Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
Пфу, хайде да го задам по друг начин въпроса:

Пример: Имам изчисления че ми трябват 15 kW мощност за отопление.
Каква камина да си взема?

.... 13 kW, 15 kW, 18 kW, .... 13+3, 15+4, 18+5!
Ако е по-голяма, и бутам по-малко дръвца ще имам ли проблем, освен с завирането, докато и свикна?
Те такива неща, не става въпрос да спестим 200-300 лв.
ДРАГОМИР - специалист
ArturDent Когато си решил да се отопляваш със камина на дърва и въглища със водна риза за да си избереш подходяща горивна камира са важни две условия, много точно да се пресметне колко KW топлинна мощност ти трябва за да си стоплиш жилището като се вземат на предвид всички фактори а именно къде се намира жилището във кои район на България каква е средната месечна температура във този раион, дали имаш топлоизолация и уплътнена дограма когато се направи този разчет ако например ти трябват 20 kw на водната риза към тях пребавяш от 20 до 25 процента повече или около 2 kw запас .
ArturDent - Почти Безобиден
Да де да, имам в проекта си част ОВ, с всичките му там изчисления и формули. В момента не е пред мен и не мога да цитирам точната цифра и затова дадох пример с тия 15 kW, долу-горе толкова беше.
Мисля да взема камина 20+5, въпроса е: проблем ли е че се презапасявам? Какви неудобства и проблеми може да ми създаде?
Избирам по-голяма защото замислям в последствие да си направя нещо като зимна градина и ще ми трябва допълнителна мощност.
ДРАГОМИР - специалист
Ако ти трябват 20 кв на водната риза си вземи 22-23 кв но това е само за водната риза другите нямат нищо общо със нея те са от излъчване и обикновинно за повечето горивни камери не са верни ако пише 5кв на излъчване обикновенно във действителностса 3.5 -4 кв , но това за добре изолирано жилище хич нее малко .

И между другото благодаря на Рулом за препоръката. :)

Тема "Колко реалната мощност на камините с водна риза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: