Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Kakво ще кажете за обратните бойлери - тези на които целия обем е с вода от котела а водата с която се къпеш минава през серпентината . :)
kuuuuuul - майстор
Така ще се загуби акумулиращия ефект и няма да е толкова ефективно като един пластинчат топлообменник.
dalgia - специалист
Със скоростен подгревател и рец. помпа бойлера винаги е на еднаква темп. целия обем а и входящата вода се подгрява.
filmatoplo - майстор
Няколко пъти съм свързвал пластинчат топлообменник към бойлери дори по 4-5 броя 200 литрови в паралел - ефекта е поразителен .
LazarGanev - "Велик майстор"
Има и друго предимство - топлообменника е външно устройство и при повреда се сменя лесно и струва евтино, а ако се повреди серпентината трябва да се сменя целия бойлер.
ПП. kuuuuuul, нищо лично, просто използвах репликата ти за да изясня тази т.нар. "недомислица" за двете серпентини една над друга, понеже и друг път съм срещал такава реакция, а то си има най-логично оняснение :wink: :prost:
filmatoplo - майстор
Лазар е прав и малко допълнение - я познайте каква е повредата изведнъж да се повиши налягането в слънчева или парна система над допустимото и баланса да избие дори при студена система - с вързан към нея бойлер със серпентина . Някой познаха - ами серпентината е сукана , и високо налягане от водопровода надува другата система :wink: .
pac_ - специалист
filmatoplo написа:
Няколко пъти съм свързвал пластинчат топлообменник към бойлери дори по 4-5 броя 200 литрови в паралел - ефекта е поразителен .
А с каква мощност е топлообменника?
ango написа:
plamen3521 написа:
забравих да пиша,че имам хоризонтален бойлер но на ток,мога ли да му купя серпентина ида спестя малко пари,благодаря на отговрили те

Има готови серпентини по железарийте около 60-70лв.В зависимост от фланеца.
Става, аз съм със 120 литра хоризонтален и с такава серпентина самоделка, вързана към водна риза на камина, при 60-70 градуса на камината, стопля бойлера перфектно.
filmatoplo - майстор
За Пако, топлообменника е 50 киловата - така каза инженера във фирмата продавач. :) Аз го включвам към 10 панела които дават 10 киловата мощност и си работи щото товата и той е 10 киловата .

Тема "бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: