• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Още от преди да отвори хотела съм там всяко лято, знам и как се взима вода от Чифлика и колко струва кубика. За пред такива многознайковци като нас собственика разправял, че водата я носи от Шипково - сигурнов някоя колбичка, за да освети водата в басена му :-D
AntonBM - специалист
Тани задава правилните въпроси, pavkaty също до някъде е прав, но нещата изобщо не са толкова прости.
Говорим за открит външен басейн, в който искаме да поддържаме температура по висока от средната външна температура с поне 7°С. Ако няма разлика с външната температура загубите са почти никакви – все пак температурата на водата се стреми към температурата на мокрият термометър, а не на въздуха. В този случай изпаряващата се влага от басейна намалява температурата на басейна, а външният въздух се стреми да го затопли – баланса се получава на средна температура 4-6°С под средната. В същото време през деня слънцето нагрява не само басейна, но и бетона около него и кондуктивно се затопля водата – през нощта обратното. Средната външна температура за лятото е към 20°, а за пролетно-есенният сезон към 15°С. Ако водата в басейн е с 7°С по-висока от нея по-голямата част от топлината му се губи от водното огледало, понеже парциалното налягане на водните пари на водата в басейна спада под това на тези съдържащи се във въздуха – казано по-просто започва активно изпарение. Топлоизолацията на стените на басейна в този случай е почти без значение, понеже зад стените е почва, която поема топлината на дълбочина до 3 m и топлинният капацитет на този слой е пренебрежим спрямо този на водата в басейна. Има все пак ефект на загуба на топлина през стените, но много по-малък от този на изпаряването. Той се дължи повече на топлинната инертност на конструкцията на басейна, от колкото на кондуктивно топлопредаване от водата към стените и почвата. В методиката описана от проф. Станчо Стамов е казано, че тези загуби може да се пренебрегнат!
Това по-горе си е издребняване! Имам доста опит в този вид инсталации и по-долу вече ще пиша за практиката.
Реално басейн загрят до 27°С през деня на сутринта е 25° ако е юли или август. За пролетно-есенният сезон загубата на топлина през нощта е към 4-5°С, но тогава хотелите са по-празни и на слънчевата инсталация и остава повече време да се занимава с басейна, така че това не е проблем.
Съотношението водна повърхност / обем на водата за всички басейни е приблизително едно и също, така че нещата не се различават много при различните обеми. Изключение правят детските басейни – те са по-плитки с по-голямо водно огледало, за това те през нощта изстиват повече, но се затоплят по-бързо през деня.
Vodopada, продължавам да твърдя, че по-удачно е да се направи една обща инсталация за бойлера и басейна! Имам поглед върху хотелите по морето и знам, че те се пълнят на 100% само края на Юли и целият Август. През останалото време, ако работят има хора само през уйкенда и те не са повече от 50% от капацитета на хотела. През Юли и Август не е необходимо басейна да е чак 27°С – въпреки че той наистина ще се затопли до толкова. Просто по-приятно е тогава да се влиза в по-хладен басейн, за да се разхлаждаш... Страшен кеф е обаче през Май или Октомври да се топнеш в загрят басейн.
Filmatoplo – смятал съм го със стандартни медни слънчеви колектори с площ 2 m². Писал съм ти, че 16 броя е МИНИМАЛНАТА бройка, която може да ти свърши работа само за бойлера, 24 е също минималната бройка с която може да постигнеш загряване и на бойлера и на басейна! С тях можеш да загряваш басейна средно с 5°С на ден, ако не се загрява бойлера. През нощта, ако се губят 2,5° за 1 седмица басейна ще е готов за къпане – при празен хотел. Това първо загряване на басейна се прави през пролетта и винаги има 1 седмица преди да дойдат хората. После когато дойдат те не са на куп всичките! Енергията, която остава от слънцето след затоплянето на бойлера е достатъчна да се поддържа водата топла.
Аз бих препоръчал все пак да се монтират повече от 24 колектора, но няма нужда да се прекалява (36 бр. вече са много). Не че от много ще боли главата... Ще е по-топъл басейна :-D
pavkatay - майстор
pavkatay написа:
...... но аз съм все пак един 'прост авиоинженер' :) и тази материя ми малко чужда нека се изкаже някой 'строителен инженер', па макар и прост :-D ......
ето това е. този не е прост :) . доста професионално разяснение. човека е вътре в материята :2thumbs: :respekt:
AntonBM - специалист
Filmatoplo, oткажи се да въртиш водата на басейна през слънчевите колектори! Първо помпата, която върти тази вода не е оразмерена за това! Тя върти голям дебит, като целта е да филтрира водата, а не да я грее. Второ напора и не е малък, но при този дебит, ако тръгнеш да го прекарваш през слънчеви колектори ще се получи такъв пад на налягане, че тя няма да се справи! Резултата ще е това, че няма да се филтрира добре водата, а когато някой Бай Ганьо се цопне по гемиджийската в басейн ще трябва бая време за да се запълни той пак до нормалното му ниво. Може дори преливният буферен басейн да не може да поеме водата от къпещите се.
Почти всички басейни имат топлообменник за загряване включен в циркулацията му. Ако няма тогава, без изчисления няма да минат нещата! Ще сложиш пластинчат, но трябва да се сметнат неговите загуби и да се види как ще падне дебита. Слага се умишлено много по-мощен от необходимото, защото те са с по-малък пад на налягане и по-дебели тръби на свързване.
filmatoplo - майстор
За съжаление никой няма да ме пита за изолацията - басейна ще го изгражда някоя тарикатска фирма :wink: нола мола ,аква маква и тем подобни. :-D За панелите -ако слагам от модел Сънсистем с площ 2,15 за топленето на БГВ 3000 литра ще сложа 30 броя .За басейна колко да добавя :? ще поумувам .Вчера по време на пазарлъците -офертата клиента ми каза че на другия хотел има 60 градусова вода в 6 те му бойлера по 500 литра и се чуди какво ще прави април и май :wink: Защото миналата година съм я пуснал на 18 май и се чудеха какво да правят 70-80 градусова вода :wink: - така че ако трипътен вентил откланя топлината през топлообменник за басейна ще е ок :-D .Само да не напатка басейна на 60 градуса че ще стане ушав .
Последна промяна от filmatoplo на пет мар 19, 2010 10:11 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Благодаря за абсолютно професионалното ти мнение. Явно няма смисъл нито от изолация, нито от толкова голям басейн. Даже от мнението ти си направих извода, че колкото е по-малък басейна толкова по-добре.
AntonBM - специалист
Тани, явно не съм обяснил много точно...
По-вярно е да се каже, колкото е по-малко е водното огледало на басейна толкова по-малко е необходимата енергия. Само, че това не е абсолютно вярно! 2 басейна с еднакъв обем и различни водни огледала може да имат пак еднакви загуби, понеже ако им се вкарва едно и също количество енергия в по-дълбокият басейн е възможно да се получи слой с по-топла вода на огледалото и студена в дълбочина и загубите пак да са толкова, колкото на този с по-голямо огледало. Баланса на такава система е толкова сложен, че аз не си играя да го смятам. Не че не мога, но е излишен труд, а и трябва да се предположат много изходящи условия, които не е задължително да са верни. Примерно, ако в басейна има хора да бъркат водата загубите са по-малки от тези, ако в басейна няма никой и има топъл слой на повърхността, но в същото време тези хора може да са много буйни и да изплискват много вода – тогава площта на водното огледало нараства, защото се включва и мократа площ около басейна. Изпарява се много вода, а тя трябва да се замести с прясна студена от ВиК мрежата, като тя също се нуждае от загряване...
За този случай с достатъчна точност може да се смята баланс загряване на обема с 5-6°С на ден и изстиване с 2-3 през нощта. В тази сметка участва само обема на водата – ефекта на водното огледало е отразен в това, че е прието изстиване с 2-3 градуса на ден. Не е точно, но е практично и върши работа.
Тани - модератор
Аз не говорих за случая на filmatoplo а от мое име. При мен реално ще е точно обратното - няма да си топля басейна , а ще охлаждам колекторите :-D След време (дай Боже да е по-скоро) мисля да ползвам слънчеви колектори за подпомагане на отоплението и съответно да се ползват целогодишно за БГВ . В такъв случай задължителен елемент от системата става басейн , който да поема излишната топлина през лятото. Твоите сметки ми подействаха доста успокоително , защото ако са верни (а аз съм 99 % сигурен че е така) то за до 10 колектора може да се справи дори надуваем басейн! От друга страна , дори да си направя класически бетонен басейн , то няма да е необходимо да е чак толкова голям и съответно скъп , дори и колекторите да са доста повече на брой.
AntonBM - специалист
Filmatoplo – 30 броя стигат и за бойлера и за басейна. Може и повече, но не прекалявай. Няма нужда да мъчиш бойлера на повече от 60°С. Когато, се насочи отоплението към басейна – Т°С на водата в слънчевите колектори спада под температурата на бойлера. Това означава, че on/off на помпата трябва в този случай да не се прави от диференциалния термостат (т.е. при включване на 3-пътният вентил в посока към басейна – помпата трябва да работи). При спадане на температурата на бойлера под 55°С се подава сигнал за загряване и 3-пътният вентил завърта към бойлера – управлението на помпата трябва да премине пак от диференциалният термостат. Тогава тя спира за 5-10 минути, докато слънчевите колектори наберат температура и чак тогава се включва.
Да Тани, ще стане. В този случай басейна е полезен. Топлата вода обаче влачи един гаден ефект! Нараства консумацията на химикали (белина и солна киселина) необходими за поддържането на биологичната среда в басейна. В този случай обаче може да се помисли за озониране или по-честа смяна на водата...
filmatoplo - майстор
Сензора датчика за мерене на водата в басейна може ли да ми е извън водното корито тоест да се намира на тръбата преди топлообменника и да мери водата идваща от басейна .И електрониката трябва да е с някакъв хистеризис от 20 до 27 градуса като последната да е макс -айде при бегевето нямаме макс колкото повече толкова по добре за 8 часа слънцегреене . :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: