Не съм съгласен със схемата дори не обясни .Като започне консумация при незатоплен бойлер на изхода на топлата вода ще идва смесена , и обратно вечер когато бойлера е затоплен а панела не работи студената вода ще байпасира през топлообменника и пака ще се разреди топлата на изхода или ще тече само студена .Ако греша по твоята схема ме поправи. 
Аз ще опитам да обясня как си представям нещата, при положение, че горната картинка е коректна.
Нека първо дефинираме няколко понятия.
А) Пасивно състояние: Никой не черпи вода от бойлера и температурите в панела и в бойлера са такива, че и двете помпи НЕ работят (примерно ветровито и облачно време).
Б) Състояние на покой: Никой не черпи вода от бойлера, температурите в панела и в бойлера са такива, че ПОНЕ едната помпа работи.
В) Активно състояние: Черпи се вода от бойлера И ДВЕТЕ помпи работят.
Контур Панел – Топлообменник - КПТ
Контур Топлообменник – Бойлер - КТБ
Всяка помпа ще има отделен диференциален термостат с по два термодатчика. При помпа 1 единия датчик ще е на изхода 4 на колектора, а другия на изхода на - нека я наречем – първичната намотка на топлообменника 8. Когато температурата Т1 стане по-висока от Т2 помпа 1 се включва и циркулацията минава през 1-3-4-8-1. При помпа 2 единия датчик ще е на тръбичката 5 на бойлера, а другия на изхода на – нека я наречем - вторичната намотка на топлообменника 9. Когато температурата Т3 стане по-висока от Т4 помпа 2 се включва и циркулацията минава през 5-7-9-6-5. Всичко това се случва, когато системата е в Б) Състояние на покой.
Какво се случва когато системата е в състояние В)? В КПТ се извършва същия процес. В КТБ пускаме топлата вода, вентилът 10 отваря и в бойлера влиза студена вода. Това състояние продължава до момента, в който консуматорът не затвори кранчето за топла вода. Диференциалният термостат към помпа 2 отчита разлика между Т3 и Т4 и стартира помпа 2. Интересно става какво се случва когато едновременно работи помпа 2 и имаме консумация на топла вода. Тук мога само да предполагам:
Помпа 2 ще преодолее налягането в бойлера и консуматорът ще черпи вода от изхода на помпа 2 (респективно от изхода на 9). През това време не трябва да забравяме, че вентилът 10 е отворил и подава студена вода, но каква част от тази студена вода ще влезе в бойлера и каква ще бъде превъртяна през 9 и подадена направо към консуматора не ми е ясно. Ако помпа 2 подава цялото количество постъпила студена вода към консуматора, той меко казано ще почувства редуване на топли и студени вълни.
Моля ако има нужда от корекции, да бъда поправен.