Тя дилемата е голяма - дали да инвестираш голяма сума пари наведнъж или цял живот по малко. На мен ми излиза отоплението 400 лева карам с 8 кубика дърва зимата - просто няма система която да бие този рекорд че да си заслужава инвестиция - щом не може да се възвърне за 10 години , дане кажа и 5 .
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
5332 мнения в "Котел на пелети?"
filmatoplo
- майстор
А ко някой ми предложи система която да изплащам 10 години по 400 лева с горивото - съгласен.
Time2Burn
- специалист
В нашия софийски район хората си подпалват котлите с 8 кубика дърва. Останалото е домбаски - от 7-8 нагоре.....
Това според мен не е кой знае колко игономично а и се гърбиш...
Ако може да се предложи алтернатива с котел на пелети, който да изгори между 4 и 5 тона... бих дал 10К лева. Не че ги имам, но който търси намира.
Това според мен не е кой знае колко игономично а и се гърбиш...
Ако може да се предложи алтернатива с котел на пелети, който да изгори между 4 и 5 тона... бих дал 10К лева. Не че ги имам, но който търси намира.
syncho
- майстор
Офф аз не мога да разбера каква е тая мода да се надуват супер изкуствено цените на тия котли. Баси та при нас италиански модел супер високо качество със абсолютно всички екстри, които можеш да се сетиш 32kW и дизайн като от друга планета е 11 хилки. Какви са тия котли по 10-20кВ за тия пари дето се предлагат не ми е ясно. Иначе нормален котел на пелети около 30кВ италианско производство с гарациите си му за качество съвсем спокойно може да се намери за около 8-9 хиляди най-много. 

crez
- майстор
syncho написа:crez зависи за какви пари я е взел тая дробилка. Все пак цените на пелетите като гориво също се надуват поради простата причина, че и търсенето нараства...Беше около 200 лв. и дроби до 3см. в диаметър, а от дъводелните той взима разни тънки отпадъци дето никой не ги иска.
EmoZ
- специалист
Който иска да заповяда в мазето на сградата, в която е нашият офис има един 35 kW котел на пелети. Да си земе пелети (щото нашите свършиха) и 'ше го пуснем демонстрационно. Точно този, нашият, не е много удачен, експлоатирахме го една зима - пробно. Идеята ни беше да подменим амортизираните нафтови котли в някои обществени сгради, оказа се че не е много добра идея, главно поради невъзможност да се гарантират доставките на гориво (пелети), чиято цена непрекъснато расте.
Горивото - пелети от дървесни частици, много убава работа, нооо:
1. ниска влажност;
2. гарантиран състав;
3. гарантирана калоричност.
Доставчиците на това гориво перкат клиента по 'сички точки, продава се на тегло, а не на обем (10% влажност отгоре - сещате се за к'во иде реч). Калоричността - топлотворната способност - не можеш на всяка доставка да въртиш калориметрични проби, от примерно 5.5 MWh/t до 3.5 MWh/t (и по-ниско, зависи к'во пресоват) върху цена от 200-260 кинта за тон си е бая 'цифра' за мегаватчас.
Лично за мен пелетния котел (камина) не си струва, защото:
1. размера на инвестицията е съизмерим с тоя за темопомпен топлоизточник, а цената на енергията от термопомпата е по-ниска от тая на пелетния котел, при липса на всякаква хамалогия (гориво, пепелници и секви други);
2. размера на инвестиията е много по-голям отколкото за кой да е чугунен глидерен пиролизен котел, енергията от който е на непобедима цена.
Така, че който иска 'бастър копче' и 'чисто' - отива към термопомпите. Който дЪрвата и кИмюра не му пречат - отива към пиролизен котел на твърдо гориво.
п.п. Аааа да забравих, взех лично участие в отпрепарирането на една френска пелетна камина (просто не можеше да се избичи на номинална мощност и не топлеше - пълен та-ак) и подмяната и с един чугунен глидерен котел.
Абе секи сам си знае . . .
Горивото - пелети от дървесни частици, много убава работа, нооо:
1. ниска влажност;
2. гарантиран състав;
3. гарантирана калоричност.
Доставчиците на това гориво перкат клиента по 'сички точки, продава се на тегло, а не на обем (10% влажност отгоре - сещате се за к'во иде реч). Калоричността - топлотворната способност - не можеш на всяка доставка да въртиш калориметрични проби, от примерно 5.5 MWh/t до 3.5 MWh/t (и по-ниско, зависи к'во пресоват) върху цена от 200-260 кинта за тон си е бая 'цифра' за мегаватчас.
Лично за мен пелетния котел (камина) не си струва, защото:
1. размера на инвестицията е съизмерим с тоя за темопомпен топлоизточник, а цената на енергията от термопомпата е по-ниска от тая на пелетния котел, при липса на всякаква хамалогия (гориво, пепелници и секви други);
2. размера на инвестиията е много по-голям отколкото за кой да е чугунен глидерен пиролизен котел, енергията от който е на непобедима цена.
Така, че който иска 'бастър копче' и 'чисто' - отива към термопомпите. Който дЪрвата и кИмюра не му пречат - отива към пиролизен котел на твърдо гориво.
п.п. Аааа да забравих, взех лично участие в отпрепарирането на една френска пелетна камина (просто не можеше да се избичи на номинална мощност и не топлеше - пълен та-ак) и подмяната и с един чугунен глидерен котел.
Абе секи сам си знае . . .
filmatoplo
- майстор
Миналата година бях се интосиазирал за такава камина на пелети с водна риза - цената малко ме спря 4-6 к лева и доставка на гориво-по скоро качеството. Да питам колегите - кое е по евтино термопомпа въздух-вода (да сменя Притито ) или камина с пелети . Като първоначална инвестиция и като послешно плащане .Притито е 10 киловата .
bili&steki
- специалист
наводняването на пазара с доста недомислени, изгарящи пелети съоръжения, обединени под общото название "пелетен котел", доведе много хора до отрицателно мнение относно пелетите.Не всеки варел в който е забодено някакво устройство за подаване на пелетите е пелетен котел.В сравнение с повечето подобни съоръжения продавани на нашия пазар танк Т-34 изглежда изпипан като Бентли(говоря само за котли).
Syncho да ме извиняваш , ама италианските котли не са върха на сладоледа както си мислиш, преди това има немски,чешки,австрийски...
. Ако не вярваш ще се свържем и ще ти покажа напримерно това - http://ekoeffect.com/kotelkp62.html - в действие.Качеството на изработка и електрониката са на доста по-високо ниво в сравнение с котлите за който говориш. Цената му е малко под 7000 евро за 62 КW, което ще рече, че е по- евтин от 32 КW за 11 хил ;). Модела има еквитермална регулация(регулация по външна температура) и управление на сервозадвижка на 4-пътен вентил, настройки за 5 различни вида гориво,автоматично почистване на топлообменика и автоматично изнасяне на пепелта, управление до 8 (5 стандартно + 3 с допълнителен модул) отоплителни кръга(работи с 8 термостата и управлява 8 помпи), преоритетно подгряване на БГВ с настройка на времеви интервали,управление през GSM и Internet ..все неща който които "италиански модел супер високо качество със абсолютно всички екстри,и дизайн като от друга планета " не са и сънували ... Предполагам говориш за модела Compact09 32kW .Не отричам ,че котела е добър.. щом е одобрен за немския пазар - http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erne ... chickt.pdf - тука са всички одобрени за немския пазар подобни съоржения и данните са от изпитания в Германия а не данните на производителя ;) ...
Ама не разбрах какви са тези "абсолютно всички екстри" за които говориш
?
Syncho да ме извиняваш , ама италианските котли не са върха на сладоледа както си мислиш, преди това има немски,чешки,австрийски...

Ама не разбрах какви са тези "абсолютно всички екстри" за които говориш

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература