И аз съм на това мнение , имам климатик почти първи в града но не го пускам .Карах 2 зими на него и само истивахме .Докато съм в някой магазин или офис с климатик омирам от некомфорт.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
32 мнения в "Как да се отопляваме?"
niki_sap
- специалист
Живея в малък апартамент - 55 кв.м. До миналата зима си мислех, че отоплението за толкова малка площ е без значение, винаги ще мога да си го позволя, съответно блока е построен с радиатори и котлета на ток за всеки апартамент. Две зими по ред умирах от студ в желанието си да спестя ток защото положенията са 2 - или пускаш парното нонстоп, на средно висока температура през деня и много висока през нощта и плащаш 200 -220 лв. за ток или пускаш, спираш и умираш от студ за 120-140 лв на месец. Затова от тази година съм на скъп климатик, подов, който не духа никъде - вади въздуха право нагоре по тавана и право надолу по пода. Единственото място където може да се усети, че въобще движи въздуха е отсрещната стена, където се срещат двете струи. От сметки 180, 200, 220 лв за Декември, Януари, Февруари миналата година сега сметките са ми 60,60,24 лв. за тази година и в апартамента винаги е било поне 22- 23 градуса и по-точно 20-21 през деня, когато ме няма и 22-23 вечер когато се прибера. Климатика е спиран общо 2-3 пъти за цялата зима. След не повече от месец, когато вече няма да може да се спи на затворени прозорци ще мога да кажа, колко харчи и как се държи лятото, защото сезоните в БГ вече са 2 - студено и много топло. Средното положение е по 2-3 седмици пролетта и есента.
Не мисля, че има какво повече да кажа, като "реклама" на климатиците.
Не мисля, че има какво повече да кажа, като "реклама" на климатиците.
vanko68
- специалист
Дайкин трябва да е,понеже казва,че духа и долу по пода.Дайкин има модел с две клапи-една горе и втора долу ниско за пода.
Ror-и двете системи имат предимства и недостатъци. Климатика е по-евтин,опростен монтаж и поддръжка, но няма топла вода и винаги шуми( ако е марков не се забелязва).
В чилърите е обратното-по-скъпи,сложен монтаж,има модели с отделна топла вода за битови нужди целогодишно,като лятото при охлаждане топлата вода е безплатна,и ако не включиш конвекторите на вентилатор-не шуми.
Ror-и двете системи имат предимства и недостатъци. Климатика е по-евтин,опростен монтаж и поддръжка, но няма топла вода и винаги шуми( ако е марков не се забелязва).
В чилърите е обратното-по-скъпи,сложен монтаж,има модели с отделна топла вода за битови нужди целогодишно,като лятото при охлаждане топлата вода е безплатна,и ако не включиш конвекторите на вентилатор-не шуми.
LazarGanev
- "Велик майстор"
При чилъра липсва единия основен недостатък на климатика - шума и духането, но другият основен недостатък не е избегнат - зависимистта от температурата на въздуха.
Чаро
- Акълия
Скоро на едно изложение гледах някаква немска система за климатизация. Много се запалих, но за мен е късно. Става въпрос за повърхностно отопление/охлаждане, но не само в пода. Тръби се полагат и в стените и в тавана. Има система за полагане и върху вече завършени стени (измазани или ГК). Много ме впечатли и факта, че целогодишно температурата на водата в системата я дават в границите от 20-28гр. Но най-важното е това, че има и отопление и охлаждане без въздушни потоци.
Ще взема да наслагам по тавана едни такива
- подовото ще грее, а таванното да охлажда.
Чакам да се затопли повечко, за да опитам охлаждане с подово. Не разчитам на някакъв добър резултат, но пусти мерак...
Ще взема да наслагам по тавана едни такива

Чакам да се затопли повечко, за да опитам охлаждане с подово. Не разчитам на някакъв добър резултат, но пусти мерак...
LazarGanev
- "Велик майстор"
Има си тънкост - трябва да се съблюдава да не премине температурата на оросяване, но другият проблем е, че няма как да качиш прохладата нагоре към главата 

Тема "Как да се отопляваме?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература