• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hhristov - специалист
Filmatoplo понеже съм с една серпентина няма начин трябва да изолирам локалното парно.
Благодаря за похвалата :) . Дай идея диф. разлика на колко да я сложа, в момента е на 10 градуса.

Ето го контролера:
http://img197.imageshack.us/img197/1650/dsc03940c.jpg

И UPS под него:
http://img229.imageshack.us/img229/5521/dsc03941.jpg

Като цяло системата събира точно 6 литра вода, ако това има значение.
vpa - специалист
А ся кажи колко излезе цената на всичко без бойлера, че тия дни и аз се захващам.
kuuuuuul - майстор
Е, браво всичко си предвидил,ако успееш да стъкмиш нещо като стъклопакет ще стане супер.Разлика 10гр. е много 3 до 5 е добре /да видиме и filmatoplo какво ще каже/
naskov - майстор
kuuuuuul написа:
Е, браво всичко си предвидил,ако успееш да стъкмиш нещо като стъклопакет ще стане супер.Разлика 10гр. е много 3 до 5 е добре /да видиме и filmatoplo какво ще каже/
Разликата от 10 гр е точно толкова, колкото я оставям и аз :) . Сложи диф. термостат в ел. кутия за външен монтаж -зада не капне някоя капка където не трябва. Номер 5 ще ти свърши идеална работа
filmatoplo - майстор
При мойте системи -разликата е 4-5 градуса на 90% е 5 градуса. Само че при оригинални панели и точно оразмерени .Обаче аз като дългогодишен наблюдател на диферинциалните термостати ,забелязвам че еднозначно не може да бъде нагласена температурна разлика .Ако за вечерта -помпата да спира нагласената температура е добре то за сутринта -помпата да тръгва не е най добра . Това за Поморийските .Има такива термостати които се нагласят за горното -имат към 12 настройки.Само че са много скъпи-350 лева .Затова аз намирам баланс в диференциална разлика 5 гр. Някой знае ли какво представляваха старите диференциални термостати на Интиел Поморие -(да ги опише ) по това ще позная от кога сте в бранша :) .
naskov - майстор
filmatoplo написа:
Някой знае ли какво представляваха старите диференциални термостати на Интиел Поморие -(да ги опише ) по това ще позная от кога сте в бранша :) .
Пластмасова кутия с размери около 120х30, цк ключе с позиции вкл. и pump hand и два светодида-червен и зелен. Нямат дисплей. Това е по спомени от преди 10г :-D
kuuuuuul - майстор
От мойте скромни наблюдения стигнах до извода че диф.тем. зависи и от загубите в системата колкото повече са те толкова по малка трябва да е тя.Общо взето факторите са доста но няма смисъл нещо сравнотелно елементарно да се усложнява толкова.
hhristov - специалист
Обаче проблема с налягането остана. Оправих всички течове и снощи го оставих на 1.5, сутринта като станах беше на 0. Направи ми впечатление че като пуснах кранчето за пълнене леко се допълни. Автоматичния обезвъздушител на панела трябва ли след като се напълни и обезвъздуши системата да му завия капачката, да не би заради това да пада налягането. Иначе когато се загрее водата стига до 2 атмосфери. Налягането в разширителя е мисля 2.5 поне така пише на една лепенка.

Относно цената със всички матеряли не ми излезна повече от 800 лв.
filmatoplo - майстор
Точно така,в момента налягането на съда е по високо от това на системата -в съда няма грам влязла течност за баланс .Налягането се образува само от плътноста на течност в тръбите -нали се сещаш системата седи на твърдо .Пусни налягането на системата до нула и регулирай налягането в съда от винтила с манометър за гуми кола. Ако на системата ще го държиш на 2 бара -налягането в съда направи 0,9-1 бар.Така в съда ще има 2-3 литра вода които ще са резерв и налягането няма да се променя толкова ряско . На мен лично ми отне 12 години -практика . По добре работи с пропилен гликол -практически системата не образува въздух -както при водата .Системата трябва да се хермитизира след пълнене ,като се затвори капачката на обезвъздушитела -аз задълзително слагам сферично кранче преди него и го затварям.
hhristov - специалист
Довечера ще го пробвам. Благодаря ти
А дали мога да използвам антифриз че имам 10 л. концентрат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: