• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivo-hd - специалист
Time2burn - прав си, когато е празна камината не гърми ама загрява дотолкова че горят кълчиштата на холендрите и прокапват съединенията...установих го опитно докато "измъчвах" камината с глупавите си тестове - някой ме беше посъветвал да свалям нагара като я източа и я прегрея. Вярно нагара падна, ама смених и всички уплътнения на камината. Добре че още не и бяха сложили облицовката хихихихихихи
Плюс клапана за налягане имам и термо-клапан. От термоклапана водата вместо да вкарам в канала (както всъщност си беше монтиран) аз взех че вкарах тръбичката в :? ... горивната камера :lol: клапана ми отваря при 95 градуса фабрично - в момента когато отвори и изцвръква има няма 50-100 грама вода в огъня и край на проблема. Просто е. Дали ще спука тялото, хммм...може би ако е изцяло чугунено но не знам! ...мойта е стоманена с чугунено огнище и нищо и няма - в крайна сметка премествам вода с еднаква температура от едната страна на стоманения лист от другата му страна - т.е. водата причинява лошо само на огъня :-D и потушавам проблема - това е ПРОСТО е!!! Действа безотказно при всякакви системи и състояния на локалната инсталация в момента преди да е прегряла, завряла или прочие.
Iliev Labs - специалист
:) :respekt:

Добре дошъл!
Това си е верно за патент!

:-D :-D :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Iliev Labs написа:
:) :respekt:

Добре дошъл!
Това си е верно за патент!

:-D :-D :-D
И аз съм възхитен! Обаче, ако повишеното налягане се дължи не на прегряване, а на неизправен кран на пълначката?
ivo-hd - специалист
Time2burn - нещо и при теб не е монтирано както трябва - уверявам те. разсъждавам така: предполагам имаш затворена система а също и разширителен съд. При вдигане на температурата и кипване в камината, разширителя успява да поеме разширенията и да задържи налягането на 2 бара - дори и при температура от 120 градуса (от шубе до повече не съм нагрявал) това обяснява защо при теб си вдигнал 130 градуса Имаш ли клапан за температура? Ако нямаш сложи - ако имаш нещо не е както трябва - би трябвало да отвори при 95-97 градуса. Провери си къде е поставен осезателя му - трябва задължително да е ВЪВ водната риза а не някъде по тръбната разводка: целта е да отчете прегряване и да отвори, дори и да няма циркулация на водата поради изгаряне на помпата, спиране на тока, неизправно авариино ел. захранване, ... или затворен някой злополучен кран.
fbr - майстор
LazarGanev написа:
И аз съм възхитен! Обаче, ако повишеното налягане се дължи не на прегряване, а на неизправен кран на пълначката?
То затова си има сифон.Явно не си в час с тая техника. :lol:
ivo-hd - специалист
LazarGanev написа:
Ганев абсолютно си прав - затова направих джаджата не на клапана за налягането а на клапана за температурата. написал съм го :wink:
ivo-hd написа:
От термоклапана водата вместо да вкарам в канала (както всъщност си беше монтиран) аз взех че вкарах тръбичката в ... горивната камера клапана ми отваря при 95 градуса фабрично
:-D :-D :cool:
За налягането вече не се притеснявам - имам автоматична пълначка, разширителен съд и няколко клапана за налягане - на камината, на бойлера и на разширителя - така да има за всеки случай до всеки съд!!!
Последна промяна от ivo-hd на пет мар 06, 2009 11:45 pm, променено общо 2 пъти.
ivo-hd - специалист
Лазар Ганев, да си призная отоплението доста ме заинтригува и като почнах едни експерименти...започна едно източване, прегряване - пълнене, претакане - като каца с кисело зеле хихихихи. Това също е една от причините да стигна до тия крути защити - така поне съм сигурен на 100 % че няма да се убия, докато си "ИГРАЯ С ОГЪНЯ" и експериментирам.
Първото нещо което направих след като си подсигурих безопастността е да сложа термостат, който да спира помпата когато водата във водната риза изстине (сега не ме е страх че ще стане беля ако термостата се повреди) и включва при 60 градуса. Родихме се - водата в ризата винаги е над 60 градуса, свърши се с нагара, камината работи на 6. Не съм я чистил от нагар вече 2-ри месец, няма и да я чистя повече :roll:
Респективно се подобри и топлоотдаването на радиаторите - едно е топлообмен от 40 градуса към 23-25, друго е от 60 градуса към 23-25.
Последна промяна от ivo-hd на съб мар 07, 2009 2:41 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
ivo-hd написа:
... ето, споделих за хитринката с контролната лампичка на помпата - дай мнение за идеята ми - на тия от Грюнфус направо им се чудя - защо не сложат фабрично някое диодче, за да свети като върти ротора
Глимката показва наличието на някакво напрежение над 100V.
Дори това напрежение да е 220VAC не означава 100% въртене на помпата :idea:

Нещо друго да те интересува :?:
2v6 - майстор
ivo-hd написа:
...
Плюс клапана за налягане имам и термо-клапан. От термоклапана водата вместо да вкарам в канала (както всъщност си беше монтиран) аз взех че вкарах тръбичката в :? ... горивната камера :lol: клапана ми отваря при 95 градуса фабрично - в момента когато отвори и изцвръква има няма 50-100 грама вода в огъня и край на проблема. Просто е. Дали ще спука тялото, хммм...може би ако е изцяло чугунено но не знам! ...мойта е стоманена с чугунено огнище и нищо и няма - в крайна сметка премествам вода с еднаква температура от едната страна на стоманения лист от другата му страна - т.е. водата причинява лошо само на огъня :-D и потушавам проблема - това е ПРОСТО е!!! Действа безотказно при всякакви системи и състояния на локалната инсталация в момента преди да е прегряла, завряла или прочие.
Преди 15-на години в стоманолеярна загинаха 10 човека.
Знаеш ли каква беше причината за нещастието?
Antonii - майстор
2v6 написа:
Преди 15-на години в стоманолеярна загинаха 10 човека.
Знаеш ли каква беше причината за нещастието?
Ще предположа, че е попаднала вода в стопилката. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "ЗАЩИТА ОТ ВЗРИВ НА КАМИНИ С ВОДНА РИЗА." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: