Най - вълнуващия въпрос зимно време.
strelec - специалист
pac_ написа:
1.Не Се коси от такива "майсторлъци"!Евтиното в повечето случаи излиза скъпо и се плаща два пъти цената!Тази тръба от 0.70-0.80лв ще си "покаже рогата" точно когато никой не очаква2.Нагледал Съм Се на такива "спецове",които искат сами да го правят да спестят пари от "такива като нас"-за тях все Сме измамници и мошенници,които дават високи цени!Скоро едни познати с материални възможности,вместо да Си викнат някой да направи отоплението им в апартамента,просто изчакали да се направи на съседа ОИ и я прекопирали!!!Това го казват с нескрито задоволство!!!Защо да давали "грешни пари".А сега работи в такива условия и при такава нагласа на потенциалния клиент?! А що се отнася до медна инсталация,там може и без колекторно табло-просто трасето тръгва от камината или котлето и като се спазват диаметрите на тръбите всичко е ОК' При добра направа става много добра и почти вечна инсталация!Също добре става с медни тръби и система"Техелман".Но повечето "спецове" работят с тръбите с алуминиева вложка,с евтин материал,евтини фитинги,евтина спирателна арматура,ползват много резбови фитинги-което води до много възможни места за течове!3.Вече всеки втори "майстор" купува тръби и прави ОИ като подбива здраво цените-какво Му пука нали има за него.Това го правят не хора които Си изкарват хляба с това а работят някъде другаде или сродна фирма и м/у другото хващат по някой обект за събота и неделя да изкарат някой лев.А Ние които работим и Си изкарваме прехраната с това - да го ду...... :finga: .И Са доволни ,че са ни прецакали!Но вина има и в клиентите!Не гледат да заложат на качество а на "тънка ценичка"- иди и ги разбери? "Било криза".Като е криза дай да хвърляме пари на вятъра!(ниски цени,некачествени м-ли,фитинги,труд с ниско качество или с липса на такова)!Ако можеш работи. ](*,) 4.И всички "големи разбирачи"!Защо Те викат да Им работиш,като почват да Ти обясняват кое как се прави и кое как става-все едно Си на курс за опресняване на знанията. :) 5.Но за жалост-такъв е живота! :?
1.Тук си абсолютно прав.(моята е от 2,50 лв. Хенко)
2.Колега, това е така защото се навъдиха всевъзможни "майстори". (Откакто закриха строителни войски всеки който е бил там се пише за майстор.) Повечето така наречени майстори са направо да ги заплюеш. Конкретно за темата отопление: когато бях на етап отоплителна инсталация ходих до 5 фирми, като ми смятаха мощността на радиаторите по 150-180 Вт. на кв. метър. Аз си сложих вместо 2,2 3,1 кВт. радиатори, само в хола сложих 3,9кВт. както го бяха сметнали. И какво се оказа, че хола е най-студен и стои затворен когато нямаме гости. Останалата част от апартамента се затопля за мн.кратко време, ако беше направено както го смятаха трябваше котела да работи сигурно двойно повече докато постигне зададената температура и от там по-високи сметки за газ. Въобше никой не пита за изложение, изолации и т.н. както обяснявате във форума, а само размери на стаите и ... толкова килова. Освен това на съседи им идваха "майстори" за ВиК, фаянс, ламперии. Е, ще ме извинявате, ама аз у нас не бих ги пуснал с оглед на това, което направиха. Спукаха тръба ф110 на мръсната вода със заплащане на ремонта от собственика, гадно залепени плочки, в тоалетната не оставиха отвор за вентилация!!! С такъв "майстор" ходихме заедно да купи материали за един и после така го натовари-взе му 5(пет)пъти повече за материалите, без да се срамува от мен. Труда отделно.
3. Точно един такъв бе правил ОИ на 1 съсед и той бе първия, от който имах оферта. Та той е направил следното - от котела последователно до всеки радиатор ходи ф20, а се връща ф16, за да надувал радиаторите :? Така работела системата. И за 5 точки ми искаше 700 лв., като тръбите са пуснати по стените без изолация.
4.Това е така, защото ако не им се виси на главата не правят нещата така както е необходимо, а претупват работата и гледат да ти вземат парите. И работят на принципа- "Тоя сега ще го изклатя яко"(както при мен дограмаджиите - поставяха ми К-а стъклото от вън, на въпроса ми защо така, при положение, че трябва да е от вътре за да има ефект - отговора им бе, че до сега така ги били поставяли и никой не се бил оплакал. На съседа над мен ходих да оправям поражения от "майстор", който му бе направил сифона в банята с обратен наклон и течеше у нас. Гледал съм и други, които са оставяли майстори да им шпаковат сами - ужас оставят си ръцете. За една стая 400 лв. и след 1 година е на юфка. На един приятел му поставяха ламиниран паркет и накрая в сметката му "разшириха" жилището от 86 кв.м. на близо 120! И още много примери има, но да не ги изброявам всички. А за обществените обекти да не говорим. Един от фрапиращите случаи е да се залепят плочки наобратно-с лицето към стената. Това е в тоалетна в Община Стара Загора. Нямаше да го повярвам, ако не бях го видял с очите си.
За това на който ръцете не са му наврени в задника е по добре сам да си прави нещата, естествено с питане. Защото никой няма да го изпипа така, както би го направил за себе си.
Лично аз сам си шпаковах, слагах си гипсо картон, хънтър, водопроводите, направих си банята, отоплителната инсталация, и още мн.др. Като повечето от нещата ги правех за първи път. Вярно, става по-бавно, но за това стана чудесно. Без да ви прозвучи като хвалба.
5. Вярно е, че има доста добри специалисти, но за сметка на това се губят на общия фон от некадърници. Също като при лекарите - на вратите им пише специалист по ... само да не им попадаш в ръчичките.
И в заключение да изразя благодарности към участниците във форума, за идеите, съветите и компетентните мнения, които дават на нуждаещите се. Псевдо майсторите едва ли са регистрирани тук.
torbalan - Дървен философ
я да се пробвам и аз за уискито :)

етап 1 - монтиране на радиатори, изкопаване на канали и разкрояване на тръбите
Изображение

етап 2 - запояване, изолация и изпитания на тръбите
Изображение

етап 3 - външен вид след шпакловка
Изображение

на трите снимки са различни радиатори, но с това разполагам :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Има нещо гнило - колко радиатора си закачил на на тая тръба ф15?
torbalan - Дървен философ
два по около 1.8 КВт
мисля, че няма да има ядове...

никъде няма повече от два радиатора на Ф15...

Тема "Молба за помощ за разпределение на радиатори, брой глидери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: