• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Добре де сложи поне един четирипътен вентил .С 1 помпа и си готов -без никакви задвижки и контролери . Майсторите ще ти го нагласят да ти връща термосифонно 65 градуса в котела а 75-80 към радиаторите - и ти може да си го връткаш не е толкова сложно .В БГ Терм са по 87-107 лева . :wink:
2v6 - майстор
Neosi написа:
Абсолютно разбрах това!
Безкрайно ти благодаря! =D>
Само не разбрах, каква е разликата между начина на свързване със трипътен термостатичен и четирипътен смесителен вентил? (+ и -)
Ако ми обясниш това с думи прости ще ти помня добрината цял живот. [-o<
Четирипътния вентил се използва за смесване на водата връщаща се в котела, както и трипътния. Разликата е, че при четирипътния не се затваря потока през радиаторите. Така може да се използва втора помпа, с цел равномерно нагряване на радиаторите - няма голяма разлика отгоре до долу.

Когато радиаторите са директно включени (без втора помпа) не е необходим четирипътен смесителен вентил.

Освен това няма термостатични четирипътни вентили - необходим е външнен регулатор и задвижка.

При използването на трипътен термостатичен вентил не са необходими външен контролер и задвижка :wink:

Всички вентили са механични - управляват движението на водата чрез механично движещи се части вътре в тях. Няма немеханични вентили :wink:

Прикачен файл

4-way valve.GIF
4-way valve.GIF (6.24 KиБ) Видяна 8273 пъти
Neosi - специалист
2v6, с това обяснение разбрах абсолютно!!
Благодаря ти много! Благодаря и на филма.
Ако има още някой въпрос разчитам на вас!
Благодаря ви още веднъж!!! :2thumbs: :klatsch:
filmatoplo - майстор
Е такова чудо няма - един пич оня ден от София на едно вилно селище имал 7броя Атмоса по 70 клв и ги продаде - сега ги заменил с 2 котела на пелети.И 7 те котела дойдоха в нашия град -аз истървах де колко търсих :? По 1500 лв или нещо такова на един сезон . :evil: Ако има още обаждайте се.
Neosi - специалист
filmatoplo написа:
Е такова чудо няма - един пич оня ден от София на едно вилно селище имал 7броя Атмоса по 70 клв и ги продаде - сега ги заменил с 2 котела на пелети.И 7 те котела дойдоха в нашия град -аз истървах де колко търсих :? По 1500 лв или нещо такова на един сезон . :evil: Ако има още обаждайте се.
Имам един....не е пален :-D :-D :-D
(Утре ще е топлата проба. Стискай палци)
filmatoplo - майстор
Неоси вчера е вече днес :) гори ли котлето .Как го свързахте - като обикновен котел ли , или с вентил.Нагласихте ли го - има малко регулировки -там близо до изхода на толата вода има едно кръгло прозорче отвива се с кръстата отверка - погледни клапата да има около 1 сант разтояние .
Neosi - специалист
ЧНГ на всички!!!
Да сте живи и здрави.
Запалихме го!! и бачка..баси...тая къща се стопли!!
Отивам да направя някоя снимка, обаче хич не са ми ясни настройките.
Филмчмче, това отворче го видяхме, ама за какво служи незнам. Какви други настройки се правят, освен описаните в книжката?
И с този "Работен термостат" хич не ми е ясно? Помагай!
Последна промяна от Neosi на пет яну 01, 2010 5:46 pm, променено общо 1 път.
Neosi - специалист
Ето снимки:

Прикачен файл

DSCN3863.JPG
Общ вид
DSCN3863.JPG (114.1 KиБ) Видяна 8071 пъти

Прикачен файл

DSCN3865.JPG
Трипътен вентил
DSCN3865.JPG (114.16 KиБ) Видяна 8071 пъти

Прикачен файл

DSCN3864.JPG
Отстрани
DSCN3864.JPG (114.21 KиБ) Видяна 8071 пъти

Прикачен файл

DSCN3867.JPG
Табло
DSCN3867.JPG (113.36 KиБ) Видяна 8071 пъти

Прикачен файл

DSCN3868.JPG
Защита
DSCN3868.JPG (115.55 KиБ) Видяна 8071 пъти
filmatoplo - майстор
Чнг :) хубав подарък , Атмоса е супер само ротора на помпата завъртете хоризонтално.Лявото копче е за температурата на водата - на колкото го нагласиш достигне ли примерно 80 гр и вентилатора спира.Дясното копче е за распалване и спиране на вентилатора нощем да задържа жар до сутринта.Сутрин за да тръгне вентилатора копчето е в крайно ляво положение - вечер към 10 часа като го заредиш преди лягане завърташ копчето надясно до положение примерно в което под 60 градуса вентилатора ще спре и така няма да върти до сутринта .На сутринта котела е задържал въглени мятъш нови дърва и връщаш копчето пак наляво и вентилатора заработва и си ок. Странно свързване с този модел вентил ама щом работи - колко градуса е връщащата вода в котела .Можеш ли да опишеш при първоначално палене как върти кръговете - кога малкия ,кога големия.
Neosi - специалист
За помпата разбрах...
А за вентила...при запалване на котела върти в малкия кръг...като мине 60гр. се включват и радиаторите т.е. връщащата се вода влиза в котела (незнам дали обясних правилно).
Я кажи пак за кръглото отворче?

Имам още едно питане:
В ел. схемата на котела има обозначени 2 кабелчета:
означени като ТС95(черни) и пише че към тях се свързва термостат за помпата. Тях ги свързахме към потопяем термостат WATTS TRE-100N който пък има 3 клеми: 2-С-1. (съответно към С и към 1), както е показано в схемата на термостата. Това правилно ли е, че имам съмнения?
Благодаря предварително.
Последна промяна от Neosi на пет яну 01, 2010 6:53 pm, променено общо 3 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: