Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами - как да ти кажа - да ги наречем аварийни случаи. При нормална експлоатация не се стига до там. Макар, че не всеки колектор може да достигене до такива температури. Макар, че не всяка система се плаши от такива температури. Макар, че за някои системи достигането на такива температури е нормално състояние, ане аварийно. Разнообразието е голямо
tyrnokop - специалист
filmatoplo написа:
няма да ви казвам какво представлява панела като го разглобиш -ламелите не са медни :evil: малко вата и дай парите .8 тръбички фи-10 .Подмяната се извърши с кран -20 метра височина. :wink:Та затова пиша за панела - нищо няма вътре - като го видиш зад колисите ще паднеш . :)
filmatoplo, това е причината да искам да го направя сам. Имам подозрения, че нещата са прекрасни само на външен вид. Няма начин да разбера дали вътрешността отговаря на търговското описание в брошурата, освен ако не разглобя изделието. Но дори и тогава едва ли ще съм наясно дали покритието (примерно) е селективно или е високотемпературна боя.
Решил съм да го направя с 0.55 мм медна ламарина с канали, в които да насуча медната тръбичка. Връзката меду тръбичката и ламарината ще бъде спойка по цялата дължина на тръбичката по полуокръжност, така че топлообменът да бъде колкото се може по-интензивен.

Изображение
Ето така искам да огъна ламарината. Къде мога да намеря такава услуга или инструмент?
8180 написа:
В Стилмет се води нестандартен нещо "за реклама". Виж и "Ракомс 2" и др.
Благодаря на 8180 за инфото.
LazarGanev - "Велик майстор"
Иди при "Тодоров" на крайезерния път и питай - може и да измислят нещо
Borizanov - специалист
А медна тръба Ф8 или Ф10 на какви пари може да се намери (и къде), както и фитинги "тройници" съответния размер?
tyrnokop - специалист
Borizanov написа:
А медна тръба Ф8 или Ф10 на какви пари може да се намери (и къде), както и фитинги "тройници" съответния размер?
Ако ти трябват големи количества (1 ролка е 50 м) - от големите складове на Интерметал, стилмет и подобни, ако ли пък е малко - от складовете за хладилна техника и аксесоари. Там цената е на кг и дори и 10 см да искаш, ще ти отрежат и ще ти претеглят без проблем.
Има и доста онлайн магазини, които се ангажират и с доставка до клиента.
filmatoplo - майстор
Ламелите не са от цяла ламарина , а са за всяка тръбичка :wink: -после се застъпват полувин сант и изглежда че ламарината е цяла .
tyrnokop - специалист
По-долу помествам разговора ми с Марек:
Mapek написа:
Виждал ли си какво съм направил аз Изображение
Здравей Марек.
Искренно възхищение- нищо друго не мога да кажа.

Моля те да прочетеш по-долу нещата, с които трябва да се съобразя при моя проект и да дадеш съвет или насока:

1. Искам да направя абсорбера колкото се може по-дебел, затова държа ламарината да е 0.55 мм. За да постигна отличен топлообмен трябва да направя канали в ламарината и в тях да положа тръбите. Ти как си направил каналите, ако си правил?

2.От тук http://marek66.snimka.bg/daily/sl-nchev ... 9.19187832 се вижда, че тръбите са ти малки парченца с много на брой снадки. Интересно ми е защо не си нагънал мека мед (може би няма Ф22 мека мед - не съм запознат)

3. Стъклото искам да е задължително закалено, тъй като съм в блок и колекторът ми е провесен пред парапета на терасата, а над мен има още два етажа с малки деца. Ето тук е темата по изграждането на първата ми система, ако имаш интерес - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=14278

4. Все още не мога да намеря подходящи профили за рамката.
5. Гърбът на колектора с какъв материал си го направил?
6. Уплътненията по стъклото с дограмджийска гума ли са изпълнени или просто си намазал със силикон.

Благодаря за времето.
Mapek написа:
1. Не знам колко е важно това. Струва ми се, че някъде съм чел, че дебилината на медната ламарина няма особено значение. Канали не съм правил. Върху така змиевидно заварените тръби положих медното фолио. Върху него дървени летвички 1,5/1,5см. През ~50см пробих фолиото и превързах с медна жица. Мислех, че се вижда на снимка 7. От тук и отговора ми на:
2. Не са много парченца - явно телта за привързване създава такова впечатление Smile . На някого във форума бяха препоръчали твърдата мед - по-евтина и че най-вече нямало да провисне. Тази навитата нямало да се изправи идеално, а и малкия радиус е известен проблем - при огъване там определено се намалява сечението, което от своя страна обезмисля големия диаметър на тръбите като цяло. Това възприех аз като достатъчна причина да мина на вариант "твърда мед /на тръби по 3м/ и заварка /запояване/.
5. Един лист поцинкована ламарина, разкроена и огъната с подръчни средства Idea Точно за това и се реших да кача темата си - когато видях питането ти за профилите ... Ако бях ти написал само направи кутия от ламарина едва ли щеше да обърнеш някакво внимание Wink Не, че е перфектна, но мисля, че не изглежда съвсем зле Smile На теб дори и да не ти хареса може би на някой друг ще допадне Wink
6. Стъклата изобщо все още не съм ги уплътнявал - уж изчаквах някакви резултати /т.е. да не се наложи разглобяване/. Иначе смятам, че силикон ще е напълно достатъчен.
Тази дискусия щеше да е добре да бъде направо във форума /в смисъл, че би могла да е полезна и на други мераклии.../ Ако решиш - копирай кореспонденцията ни там /имаш съгласието ми/. Ако нещо друго те интересува или не си разбрал - питай - на разположение съм daumen rauf
tyrnokop - специалист
Все още търся подходящи профили. В "стилмет" и "ракомс 2" няма това, което искам. Ако някой има представа къде да търся нека сподели.
8180 - майстор
tyrnokop написа:
Все още търся подходящи профили. В "стилмет" и "ракомс 2" няма това, което искам. Ако някой има представа къде да търся нека сподели.
Аз май писах, че там не са точно такива и малко трябва да смениш концепцията. Или изобщо ги няма в момента?

Тема "Алуминиеви профили за рамка на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: