Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Браво ти го утрепа с помпа за 1200 лева които той няма да даде. :wink:
mityom - специалист
и все пак GRUNDFOS 32-80 или GRUNDFOS 32-60 дебита мислч да реголирам с крановете на радяторите,тръбите са големи и ще имам дебит
filmatoplo - майстор
Няма да забравя първите помпички които се появиха на пазара и ги монтирахме на всевъзможни по големина инсталации , параметрите им бяха 25/40 :-D системите си работят и до сега . а модела беще Мейсан и после Грундфос и Вило .85-95 лева бяха .
mitaka_vk - специалист
На Вило цените не са се изменили много. В зависимост от вида на помпата, битовите циркулационни помпи вървят около 130-180 лв /по спомени го казвам/. Вече професионалните са друга ракия там цените започват да отлитат здраво нагоре.
filmatoplo - майстор
И малките помпи са професионални :wink: но са по ценово достъпни за бита +това параметрите им напълно отговарят за случаите - печки ,камини и котли със малка мощност до 50-100 киловата . :)
mitaka_vk - специалист
Честно казано аз разлики не съм видял в по малките помпички. навярно така наречените професионални са по устойчиви на износване, не знам. За битово ползване вземаш една за 130 кинта и си върши перфектна работа. Най често ползваните са до 25/40.
pac_ - специалист
mityom написа:
и все пак GRUNDFOS 32-80 или GRUNDFOS 32-60 дебита мислч да реголирам с крановете на радяторите,тръбите са големи и ще имам дебит
GRUNDFOS 32-80 Си вземи и ще имаш резерв.Караш я на по-ниска скорост.Слагаш я на входа на котела-студена вода.Имаш ли колектори по етажите?Конвекторите искат и малко по-голямо сечение на тръбите за повече дебит през тях.
mityom - специалист
нямам колектори, но се надявам, че дебита ще е достатъчен тръбите до тях са на 3/4 метър и половина, а после минават на 1 цол на котлето 2
pompata na parnoto mi pari kogato raboti kolko e normalnoto da zagre po star model e?
lakosste - специалист
bvoivodov написа:
pompata na parnoto mi pari kogato raboti kolko e normalnoto da zagre po star model e?
Ами нормално е да пари колкото е топла водата която се връща от радиаторите.А къде е монтирана на топлата или студената вода(която все пак е топла когато ти работи парното :mrgreen: )

Тема "Избор на помпа за локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: