Най - вълнуващия въпрос зимно време.
papuniok - помощник
След като пускам линк с обратна теза - очевидно не. Приемай го като "Опс, тук не е така!" Що се отнася до цената - ако пуснеш производство в нулева серия тук в БГ, колко би струвало?
Тани - модератор
Не повече от 2-3000 предполагам!

Не знам как стои въпроса с документите - трябват ли някакви сертификати или бля бля.... незнам си какво . Все пак не е съд под налягане!
kalin72 - майстор
Намерих го за 2600 евро, производство на Регулус, Чехия, ако някой го интересува да си го купи. Шипинга до тук е още 300 лева.
http://www.regulus.cz/en/accumulation-t ... erial.html
AntonBM - специалист
Тази тема, сме я обсъждали в един друг форум, които не цитирам, за да не му правя реклама в конкурентен форум.
Признавам, че от доста време се интересувам от тези буфери. По-долу съм направил копи паст на част от моите коментари в този форум (мързи ме пак да ги пиша).
Мое мнение от друг Форум написа:
Попаднах на нещо, което си заслужава да се прочете:
http://www.shtrakov.net/Publish/Phas_Sph_EMF.pdf
Там се разглежда един 280 литров акумулатор запълнен с парафинени капсули. Температурата на фазовото обръщане на парафина е 40°С, а топлината на фазовият преход е 149 MJ/kg.
Малко високи ми се виждат тези стойности... Излиза, че топлината, която може да се акумулира между 39,5 и 40,5°С в буфер съдържащ 150 кг парафин е към 6,2 MWh. Това се равнява на воден буфер 133 кубика затоплен със 40°. Май е объркана деменсията. Ако топлината на фазовият преход е 149 kJ/kg, нещата ми се виждат по-реални. Може и аз да съм в грешка...
допълнение по темата след време написа:
Оказа се правописна грешка. Топлината на фазовият преход е 149 kJ/kg, като температурата на прехода е приблизително 40°С.
Преди 3-4 месеца се срещнах с д-р. Ст. Щраков и го попитах за статията му. Той призна, че е объркал – не е 149000 kJ/kg, a 149 kJ/kg. По неговите думи ефекта на този вид акумулатори е не в невероятно голямото количество топлина, което те мога да акумулират (то не е повече от това, ако съда е пълен с вода) а в това, че топлината се акумулира при по-висока температура.
Малко сметки, към едно запитване за необходим обем на буфера написа:
По-реален режим на ползване е 50-30°С.
В този режим воден буфер от примерно 500 литра ще акумулира към 11,7 kW. Същият буфер, но пълен с чист парафин (събира към 400 kg) ще акумулира 23 kW, като от тях 16,6 kW са при температура 40°С (при фазовия преход), а другите 6,5 kW са от загряването му до по-висока температура. Т.е. чистият парафинен акумулатор акумулира почти 2-пъти повече енергия в този температурен режим.
Буфера на Kovex, съдържа само 5% парафин (или нещо подобно).
100% парафинен буфер е много трудно да се направи, понеже трудно ще се осъществява топлообмен с течен и твърд парафин. Има буфери запълнени с парафинени топчета или цилиндърчета (в пластмасови капсули), около които циркулира топлоносител вода. Съотношението вода/парафин зависи от размера на топчетата. Ако се докара 50-50% вода/парафин в този режим би трябвало да се акумулира към 17,4 kW, като парафина акумулира 8,3-фазово и 3,2-топлинно, а водата 5,8 kW. За това, аз по-горе пиша, че разчитам да се наблегне на фазовият преход, а не на високите температури, до които успява да се загрее буфера, без да заври.
С тези 17 kW можеш сам да сметнеш колко време ще се топли къщата. Ако и трябват 3 kWh ще стигнат за 5,6 часа. Екстрата е, че когато започнеш да консумираш от този буфер температурата ще се задържи на 40°С - 2,8 часа без промяна (половината от всичките 5,6 часа). Ако и трябват 5 kWh ще изкара към 3 часа, като час и половина ще е на 40°С.
Ако искаш буфера да те топли цяла вечер – купуваш по-голям!
До сега не съм виждал на живо как се държат тези буфери на практика! По изчисления излиза, че са много ефективни, но друго си е „ръка да пипне, око да види”... Ако някой има преки впечатления нека сподели.
valqk - специалист
Извинявам се, но съм пълен лаик и все пак да попитам.

Понеже трябва да си взема буферен съд, та си мисля дали не мога да използвам един стар 'казан' от ламарина (5-6мм) 1000л.
Да му сложа изолация отвън - фибран 10-15см, боядисам го отвътре с някакво покритие да пази от ръжда (тепърва мисля какво - примерно рапид, но трябва да видя температурата дали няма да му влияе много).
Слагам 2-3 серпентини, така че да покрие обема вода (през тях върви водата от котела под налягане).
Слагам му капак с малък отвор с/у проблем при разширенията (като има Х сантиметра оставени до ръба против преливане.
И евентуално, както казва Тани Х бутилки с парафин в него....
какво мислите, дали ще стане и има ли смисъл?

Благодаря ви много!
filmatoplo - майстор
За ставане -става , иска малко познания ,имай предвид че обема течност в буфера не циркулира през нито 1 от кръговете -само приема и отдава температура. :wink:
Тани - модератор
Парафина в случая се използва не само за латентно вещество , а и като мембрана , която не позволява на водата да се изпарява! Ако сложиш парафина в бутилки няма да го има този ефект!
valqk - специалист
Тани написа:
Парафина в случая се използва не само за латентно вещество , а и като мембрана , която не позволява на водата да се изпарява! Ако сложиш парафина в бутилки няма да го има този ефект!
Имаш предвид, че се слага парафин (не-течен ами от свещи примерно) директно във водата и след като качи температура дори си, има филм(мембрана) в/у горната част и не може да се изпари водата - т.е. не ми трябва капак в такъв случай (освен само за топло изолация), а като изстине си става твърд и няма проблем?
Аз ги гледах - някакви топчета или цилиндри дето слагат, но те май не се топят, ами са само буфер...
filmatoplo написа:
За ставане -става , иска малко познания ,имай предвид че обема течност в буфера не циркулира през нито 1 от кръговете -само приема и отдава температура. :wink:
Разбира се Филмче, но това пък има друга добра за DIY страна, съда не трябва да е под налягане => не трябва да е затворен => не трябва да е неръждавейка => много по-ниска цена + възможност за намиране на ГОЛЯМ и евтин съд от вторични. Ако търся неръждавейка 1000л ще побелея от разправии и ще ми вземат поне 2-3пъти повече.
За какви познания става дума? Серпентините ли са по-особенни или коефицентите на разширение?
Според теб какви може да са спънките да си направя такова?

Основната ми идея е точно това - цената намалява от ползване на какъв да е съд, който държи на 80-85 градуса температура + не е под налягане, ами серпентините са.
Някой да има идея дали от PP дали ако ми лепнат 1000л съд ще стане? Гледам, че макс температура за ПП е 135 градуса....? Идеи? Има кой да ми лепне такъв съд... дебелина към 5-8мм, кръг.
Много се радвам, че ще има дискусия по въпроса! :-)
filmatoplo - майстор
Познанията са всички отговори на горните и др въпроси. :)
svetliopi44 - Чирак...
Я вижте един пич как си е спретнал обикнвен буфер от нищо...
http://translate.googleusercontent.com/ ... b0xQ7KK56Q

Тема "Latento буферен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: