Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
В нета открих едно клипче за спояване на медни тръби. Лесно става, но как се запояват на трудно-достъпни места в ъглите? Там не можеш да бръкнеш хубаво отзад и отдолу. Остава да разчиташ само на капилярните свойства, че ще се разлее добре припоя. Освен това трябва да се опази стената и пода да не се изгорят.

Какви са чалъмите?
filmatoplo - майстор
Вземи една малка ламарина 20-20 сгъвай си я както искаш покрай стената да предпазва. За спойката не се претеснявай - нагрявай докато блесне припоя и допираш с тел от ролката отгоре , то си олива до доло капне ли готово .
popovvv - специалист
PCL82 написа:
Благодаря за съветите!
Ще обмисля и варианта с медни тръби.
За колектори и прокарване в пода и стените не може да става и дума.
Къщата е гредоред и точно съм направил основен ремонт. Ще прокарам тръбите над перваза на пода и на много малко места ще се виждат, защото мебелите ги крият.

Предварително съм си оставил пластмасови тръбички при пробивите през стените, за да може сега само скоби да слагам
Ако под вас няма жилищен етаж няма проблем от кухнята тръбите да се пуснат по тавана на долното помещение и да се подадат към радиаторите през отвори пробити в пода.Според мен и медните тръби няма да изглеждат добре по стените,само ще се намали възможността от прокапване.Не съм на мнение, че запояването е работа за дилетанти, изисква умения които се придобиват с практика, разкрояването също изисква поглед и практика.
filmatoplo - майстор
Прави смело с мед -няма проблеми .Изгледах няколко клипа - тия американци като гейове пипат .
naskov - майстор
PCL82 написа:
В нета открих едно клипче за спояване на медни тръби. Лесно става, но как се запояват на трудно-достъпни места в ъглите? Там не можеш да бръкнеш хубаво отзад и отдолу. Остава да разчиташ само на капилярните свойства, че ще се разлее добре припоя. Освен това трябва да се опази стената и пода да не се изгорят.

Какви са чалъмите?
Чалъмите са в това, че трудно достъпните места се заваряват предварително на удобно за теб място. Аз обикновено първо разкроявам, сглобявам да вида как ще изглежда и тогава заварявам. Използвам флюс и припой на Rothenberger и до сега нямам проблеми. Нагряваш обиколно и когато флюса започне да блести слягаш припоя готгоре и отдолу
PCL82 - майстор
За спояването добих представа какво трябва да се направи. С поялника и електронните елементи съм на ти, но тръби с горелка не съм запоявал.
То почти същото. Но тук номерът е да нагрееш тръбите с пламъка и те да топят припоя.

Остава да реша дали да карам с мед или с пех-ал, че като смятам цената на медта ми излизат 300лв тръбите, а маркучите са към 120лв.

Ще имам само две тетки при междинните радиатори. В ъглите ще ги извивам ако са пластмасови тръбите.

Ще се постарая със скобите , да изглежда подредено,идеята за долният етаж не става, и той е жилищен.
naskov - майстор
Цената на медта в момента е два пъти по евтина от преди 1месец, така ,че виж добре на нови или стари цени ти я е продават
filmatoplo - майстор
Аз я купувам в Интерметал , виж в твоя район дали има клон .

Тема "Диаметър на тръби / мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: