Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Последното не е вярно.
bili&steki - специалист
filmatoplo, май ще излезне ,че е вярно...поне така го сметнах..

Специфичния топлинен капацитет на водата е c = 4180 J/(kg.K)
или в KWh e 0.00116111111111204 KWh/kg.K - това е енергията необходима за изменението на температурата на 1 кг вода с 1 градус Келвин. По тези сметки излиза ,че да повишим температурата на 100 литра вода (1 литър вода = 1 кг) с 10 градуса ни е необходимо 1.16 KWh :? ... горните сметки би следвало да важат ако водата не преминава в пара и налягането не се изменя...(доколкото помня ) :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако продължим тези сметки излиза, че 1000л се стоплят с 10° с 11.6кВтч, а за да ги стоплиш с 30° са нужни 35 кВтч или 1,75 лв. Не знам колко е водата от ТЕЦа - гледам реклами по билбордове на Далкиа(Варна) - 5 лв/кубик, не знам в София.
denuchi - специалист
а ето малко и от мен. кубик топла вода в нашият вход е 10-12 лв. в зависимост лято зима. поне така беше зима 2008-2009, и лятото на 2009. а с монтирата ТП по груби сметки излиза кубик вода около 2лв. е темпер. на водата 50 гр. а от теца е малко (доста) по висока. е надявам се себестойноста на водата от ТП да падне още малко с постоянното и включване в експлоатация.
unicata - специалист
от теца водата би трябвало да е на 60 градуса, но ако цената е найстина 5-6 кинта(не съм проверявал) явно е доста по-евтино от колкото си мислех
filmatoplo - майстор
Един от Бургас каза 25 лева за кубик вода .
LazarGanev - "Велик майстор"
Хе, това 25 лв не е точно така. И майка ми плащаше 50лв за 2 кубика вода, без отопление, но там са включени и таксите за тръбите (такса мощност, или като там и викат кожодерите). Това продължи докато не се отказаха целия вход от абонатната и преминаха на ел.бойлери, като много по-изгодно. И понеже масово започнаха да се отказват хората от тази "услуга", то Далкиа предприеха кампания за възвръщане на клиентите. ЕмоЗ може да каже какво точно направиха, но не знам колко е успешна тази кампания. Така или иначе се мъдрят едни цени от 5лв за кубик по рекламите, не знам условията.
denuchi - специалист
съгласен съм че 25 лв. несе само за топла вода, ама неможш да кажеш няма да плащам другите допълнителни неща. иска да си плащам само водата. да ама не. и като си ги платиш ето ти 25 лв. в крайна сметка толкова плащаме. хората са казали ако искаш. имам приятели който живеят в един такъв блок. от тази зима вече минаха и те на бойлер.

Тема "някой мислил ли е да отоплява цял вход с термопомпа?!?!?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: