Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Няма да те опонирам , нека сложи гилза , но там отчетена температурата -може да спира помпата по рано , въпрос на нагласа на диференциалната разлика . :wink:
pac_ - специалист
Манометърът трябва да е след а не преди помпата за да мери реално налягането в системата.Този АО няма работа горе на панела,ще създава проблеми вечер при изстиване на панела,достатъчен е този който е монтиран на серпентината на бойлера.Разш. съд може да се монтира и зад панела на входа на панела с тетка заедно с ПВ.Нагърбил Си Се с много несвойствени работи за счетоводител но,сега в тази криза всеки иска да свърши работата на другите и да спести пари!Дано не се налага да Се правим Ние на счетоводители,че сигурно ще оплескаме доста нещата! :lol: А слънчевата инсталация е по-добре да се изпълни с медни тръби(20метра са около 120лв),дано твоята тръба не е от тази в "Baumax" по 0.80-.090лв/м защото не е от най-читавата(съди по цената).Както казват англичаните "Не съм толкова богат за да си купувам евтини работи"-т.е. евтиното винаги излиза скъпо!Като Ти е скъпо,защо Се захващаш с токлова много работа наведнъж?Направи 1,2 неща но качествено!Така от икономии се получава в повечето случаи "отбиване на номера".Не се спестява с правене на нещо евтино(материали с ниско качество) и после с безброй поправки,губене на време и доста главоболия.Но щом Си решил -действай.
zaksofon - специалист
Съгласен съм с теб pac_ , това да сме специалисти по всичко е характерно за българина, може би и за руснака. Лошо ще стане ако започнем да се специализираме в много области, че така няма как да се завъртят парите и всеки ще си ги стиска, но пък разберете, че и аз трябва да се докажа като достоен мъж пред приятелката ми :-D Ето аз съм завършил счетоводство и финанси, но в Шотландия бях доста време страхотен тракторист, че и мотокарист и косач и кравите как гоних и довари строих и развалях, така де щеш не щеш се приспособяваш и сега съм счетоводител в БГ, като водим счетоводство на няколко бензиностанции, а бензинаджията взема колкото и аз..... но много се отплеснах от темата. Подхванал съм доста неща вярно е, но те бяха двойно повече....сега да не излезе че се хваля, но къщата отвътре я направих с много малко майсторска помощ или айде да кажа на половина и да си кажа честно тяхната работа като я гледам(говоря за строителство) мале-мале. Ще постна в другите раздели техни снимки да видите сами от къде ми идва вдъхновението в духа на направи сам! А на всичкото отгоре съм си плащал.... Ето един интересен пример: Исках първия етаж от къщата да бъде с една голама стая, та се наложи събарянето но много стени(говоря за стара къща), то хубу ама дюлгерина събарял без да провери в коя посока са гредите по тавана(гредоред) и така подпрял само една греда. Дали е необходимо да продължавам или и вие сами си представихте вече какво следва.... Спалнята замалко да слезе в хола и едни огромни дупки-цепнатини в стените на втория етаж. В суматохата този въпросния дюлгерин се уплаши и избяга(след няколко дена обаче дойде да иска пари), а ние се заехме да подпираме къщата за да не падне. Така другите дюлгери на този на мястото, взели че сложили един 15 тонен крик насред хола и надигали докато удари на твърдо чак в покрива,дупките се затварят леят се колони и трегери, НО те пък сложили крика върху тръбата на мръсния канал, която не са и мислели, че може да е там въпреки че се виждат изкараните връзки 1 метър до крика. Сега се видя резултата две години след това, като се заех да си оправя отвън шахтата на водопровода и от темелите на къщата излезе вода дори и под налягане...Интересното беше че не мирише и аз реших че е подпочвена вода, заех се да правя дренаж. Интересно обаче беше изумението ми когато установявам, че като се къпе Ванчето почти същото количество вода изтича и навън през дренажа, интересно е как още не се е запушила тръбата, а тя е стара керемидена.Трябва ли да обяснявам още .... по - добре ми е сам да си правя-по-добре ми е сам. Със здраве майстори, уважавам работата ви и затова пиша тук и съм сигурен, че просто съм имал лош късмет, не съм попаднал на хора дет се вика, не е хубаво да мерим всичко с един аршин. Дано не съм обидил някой, не съм искал, пак казвам уважавам мнението ви!!! :respekt:
pac_ - специалист
Много Си прав!Заради такива "пишман майстори" не върви и наща работа!Подбиват цените доста само за да вземат работата и после стой и гледай!Тука в BG тенденцията е да се унищожи дребния и среден бизнес.Ако може да се нарече "бизнес"!По-точно начин за оцеляване.Пооправи Си грешките и пак пусни някоя снимка.Айде със здраве! :prost:
zaksofon - специалист
Аз предлагам да се направи раздел със снимки и оплаквания на ощетени от "майстори" хорица. И не ме разбирайте погрешно, иска ми се това да се направи за да се знае кой ти слага шапка в кумина и кой е дошъл да работи. За да се защитят един вид уменията на хора като г-н pac_, г-н Ганев, filmatoplo, naskov и т.н., на всички които си работят по професията и от там се препитават. То аз много приказвам без да съм проверил, а то сигурно такъв раздел вече има. Това както например във форума на Мазда - бензиностанции от които да не зареждаме. Дано не съм обидил някой !!!
filmatoplo - майстор
Днес купих същата помпена група като твойта от снимката Грундфос 20/45 .И 2 панела селективни Сънсистем - площ на единия 2,15 .медна тръба фи -18 и изолация .До тук добре но монтажа на тръбите е отвън на фасадата на сградата 15 метра височина -ще стигаме със челен товарач Камацу . :shock: колкото повече доказваш че можеш толкова повече те търсят за невъзможните неща :wink:
pac_ - специалист
:?
Последна промяна от pac_ на пон май 31, 2010 5:35 pm, променено общо 1 път.
pac_ - специалист
Колко голям ще е бойлера?За тези панели по 2,15м2,тръба ф18 е тънка.Трябва Ти ф22(пробвано и работи).Колко метра е трасето?Щом е отвън трябва и по-дебела изолация.Защо поне не предложи на клиента соларна помпа на "Grundfos"И нещо важно:Колкото повече се стараеш да свършиш работата,толкова по абсурдни задачи излизат за вършене ,но понякога трябва и да можем да отказваме подобни безрасъдни идеи и да предлагаме по-разумен вариант!Да "Клиента винаги има право" но понякога се самозабравя и се получават случаи като този.Ами утре може някой да иска панели монтирани във въздуха! :lol: И не на последно място-много спекулират с това"Криза е" и Ни "извиват ръцете"!Действай и после пусни някоя снимка "от въздуха". :prost:
filmatoplo - майстор
Тръбата е в нормите за нужните ми 7,5 литра в минута ,50 метра ще е трасето , изолация черна по 13 мм допълнително ще има изолация на срадата 5 санта.бойлерите са 2 по 80 литра хоризонтални неръждавейка.На този клиент не мога да откажа 5 обекта му правя вече . :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Въобще не е тънка тръбата. Оня ден пуснах системата на един клиент - 2 панела по 2,15 Сънсистем с 200л. бойлер Елдом. Тръбата - 24м ф15х1, изолация 19мм. Работи си перфектно. Помпена група Грундфос (като на снимката,която копирах от другата тема). Бойлерът е с 2 серпентини - има си и котел на тв. гориво. Клиента иска да палим и котела преди да плати, ама не знам какво ще се получи в тези горещини :) . Ще пусна снимки.

Тема "налягането в системата на сл.колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: