• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
Transporterr написа:
абе аз все се каня да питам някой по обектите ама все забравям, каква е всъшност идеята именно тези тръби до колекторите да са медни ?
Какво им е на поцинкованите,ще ръждясат ли или не са модерни?

странно, дали никой не знае и си кара така щото всички така правят ..
медните тръби имат предимства...

1. работи се много лесно с тях - аз моето парно почти сам съм си го правил...
2. може да се рарзклоняват под мазилката (това с гъвкавите пласмасови с алуминиева вложка не трябва да се прави) като следствие от това - вкарваш много по-малък метраж тръби...
3. не корозират (за разлика от железните)
4. да запоиш коляно на неудобно място с медна тръба е едно, а да го завариш с поцинкована съвсем друго...
zimel - специалист
Aз запоявам медните тръби с високотемпературен твърд медно-фосфорен припой на Ротенбергер S5 и съм много доволен от качеството на спойките. Недостатъка е ,че трябва да имаш оксижен, за предпочитане е с малки бутилки.
Не си копувайте Ротенбергер S94, той е с по-малко съдържание на сребро и по-трудно разлива .
Спойките мед към месинг - сребърен припой.
Медно-фосфорния припой не се нуждае от флюс, защото той си има в него.
за една инсталация дали си заслужава човек да купува оксижен?

аз моята я изградих с мек припой и сив флюс (от тоя, дето има в него припой)

бренер горелките са евтини, газта също не е скъпа...

имат един недостатък само - не може да я обърнеш нагоре с бутилката газ.... и когато се наложи да се прави спойка на неудобно място понякога е криво...
лично аз компенсирам това, като регулирам пламъка така, че да е по-обемен и нагрявам малко по-дълго от обичайното...

за защитен екран, когато запоявам до лесно запалими материали, използвам подходящи по размер ненужни парчета от керамични плочки...
ми тя моята горелка е ротенбергер, и пак не може да я обърнеш с гъза нагоре...
maxuel82 - специалист
Па мойта горелка си я купих за 20лв и си я въртя където и както си искам :lol: :wink: Наистина с медните тръби се работи лесно а и става много красиво и здраво !Никога досега не бях запоявал медни тръби и се справих без проблем само с обясненото тук във форума! Все още чакам някъде теч но за сега няма :-D Даже ако има начин ще си пусна и водопровода с медни тръби че са по-тънки и няма да надигат мазилката !Само незнам дали водата няма да стане негодна за пиене от медтта :?
Bobivan - специалист
Ако си гледал филма "Лунатици " със Шер и Н.Кейдж щеше да знаеш че по хубаво от меден тръбопровод за питейна вода няма!!Естесвено припоя трябва да е безоловен!
marian1 - майстор
В много западни държави водопровода е изцяло от медни тръби. Айде да помоля колегите писали тук - да направят по една снимчица на това с какво работят - горелки и консумативи и да обяснят - нещо като фото урок - много ще е полезно - с плюсовете и минусите - много се паля и аз да си накупувам и да започна да ползвам БЛАГОДАРЯ МНОГО!
maxuel82 - специалист
Ми то незнам дали има и друга тема освен тази за запояването на медни тръби ама и в тази доста е понаписано защото и аз никога не бях работил с мед ! http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=30 дано да ти е полезно ! :?
maxuel82 - специалист
Bobivan написа:
Ако си гледал филма "Лунатици " със Шер и Н.Кейдж щеше да знаеш че по хубаво от меден тръбопровод за питейна вода няма!!Естесвено припоя трябва да е безоловен!
Така ли :? Нали не ме бъзикаш :? Май трябва да гледам филма !Ако има сребърни тръби за водопровод няма да е лошо :-D Знам че е полезно да се пие от сребърни съдове защото йонизират водата ! В черквите светената вода защо е в сербърни съдове ? :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Метод за запояване на медни тръби и фитинги?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: