Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
2v6, кефиш с вниманието и енергията, която отделяш на всеки проблем, с който се захванеш - подробни схеми, разяснения.... Евалла :thumbs:
Благодаря - имаш едно черпене :)
Преди 1-2 години се бях замислил за този вариант, но като го нарисувах охладнях.
Някой има ли идея за по-различни сметки?
onitbg - напреднал
2v6 написа:
LazarGanev написа:
2v6, кефиш с вниманието и енергията, която отделяш на всеки проблем, с който се захванеш - подробни схеми, разяснения.... Евалла :thumbs:
Преди 1-2 години се бях замислил за този вариант, но като го нарисувах охладнях.
onitbg - напреднал
2v6 написа:
LazarGanev написа:
Макар темата да е от миналата година, явно има хляб в нея :)
Имам една добра и една лоша новина :)

Добрата е че такива системи вече има направени и техният COP достига 7.7-8.2 при слънцегреене и 4-5 през нощта. Така че идеята си е доста стойностна. www.tinotech.bg

Лошата е че системата е фабрично производство, Португалия и цената и не е за всеки :(
Икономическата сметка се връзва доста добре, обаче при консуматори на топлинна енергияи БГВ с по-голяма база на консумация, за да се избие по-високата начална инвестиция.
Гласи се и български вариант за производство, както и за "слънчеви климатици"- т.е. преработка на стандартен климатик с термодинамичен панел/и.
http://tech-dom.com/newsdetails.aspx?id=64
http://tech-dom.com/newsdetails.aspx?id=54

Прикачен файл

P1050375-2.JPG
Вариант на "слънчев климатик" на основа "Мидеа", 9000BTU, сплит система, работил над 4год. преди "upgrade"
P1050375-2.JPG (87 KиБ) Видяна 5337 пъти

Прикачен файл

P1050369-2.JPG
поглед от вътре
P1050369-2.JPG (68.13 KиБ) Видяна 5337 пъти

Прикачен файл

P1050350.JPG
монтаж в панелен блок
P1050350.JPG (79.4 KиБ) Видяна 5337 пъти
torbalan - Дървен философ
2v6 написа:
...Преди 1-2 години се бях замислил за този вариант, но като го нарисувах охладнях.
въпроса ми е какво ще грее топлоносителя през дългите студени зимни нощи, когато температурите паднат трайн под -5 градуса?
еле пък ако се случи и някоя мъглива седмица, каквито нерядко има и дори през деня температурата не се дигне над нулата :)

какво става със сметките :)
idakieff - специалист
ти ли си човека с тия панели на балкона :?
я сподели как бячкат доволен ли си вчера минавах пред вашия блок та ги гледах сериозна конструкция дано ти вършат работа
2v6 - майстор
onitbg написа:
Макар темата да е от миналата година, явно има хляб в нея :)
Имам една добра и една лоша новина :)

Добрата е че такива системи вече има направени и техният COP достига 7.7-8.2 при слънцегреене и 4-5 през нощта. Така че идеята си е доста стойностна. www.tinotech.bg

Лошата е че системата е фабрично производство, Португалия и цената и не е за всеки :(
Икономическата сметка се връзва доста добре, обаче при консуматори на топлинна енергияи БГВ с по-голяма база на консумация, за да се избие по-високата начална инвестиция.
Каква е сметката? Никъде не се вижда :idea:
filmatoplo - майстор
Този черния панел е един вид изпарител ли .
Чаро - Акълия
Системата е супер. За апартаменти става, въпреки че при слънце в повечето случаи отопление не е нужно. С голям буфер (в апартамент :? ) ще има голяма ефективност, но принципно е на нивото на ТП въздух-вода.
За Португалия, Испания, Италия, Гърция е отлично решение(може и в Петрич :-D ), но за района на Бг вода-вода е без конкуренция. Все още. :-D
filmatoplo - майстор
Зимата тая черна пита нямали да се вледени , тя май сега в топлото време се оросява. :? Пусни 1 снимка януари-февроари. :)
naughty - специалист
едно въпросче:

не може ли вакуумно-тръбните колектори да са на фреон и да се свържат пред компресора? Така ще помогнат на машинката и на теория КОП-а се качва?

Тема "Термопомпа със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: