• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tyrnokop - специалист
Ясно. Сърдечно благодаря на всички отзовали се. Помогнахте ми много. Смятам че тази тема я изцедих до край.
tyrnokop - специалист
Все пак когато системата е затворен тип със разширителен съд, разликата в налягането не се ли обира именно от него? Смятам, че сценарият би трябвало да е такъв:
1. Течността се разширява
2. Преодолява налягането до което е напомпен съда
3. Свива балона в съда
Ако греша, моля да ме поправите.

Накратко: Трябва ли да монтирам предпазен клапан, когато системата ми е със затворен разширителен съд?
filmatoplo - майстор
Трябва ли една кола да има волан и спирачки , ако е управлявана от пиян шофьор :lol: (това на шега) - задължително монтирай предпазен клапан .
tyrnokop - специалист
"Слънчеви панели, през които протича флуидът от първичния контур, т.е. плоски панели и вакуумирани тръби за първичен флуид, при застой могат да достигнат температури над 150°C и биха могли да повишат общо налягането на системите до ниво, което задейства предпазния вентил срещу свръхналягане в затворени (под налягане) първични слънчеви контури."

Разбрах.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
...Тръбното ми трасе ще бъде с обща дължина около 33 м. Смятам да използвам сечение на тръбата Ф16 или Ф18. Коректен ли е изборът ми?...
Колко колектора ще слагаш?
Предвиди за всеки 10 метра от трасето по 1м2 допълнително колекторна площ, да не се чудиш защо не ти работи инсталацията :idea:

Фитингите и тръбата дето мислиш да ги ползваш се ползват при хладилните системи - издържат на голямо налягане и температурни разлики. Няма проблем да се ползват за слънчева инсталация, но са скъпи.

А тръбата от мека мед няма да може да я направиш идеално права и ще седи грозно...
Duke_BG - специалист
по въпроса за тръбогиба : в практикер има такива ръчни тръбогибчета за скромната сума от 9 лева
изглеждат читави - марка Bugget

добре малко съм скаран с цветните метали но какво оазначава мека и трърда тръба , а доколкото знам се предлагат и полутвърди

а в подпокривното пространство ми се струва че с чиста съвест можеш да сложиш от ония тръби за парно - PVC с алуминиева вложка, но нека специалистите кажат
tyrnokop - специалист
2V6, става дума за малък апартамент (55 м2) на II жилищен етаж. Ново строителство.
Не разбрах следните две неща, ще те помоля да поясниш:
1.
"....А тръбата от мека мед няма да може да я направиш идеално права и ще седи грозно..." ???
Тази пролет смятам да се нанасям и преди да съм започнал с подовите покрития ще вкопая медните тръби под замазката. Ще ползвам K-FLEX изолационни маркучи и гофрирана тръба за ел. кабелчето към термодатчика до изхода на колектора и след това закопавам. Всичко остава невидимо. Единствено частта в банята, където ще се подвързва към бойлера и арматурата остава видима. Ако смяташ че там ще имам проблем - слушам внимателно.

2.
"...Предвиди за всеки 10 метра от трасето по 1м2 допълнително колекторна площ, да не се чудиш защо не ти работи инсталацията..."
Колекторът ще го монтирам до терасата (чист юг) посредством алуминиева рамка. Трасето от бойлера до колектора е около 16 м в едната посока. Значи общо 32м, 1м съм сложил резерва. Смятам да бъде един брой колектор (плосък) към бойлер 100 л. Трима души сме - аз, жена ми и малко дете. От твоя съвет излиза, че трябва да имам min 3 колектора??? Моля, поясни.
Относно цените - Преди 1 час бях в склад за медни тръби и фитинги. Цените към момента (03.02.2009) са следните:
- мека мед 16 мм - 234 лв за 33 м
- мека мед 18 мм - 297 лв за 33 м, преди две седмици за 18 мм тръба и същото количество цената беше 320 лв.
- холендрова гайка за съединението 16 мм тръба - 2.50 лв/брой
- конусен накрайник 16 мм към холендровата гайка - не мога да го намеря никъде, но ако предположим, че и той е 2.50 лв - едно съединение ми е 5 лв.
filmatoplo - майстор
Стандартен(за спойка) преход с външна резба фи-16 по 1/2 е под лев .
tyrnokop - специалист
Намислил съм го засега с мека мед и конусни накрайници да го правя. Но утре задължително ще проверя и цената на твърдата мед, може би и тя е паднала....
Засега очаквам с нетърпение отговора на 2V6 пък и на всеки, който знае отговора на казуса.
filmatoplo - майстор
Меката тръба май е по скъпа , запоявай с паста и припой с тази формула S-Sn97Cu3 .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Мека мед за слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: