Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68 - специалист
Елементарно се смята:
-вземаш данни за средното слънцегреене на 1 м2 за района за даден период,примерно за месец април.Има данни за 30-40 г назад за цяла БГ.
-усредняваш данните за един ден
-слагаш това твоето с нанопокритието за един ден на слънце,смяташ по загрятата вода колко енергия си уловил на 1 м2 и сравняваш-делейки с реалната слънчева.
-получаваш число от 0 до 1,00
- умножаваш по 100 и получаваш колко процента ефективност има твоя уред
Е,ако трябва да си точен е добре да го правиш всеки ден един месец,за да са реални данните.
Малкия - специалист
мхм
отношението на отвеждания от ск топлинен поток и попадналия върху ск поток от слънчева енегия

ск - слънчев колектор
alsted - майстор
На път сте да отплеснете темата, а всъщност ми се струва, че подхванахте нещо интересно или греша?@Малкия, искаш да кажеш, че въпросните нано частици съдействат за загряване на водата при липса на слънцегреене, а при наличие на такова, не увеличават количеството преобразувана енергия?Може ли в битови условия да се нанесат тези нано-частици или говорим за специално стъкло?Нещо за цена..?
Малкия - специалист
ами взима се съвсем обикновен колектор който се намазва еднокатно с нещо ( нано частици ) като казвам еднократко значи с десетки години не тярвба да се маже пак , не знам точно как действат , само знам че и и на облачно време имат ефект , не знам дали е влязло това нещо в българия , един преподавател ни го каза скоро, нямам никакви наблюдения върху пазара , може да ги има, може да ги няма , по принцип би тярвбало да се продава отделно човек да може да си закупи "течността" и да си я нанесе върху колектора , а сигурно има колектори намазани с тях ...

не знам точно само знам че имат чуден ефект ;)
romanpm - майстор
Малкия написа:
ами взима се съвсем обикновен колектор който се намазва еднокатно с нещо ( нано частици ) като казвам еднократко значи с десетки години не тярвба да се маже пак , не знам точно как действат , само знам че и и на облачно време имат ефект , не знам дали е влязло това нещо в българия , един преподавател ни го каза скоро, нямам никакви наблюдения върху пазара , може да ги има, може да ги няма , по принцип би тярвбало да се продава отделно човек да може да си закупи "течността" и да си я нанесе върху колектора , а сигурно има колектори намазани с тях ...

не знам точно само знам че имат чуден ефект ;)

И аз искам от "ВЪЗЕЛИНА" , да се "Лъзга " светлината слънчева :supz:
В астрономията има едно разпространено тяло -бивша звезда наречено черна дупка поглъщащо всякаква енергия и неизлъчващо никаква , с какво ли е намазано се питам ? :?
alsted - майстор
Няма с к`во друго да е освен с вАзЕлиН :idea: Това удоволствие обаче не е без пари, а ние държим на пълната аванта и се връщаме към непретенциозната самоделка.Само да можем да подскажем на братята китайци да ни направят по-готиния вариянт за безпари...Вижте, не спамя!Може би се опитвам да направя нещо като маркетинг, само защото никак не искам да се примиря със скептицизма на българина и ужасяващата ме тенденция да се хленчи за всичко, а да не се възприема новаторството.Никак не искам да се съглася, че сентенциите на Константин Иречек са 100% актуални и днес!Приемете, че това е анкета:склонни ли сте на крачка назад като функционалност, пред алтернативата да плащате завишени сметки за ток при положение, че самата "НЕК" ви призовава към всякакви възможни икономии?
Кажете:"НЕ!"-не ми пука..."след мен и потоп"
"ЗА!"-съм...далавера си е!

Тема "Безколекторен слънчев бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: