• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
king82 - специалист
чесно казано не разбрах какви са тия клапани и къде се монтират
filmatoplo - майстор
Да , клапана е по налягане 3 бара и температура над 95-97 градуса, тоест над тези показатели отваря .Струва -там откъдето аз го купувам 66 лв, прилича на обикновен предпазен клапан с 3/4 външна резба на входа , а на изхода има прес гайка за медна тръба фи-18 или фи-22 .На входа има термопатрон за осезател на температурата.Налягането се контролира както при обикновенния предпазен с пружина и гумена мембрана , температурно сработва чрез термопатрон пълен с етилов алкохол който над 95 се разширява и избутва допълнително мембраната.Върши работа , но през това време котела или камината е стопила всички Пекс тръби :wink: но от взрив помага. :lol:Монтира се непосредствено на изхода на котела -камината -на най горещата точка -изхода на клапана се отвежда към канализация.
naskov - майстор
Koлкото таива комбинирани клапани съм монтирал, с всичките съм имал проблеми. Веднъж отворят ли от висока температура и вече не могат да затворят добре. Марката им беше мисля Калефи или нещо подобно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз монтирам предпазни на Хъниуел, които са само по температура, но същия проблем го има - веднъж отвори ли, после все капе, въпреки че цената е към 130лв.
filmatoplo - майстор
Подкрепям колегите ,но парата си знае работата -скапва всичко по пътя си.
king82 - специалист
Здравейте пак,появяват се и следващите въпроси:

1. Би ли могло на моята камина(по-горе е спомената) да се монтира регулатор на тягата(едно такова със синджирче което дърпа клапа)

2. Чувал съм че на бойлера се слага някакъв вентил, който при достигане на определена температура на водата,затваря и водата не се върти през серпентината и би трябвало да се влияе от температурата в бойлера, а не от водата от камината

3.Във много сайтове за камини(за вграждане) има много снимки на изградени вече такива и стъпките през които се минава. Навсякаде свързват камината с комина с такава гъвкава тръба и на мене продълйава да ми е НЕясно как се чисти тази тръба като никаде не оставят ревизия за тази цел
king82 - специалист
Еееееее то колегата с бойлера кадето иска да топли целия апартамент е приковал вниманието на всички знаещи и можещи хора и не мога да се класирам да получа и аз малко информация :axe:
king82 - специалист
Прочетох тази статия

"Поставянето на трипътен вентил, както и реле за помпата, се налага за добрата работа на котела.
Трипътният вентил, не позволява входящата вода да е прекалено студена.Той усигорява малък кръг, на парната инсталация, като върти водата само в котела, до достигане на оптимална температура, след, което я пуска по големия (основният) кръг, където затопля постепенно и радиаторите.
Релето за помпата, пък не позволява тя да работи постоянно, като може да се настрои да включва помпата, само когато водата е затоплена до определени градуси.Това пести енергия (която е минимална), и удължава живота на самата помпа."

Какъв е смисъла на този трипътен вентил, като нагласиш примерно релето на 50 градуса да включва помпата, нали дотогава водата си стои в камината и си се топли?
LazarGanev - "Велик майстор"
Това с релето е евтин вариант и е много по-добре от нищо, но я си представи автомобилен двигател, чиято помпа да включва на 60 или 80°С. Ако няма движение на водата може да се получат локални прегрявания в зоната на горивната камера, а с трипътен вентил водата циркулира в котела, и температурата е еднаква навсякъде, което е много по-добър вариант. В такъв случай релето се настройва на не повече от 30-40°
king82 - специалист
Благодаря ти LazarGanev , сега си изясних предназначението на трипътния вентил, а би ли казал 2-3 думи по 3-те въпроса в по-предния ми пост?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Локално парно - ВЪПРОСИ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: