Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
а не става ли ако е алуминиева лента и с една замба се направят отвори в нея и да се наниже зигзагообразно на тръбата :?
нали форума е "направи сам" :-D
Чаро - Акълия
По-ефективно ще е да положиш тръбите в замазката :lol:
Повечко тръби ще идат, но сложи на тавана и на пода и си реши проблема с отоплението и охлаждането. Без духалки и прахосъбирателни ниши и кухини :wink:
Ефекта е поразителен - главата ти е на хладно целогодишно :-D
AntonBM - специалист
Чаро, за отоплението не споря, но за охлаждането имам практически опит – не става. Пробвахме го, но създава много проблеми – трябва да се пуска студоносител с температура по-висока от точката на оросяване, а тя зависи от вътрешната относителна влажност и температура. Преди да сложим много скъпа автоматика, която да следи за тази точка и да контролира температурата на студоносителя – тавана се овлажняваше. Направо се изписват тръбите и се вижда ясно къде точно са. Когато пък сложихме автоматиката мощността на охлаждането спадна и се налагаше пак да се помага с конвектори.
П.П. Инсталацията я беше правил друг колега, аз търсих начини как да я подкарам... Ако ми бяха дали аз да го проектирам, нямаше да пропусна да сметна предварително какво се получава в стената и щях да се откажа още на проект...
Иначе съм съгласен с мнението на останалите колеги; торбалан, филматопло и иван68 – не си заслужава парите това отопление, за което е отворена темата.
stamenov1 - специалист
Нещичко от списание Немско от 88 г. Качвам го като снимки, че не ми се пише.

Прикачен файл

IMG_2159.jpg
IMG_2159.jpg (77.04 KиБ) Видяна 2320 пъти

Прикачен файл

IMG_2158.jpg
IMG_2158.jpg (142.53 KиБ) Видяна 2320 пъти

Прикачен файл

IMG_2157.jpg
IMG_2157.jpg (111.16 KиБ) Видяна 2320 пъти

Прикачен файл

IMG_2160.jpg
IMG_2160.jpg (245.85 KиБ) Видяна 2321 пъти
Чаро - Акълия
Антон,предполагам опитите са правени някъде във вашия, морския край.
Филматопло и денучи ме убедиха, че наистина при голяма влажност има конденз по тръби, под ....
Аз цяло лято се охлаждам с подовото и конвектори и няма никакъв проблем дори при влажно време. Следил съм много внимателно, а в някой от стаите нямах конвектори. В подовото пусках 12гр и ефекта беше много добър, но не беше достатъчно.
За таванното охлаждане не мога да споря- не съм експериментирал, нямам никакви впечатления.
Принципно искам да опитам подово-стенно-таванно. По-скоро климатизация, не отопление. Т на флуида 20-тина градуса целогодишно.
Засега никой не ми се доверява- да експериментирам на чужд гръб:lol:, а вкъщи за момента е немислимо...
edmondo - напреднал
Относно тия тръби ползвани за отопление ми се виждат смешни, навийси километри медна тръба в стениете пак ще докараш техния ефект.
Друго за конденза ми хареса като тема.
В германия продават подовите конвектори /за вграден монтаж не стоящите/без решение за отвеждане на конденз. Защо? Ами по техните каталози те работят с делта t 5 градуса. При охлаждане подават 15 - 16 градуса флуид. На връщащата тръба естествено вече е 20-21. Естествено ако се гони в помещението 22С - 24С няма как да има конденз по тръби и пити. Има прекалено малка температурна разлика за пръкването на такъв. Апропо по-етвино им излиза и студопроизводството.
dalgia - специалист
Това го имаше още 93 или 95 година само ,че цоклите бяха малко по-големи.Един колега се занимаваше с това.А и алуминий в/у мед ако е директен контакта не знам колко ще изкара.
filmatoplo - майстор
Аз лично съм пускал подово през лятото (юни )със 12-15 градусова вода и има ефект , но се получава конденз .Но с малко прицизност на температурата под точката на оросяване ще стане - по принцип в пода се монтират такива сензори за тая работа -но това не важи за направи сам . :wink: Конденза е както при климатика лятото във втрешното тяло добре че има къде да се отвежда , но при подовото втрешното тяло е пода и особено ако е терикот -лъсва веднага .
alsted - майстор
Връщам се на отражателя. Пожарната изисква зад печка, ако има запалима /дървена/ конструкция - ламарина на 2-3см пред нея. На този принцип аз съм сложил между радиатора и стената парче поцинкована ламарина, боядисана с латекс /с цвета на стената/ :idea: На пипане температурата на стената зад радиатора и на друго място е една и съща :!:
kok - специалист
абе сложих аз фолирана подложка зад радиаторите като я хванах с габърчета :-D то за 6-7лв и 15мин. работа кво да му мисля :-D ако има ефект ще има ако не здраве да е

Тема "Какво ще кажете за това?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: