Pominalata zima/toplata/mi vurnaha avgust mesec kum 240lv.Tozi avgust doplatih 50 lv , zimata be6e po studena.Tazi zima smenih 4ugunenite radiatori s aluminievi. dogramata s PVC i slojih izolaciq. ^te vidim.No naistina e udobno i ponosimo kato cena.KOtela mi e kombo kotel i proto4en boiler radiant 24 kW.Ako imate gazoprovod v kvartala ne se zamislqite :) Az sum mnogo dovolna
Master_Kenobi - V.I.P.
Информация к размишлению. :-D

Изображение

По-четливо може да го видите тук

Това ми го дадоха това лято от една популярна българска фирма за отопление и климатизация.
(заглавията на колоните не се четат добре, но най-лесно в момента ми е да ви ги напиша. От ляво, на дясно:
- Отоплителна система
- Гориво
- Нето необходима топлоенергия
- КПД на отопл. система
- Необходима топлоенергия /със зъгубите на отопл. с-ма/
- Преизчислена цена за 1 квтч.
- Стойност на отоплението )

Тезата им беше, че климатика е най-изгоден, за което свидетелства и ръкописната стрелка най-вдясно, но някакъв норматив не им позволявал в да включат в изчисленията, че той може да работи и повече от 14 часа на ден... някво такова обяснение дадоха. Тогава щял да оглави класирането в последната колона.

За мен обаче по-интересен беше факта, че дървата са безспорен лидер пред газа и централното парно. А какво да кажем за котела на пелети?! За него се твърди, че е по-икономичен и от дървата.

Освен това никой в темата не коментира въпроса за първоначалната инвестиция. Мен отопление на газ не ме интересува, защото нямам газоснабдяване за сега (ама е близо) и за това не съм се интересувал от конкретни цени. Чувам обаче, че първоначалната инвестиция хич не била малка.

П.П. Виждам, че цените в таблицата са от преди три години. Но да приемем, че съотношението им една спрямо друга в момента е същото, което не е далеч от истината.
ror - специалист
това сравнение е в началото на зимата, даже есента. През дек-февруари при -5 -10С* на вън КОП-па на климатика далеч не е такъв.
EDI - майстор
Зависи от машината.При НОРДИК моделите КОП-а при -15 градуса е над 2,3, но въпроса е и във възмоожностите на топлоотдаването на машината, не ксамо в КОП-а.
ronik - специалист
Какво е това КПД 400% :shock: !
Това ми го дадоха това лято от една популярна българска фирма за отопление и климатизация.
. Последното ме навежда на мисълта за рекламен трик. :roll:
pipbel - майстор
Не е рекламен трик, а си е истина.
Вече има на пазара и инвентори с КПД 550% - 600% :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
КПД и КОП са различни неща.
ror - специалист
pipbel написа:
Не е рекламен трик, а си е истина.
Вече има на пазара и инвентори с КПД 550% - 600% :-D
това ти се струва така щото въздуха, който пренася и съдържа енергия е безплатен :-D , все едно колите в Кувейт имат няколко пъти по-голямо КПД от нашите, ама бензина там е почти безплатен :lol: :lol: стана ли ти ясно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: