Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zmeios - специалист
Благодаря сърдечно за таблицата, но дали не липсват два ОСНОВНИ според мен реда?

Примерно едно редче "конвенционален климатик от нисък клас" и още едно "инвертор висок клас", със съответните COP-ове. Така според мен таблицата ще стане далеч по-информативна.

Не казвам че отоплението с климатик е манна небесна, но е достатъчно адекватно, за да намери място редом с разни такива като "котел на мазут" :) :)

Естествено, при климатиците има условности - коефициента зависи много сериозно от външната температура и влажност - ама може да приемем някаква усреднена за България стойност и да смятаме по нея...

Ванко е споменал "въздушна ТП" ама колко хора могат да се сетят че това е обикновен климатик? И - с цялото ми уважение към него като професионалист - в реални условия, тея КОП-ове не варират малко, а много... Затова и предлагам да има два реда в таблицата.
vanko68 - специалист
Змей-на 2-3 места ясно казвам,че това с КОП са усреднени данни ,като е взето влиянието на отделните месечни температури.Дори да се разбие по дни,крайния резултат ще е еднакъв Поиграл съм си да посмятам предварително и изнесените цифри са реални и достоверни. Взета е за база средна добра конвенционална машинка ,Примерно Дайкин FTYN 35 с КОП 3,6.Ако се вземе марков инвертор с КОП=4,5 или китайче с КОп=2,5,всеки може да си сметне процентното съотнощение.
Transporterr - специалист
добро сравнение но
аз не видях в сравнението в таблицата на кое масто са дървата каато енерго източник
AntonBM - специалист
vanko68, правил съм таблицата в началото или средата на Август. Възможно е да са се променили някой цени. Направих бърза справка само на въглищата и намерих това:
http://zapernik.com/23075/
донбаските се продават на 160, а „Въглища-Перник“ ООД има и на 110 лв. В топливо има някакви вносни и за 250 лв...
За газта си погледнах фактурата от БургасГаз. За тока също си погледнах фактурата, а и съм писал, че ако се ползва 2 тарифен електромер нещата са други.
За външни температури съм ползвал данните не от Уикипедията, а от Наредба 7. Там за София (7 климатично зона) е дадено по месеци следната средна външна температура:
X – 15 дни – средна температура +11,2
XI – 30 дни – средна температура +5,1
XII – 31 дни – средна температура +0,4
I – 31 дни – средна температура -0,4
II – 28 дни – средна температура +0,2
III – 31 дни – средна температура +4,6
IV – 30 дни – средна температура +10,4
Според тези данни 3 месеца си около 0° и под нея. За такива температури КОП 3,3 е във възможностите само на много марковите климатици. Аз правих справката за един клиент в Хасково, а там климатичните условия са подобни.
Не ми се спори... Ако искаш дай твоя таблица. Не претендирам моята да е перфектна.
Zmeios, не рекламирам климатиците, но то и така се вижда, че те са един от най-добрите варианти.
Satansho, ами помогни малко... сметни колко струва и пусни данни. Аз споделих една таблица, която не съм я правил специално за тук. Тя беше за клиент, който трябваше да реши какво точно иска за отопление. Той категорично отказа дървата и за това не съм ги включил в таблицата.
СЛЕД ОЩЕ 2-3 МЕСЕЦА ТАЗИ ТАБЛИЦА ЩЕ Е БЕЗНАДЕЖДНО ОСТАРЯЛА!
Transporterr - специалист
ето какво намерих
нямам претенциите да съм запознат затова ето нещо
от един в -образен съфорумец :-D
http://2v6.hit.bg/2v6.gif
"Ако имаме 20% влажна дървесина:
От изгарянето ще имаме 0.8*19200= 15360 kJ
За изпарението на водата ще трябват 0.2*2600= 520 kJ
Ще останат 14840 kJ/kg.

При 40% влажност
От изгарянето ще имаме 0.6*19200= 11520 kJ
За изпарението на водата ще трябват 0.4*2600= 1040 kJ
Ще останат 10480 kJ/kg.

Или дърва с 20% влажност дават 41% повече топлина от дърва с 40% влажност."
AntonBM - специалист
Satansho, още малко е трябвало да поровиш... Сметката е проста...
Калоричността на дървата е малко под 4 kWh/kg (при 20% влажност). Цената на тон е към 120 лв. (заедно с влагата) или 0,12 лв/kg. Значи цената на 1 kWh ти e: 0,12/4=0,03 лв. – 3 стотинки.
Вярно е това, че влагата смъква получената енергия от дървата. Освен това КПД-то на уредите горящи дърва също е ниско и то също оказва влияние на тази цена. Реално с дърва цената на един kWh трябва да е към 4-4,5 ст.
Antonii - майстор
Незнам къде пък в Перник видяхте донбаски въглища(това са си вностни) под 220лв.
Тия за по 160лв са си местни и са с калоричност като на сухите дърва.
filmatoplo - майстор
Дървата си ги докарах вече , 8 кубика - дърва ,превоз ,рязане ,цепене ,подреждане и помитане на боклука -500 лева . Имах останали 4 от преди та 12 кубика имам .
Antonii - майстор
Цената на която си ги взел е добра за този сезон, ако става въпрос за широколистна дървесина.
Ама си позакъснел, че няма да успеят да изсъхнат хубаво до зимата.
AntonBM - специалист
Antonii, прочете ли линка който съм пускал?
Давам цитат от него: "Освен от Мини „Открит въгледобив“ перничани и жителите на областта могат да си закупят твърдо гориво и от фирма „Въглища-Перник“ ООД. Тя предлага също няколко вида въглища: за печки и камини с едрина над 80 мм- 155лв. за тон; за котелно гориво с едрина от 25мм до 80мм- 150 лв за тон; за печки и парно с едрина от 50 мм до 80 мм или от 30мм до 50 мм- 140 лв. за тон; за парно и печки тип „Чудо“ с едрина от 10 мм до 30 мм- 110 лв. за тон; пакетирани с едрина от 30 до 40 мм- 5.00 лв. за брой и с едрина над 20 мм- 4.00 лв. за брой."
Не съм писал, че "Въглища-Перник" ООД продават донбаски... Просто се опитвах да покажа, че цената която съм заложил е сравнително реална. Средната цена от горният цитат е (155+150+140+110)/4=138,75 лв.
Filmatoplo, може да кара на старите 4 кубика, докато поизсъхнат новите 8 кубика. Стара лисица е той... :wink:

Тема "колко струва 1 киловат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: