• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
Прилагам втора редакция на схемата. Ако смятате че има още нещо за доизкусуряване - моля, казвайте.
Изображение
Там където излизат тръбите навън на терасата не е ли най-ниската точка? Най-лесно се пълни системата от там.

Моя съвет е да не слагаш кранове (освен тези навън в най-ниското за пълнене и източване).

Системата може да я пълниш и през предпазния вентил - с дълъг мъркуч и налягане може да създадеш.

Достатъчен ти е един ръчен обезвъздушител - някъде до предпазния вентил. Там е добре да свържеш и разширителния съд.
filmatoplo - майстор
Тиме -изпиши една година , това ще е годината в която си направил твоята първа слънчева инсталация действаща и до днес . Под 5 панела не се брои . Разкажи и за последната . (..............)
filmatoplo - майстор
Само за Тирнокоп - последната ти схема е перфектна не слушай повече никой направи си така системата . Може и без клапа , няма да има чак толкова загуби .
tyrnokop - специалист
Там където излизат тръбите навън на терасата не е ли най-ниската точка?
2V6 , извинявам се, моя грешка - на картинката така съм го начертал, но вдействителност има коляно, което чупи нагоре около 20 см.
...купешка помпена група да вземеш и тя е с клапа
filmatoplo, сега като се спомена за помпена група, в началото на ентусиазма си мислех да си закупя такава група като готово изделие. Фантазирах си, че ще го закача на два анкера в банята. След това купувам шкафче за баня, на което махам дъното и го закрепям към стената, така че да скрие помпената група и дифер. термостат. Всичко да е естетично и скрито -покрито. За съжаление фантазиите ми бяха разбити, когато разбрах, че цената на помпената група е 500 и нещо лева.
Преди няколко поста зададох въпрос за дебелината на абсорберната ламарина на колектора, става дума за Thermolux? Моля за съвет.
vladtod - специалист
Нормално е ламарината да е тънка,моята логика -по тънка ,бързо се нагрява с малко светлина ,бързо отдава.По принцип забелязвам на моя ,че и 2 мин да има слънце и темп. в края на колектора се променя.Няма какво да се притесняваш,действай и пускай снимков маТрял да гледаме.
2v6 - майстор
Time2Burn написа:
...
Въднъж забравих да пусна помпата и изби клапана на 2.5 бара, понеже водата не циркулираше по естествен път. Та кое спира водата да циркулира ако не помпата?
2в6, точно обсъждахме че ако си играеш с един баланс винтил може и да прокапе и да не можеш да го спреш повече... И как ще напълниш системата от най ниската точка без да ползваш водопровода и специална пълначка??? С маркуч ще правиш налягане???????
Аз като съм си играл с предпазен вентил не е прокапал. А и какво може да му стане - една пружина натиска една тапа?

С един градински мъркуч 20 метра (комплекта с адаптор 1/2" и бързи връзки е 10-на лева) може да се зареди системата на 2 бара, макар че и 0.2 е достатъчно.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
Там където излизат тръбите навън на терасата не е ли най-ниската точка?
2V6 , извинявам се, моя грешка - на картинката така съм го начертал, но вдействителност има коляно, което чупи нагоре около 20 см.
...
Къде е това коляно?
При пълнене от най-ниската точка обезвъздушаването става най-лесно.
Предпазния вентил е само страх да пази. С 8 л разширителен съд на 0.5 бара и студена система на 0.5 дори да ти изври панелчето налягането няма да мине 2 бара :idea:
На моята система не съм сложил предпазен вентил, макар че имам 2 броя из чаркалаците.

Ако монтираш бойлера близо до терасата няма да ти трябва и помпа, диференциален термостат и т.н.
tyrnokop - специалист
Къде е това коляно?
На картинката съм отбелязал мястото на коляното.
Изображение
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
Къде е това коляно?
На картинката съм отбелязал мястото на коляното.
Изображение
Мястото е идеално - вместо коляно слагаш тройник и кран за пълнене и изтакане. С мъркуч и фуния може да наливаш готов разтвор и капка няма да капне, а и да оплескаш нещо ще е на терасата :idea:
От останалите кранове няма смисъл, особено от този с отклонението към водопровода :!:
Обезвъздушителя е хубаво да е на най-високата точка над предпазния клапан.
Най-добре е да няма разни отклонения и кранове по трасето да се чудиш как да ги изолираш и да ти загрозяват банята.
Не можеш ли да измислиш едно шкафче някъде до терасата и да инсталираш там бойлера? Разширителния съд може и при панела отвън да се монтира.
filmatoplo - майстор
На колко бара ще нагласиш налягането в системата, на какво предварително налягане ще е мембранния съд.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Съвет за схема на затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: