• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
EmoZ - специалист
Ааааа и добре, че се сетих, тея тъпни за еди си колко вата на кубик нема да ги гледаш (т'ва си е твоя работа де, както си решиш), то ако имаше универсална рецепта за отопление, щеха да плеснат в една наредба некоя подобна тъпня и немаше да се изискват ОВ част на проекта, за сека отделна сграда, за да се издаде акт 16.

Така, че най-напред отиваш при тея, от които си купил апартамента и искаш 'сичко: ОВ част на проекта, протоколи за съответствие и сичко останало. Виждаш какво е пресметнал проектанта за твоя апартамент и при какви условия, външна изчислителна температура, температури във всяко от отопляваните помещения, както и температури в съседни отоплявани или не помещения.
ОВ проектанта си е надращил 'глупостите' върху архитектурната подложка, така че сканираш постваш тука и почваме да чешем умни глАви, инак само с едното голо кристално кълбо - ядец!
Също разузнаваш къде около, над и под теб е населенено и дали се отопляват и докладваш.

Успех.

п.п. Стига ги писахте тия глупости за ватове на кубик, квадрат или каквото там е, т'ва са такива тъпни, че чак тръпки ме побиват, тази обобщена характеритика е измислена не за оразмеряване на вътрешни отоплителни инсталации, нито за топлоизточници, тя е регионално обвързана към тип строителство и географски регион и има за само цел да ориентира планирането при разширяване на топлопреносната мрежа в годините на 'ударното' соц строителство.
Т'ва е толкова неверно, направо няма думи, абе както и да е, 'секи си има глава на раменете и парите в джоба са си негови, да се оправя.
joropet - напреднал
EmoZ,

Започвам да отговарям, малко хаотично, но дано да съм ясен. Вече се усъмних дали правилно съм сметнал за това прилагам снимка от преди малко на "водомера" http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... /14012009o, а това е снимка на протокола към последната сметка: http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 2009001jpg , малко не се чете но от тук трябва да видите старо показание 125, ново 332, като това е към 29/12/08. Прав ли съм в изчисленията ми от начлото на поста? :?

Сега ще ме упрекнете, че не съм започнал поста с това, но около мен има 1 отоплен апартамент, над мен - 0, под мен са магазини.

Какво трябва да направя по отношение на котела? Утре човека ще дойде да монтира допълнителни глидери. Има ли някакъв начин посредством сервизно меню или нещо подобно да се прави диагностика?

Относно глидерите - живо се интересувам :-D , дай акъл. Какви параметри още ще са ти нужни?

И на края, какво да очаквам ако увелича глидерите - още по голяма сметка или по-скоро нормализиране, което и аз не знам колко е.

Благодаря и поздрави!
Последна промяна от joropet на ср яну 14, 2009 8:19 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
157 кубика. Къде ти е началото на поста, да сравня?
joropet - напреднал
Горе съм объркал малко вместо 125 бях написал 175, но това е без значение. Последно отчетената стойност е 332, в момента измервателния уред показва 752, както се вижда от снимката. Това са си 420 м3.
LazarGanev - "Велик майстор"
EmoZ, бравос, много верни неща си казал с тоа тийнерджърско-дискотечен речник, ма имам и забележки:
Първо стига се нерви за теа ватове/кубик - всеки може да си добави корекции за изложение, населено място, надморско равнище и к'вот му доди на акъла - само им кажи к'во да съобразяват, ако не искаш да получаваш от всеки персонални молби да им ги сметаш на 'ората. Щото за три радиатора ако трябва да плаща нарочен проект, 'секи ше предпочете да си преоразмери радиаторите, за по-еФтино.
Второ - не е забележка към писаното от тебе, а по-скоро бележка към joropet да обърне внимание на това:
мощността на инсталацията ти (радиаторите) от 9.764 kW е при температурен режим 90/70С на отоплителните тела, ти държиш 70/'на колко дойде' да го кажем на 50С, начи автоматично си редуцирал мощността на инсталацията на 5.606 kW с лирата в това число.
- реално инсталацията му при 70°С температура на водата е 5.6кВт, а минималната мощност на която може да работи котела е 9-10кВт. Всеки, който малко си има представа разбира, че това е голям проблем. Точно затова в първия си пост писах, че много по-близо до истината ще е ако си удвои броя на глидерите, за да работи икономично котела. Това е така, защото просто този котел идва голям за този апартамент, от друга страна по-малък Hermann няма :)
Аз също смятам, че това количество газ не може да е изгорено за този период - или има грешка в предното отчитане, или има повреда в разходомера.
И на края, какво да очаквам ако увелича глидерите - още по голяма сметка или по-скоро нормализиране, което и аз не знам колко е.
joropet, като увеличиш броя на глидерите ще получиш желаната температура в стаите и ще намалиш броя на вкл./изкл. за единица време, с което и сметките за газ ще намалеят.
EmoZ - специалист
Хахаааа, Лазаре, немам избор за речника, ако го давам книжовно, 'ората не го разбират. Колкото до проект за всеки апартамент - всеки апартамент си има проект - особено що се отнася до новите сгради, инак те няма как да бъдат населени - ерго няма да имат акт 16. Ей т'ва се пропуска!
Оттук насетне 'секи нов собственик, ако ще изгражда сам отоплителната си инсталация следва да се запознае с проекта - оттук тръгват нещата. Ако въпреки изпълнената инсталация не се достигат температурите заложени в проекта, то собственика следва да изиска ревизия на проекта от предприемача или директно да се консултира с проектанта, като го запознае с обстоятелствата непредвидени в проекта - това не струва пари!

Инак няма проблем да му сметна на кой, к'вото му е на душата. Малко време не ми остава да довърша една уеб сметалка (тя е за друго, ама и това 'ше и плесна) - та 'секи сам да си смята и да се кефи.

Жоре, той 'убаво 'ше идва човека да ти донажда глидерите, ама с колко 'ше ги донажда е въпроса.

Ся малко въпроси:
1. каква е присъединителната височина на всеки радиатор (ако имаш номиналната мощност на глидер 'ше е още по добре);
2. начин на свързване - горе-долу (на кръст), горе-долу (едностранно);
3. каква мощност е предвидена за всяко отоплявано помещение в твоя апартамент според ОВ проекта и температура в помещението;
4. 'къв е температурният режим при който ще работят радиаторите - 90/70, 70/50, 55/40 (температура вход/изход), това също е упоменато в проекта - щото на проектанта е излезнал с брой глидери или площи на панелни радиатори накрая.

Това ще ти помогне да реализираш изискваният на проекта спрямо обстоятелствата при, които той е изготвен, ако има някаква промяна - липса на отопление в съседни помещения, промяна на разпределението на помещенията и др., тази работа няма съвсем-съвсем да те спаси.

Успех.

п.п. Нещо в тоя разход за 15 дни е гнило, трябва да потърсиш причината, инак купувай електрически конвектори. Вероятно нямаш водомер за топла вода, но ако имаш виж колко ти е разхода за тез 15 дни. Ако нямаш дай на студения да видим - къпеш ли се ти секи ден, ммм :) ?

ииииии малко за разтуха:

мечката се мие, чисти
във потоците сребристи
има ли за тебе пречка,
да постъпваш като мечка :)
strelec - специалист
LazarGanev написа:
Аз също смятам, че това количество газ не може да е изгорено за този период - или има грешка в предното отчитане, или има повреда в разходомера.
А дали коректно е засечен разхода му за газ?
При мен се получи следната ситуация-газта ми я пуснаха на 22.10.08г. Разходомера е в стаичката м-ду етажите и тя е заключена. За октомври разбираемо не ме засякоха. За ноември очаквах да дойде някой да отчита показанията, но уви никой не дойде. Ходих до офиса на "Овергаз" преди 10 декември, защото ми казаха, че срока за плащане е от 1-10. И отидох да попитам какво става и каква ми е сметката. Отговориха ми, че не ми е отчетен разхода, защото скоро са ме включили (нищо, че е минало повече от месец). И така за декември ми идва фактура за 175 куб.м. която реално е за потреблението ми през октомври, ноември и декември при положение, че никой не е идвал да ми иска ключа за да погледне показанията,а и те бяха 223 м3. Та извода е, че както и за водата инкасатора си пише някакво показание без да го е отчел реално!...
Takezo Sensey - модератор
EmoZ написа:
номиналната мощност ....... начин на свързване - горе-долу (на кръст), горе-долу (едностранно);
:)
ЕмоZ я сподели с нас невежите :

1- какво е номинална мощност

2- защо така с радиаторите : "ЕДНОСТРАННО"

:?:

:? :? :?
joropet - напреднал
Така, вчера монтираха допълнителните глидери както следва:

За хола, към 2та радиатора по 14 глидера-добавиха по общо 6, като така общия им брой става 40.

За спалнята, към 10те гледера добавиха още 6, а за детската към 10те добавиха 5.

Темепературата в спалнята и детската се нормализира и стана 20гр, за хола обаче няма подобрение към момента температура 18 гр.

За времето от когато котела работи(бе спрян за 3 дни и се топлех на климатиците) са изразходени около 12 м3 газ от 17,30 до 7,30 (14 часа). Ще изчакам до довечера и ще дам разхода за 24 часа.

Радиаторите са вързани по следния начин, водата влиза горе и излиза долу по диагонал.

Следващата седмица, човека, който прави инсталацията ще прави диагностика на котела и на изгорелите газове, като той предложи да намали пиковата мощност от 24 kw на 20 kw, като по този начин той каза, че котела ще влиза в режим на модулация.

Какво мислите по въпроса?

Иначе другата седмица ще ходя до инвеститора и ще взема ОВ плановете.

Поздрави,
Жоро

P.S.strlec, почти съм сигурен, че си идват и гледат, особено за този 29/12, защото тогава ги засекох при замерванията.
Последна промяна от joropet на пет яну 16, 2009 11:27 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Изненадан съм, че не са скопили котела при пуска, но мисля, че има нещо сбъркано и по инсталацията, щом в хола няма подобрение. Пиши къде се намира котела, къде вървят тръбите и какъва диаметър са. Въобще опиши инсталацията - ако от котела тръгва ф20 до колектора, а за хола отъва една тръба ф16, с отклонения за двата радиатора - няма да стане, колкото и ребра да слагаш.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: