• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
На РС не му е там мястото - трябва да е близо до котела и да няма кранове между тях. Не знам каква ще е камината, но за повечето модели има препоръки да се ползват само с отворени системи, а този съд ми изглежда на затворен. Това последователно връзване на бойлер и лира с тръба ф16 не ми харесва - остави си я ф20, само отклонението за първия радиатор - с ф16
maxuel82 - специалист
LazarGanev написа:
На РС не му е там мястото - трябва да е близо до котела и да няма кранове между тях. Не знам каква ще е камината, но за повечето модели има препоръки да се ползват само с отворени системи, а този съд ми изглежда на затворен. Това последователно връзване на бойлер и лира с тръба ф16 не ми харесва - остави си я ф20, само отклонението за първия радиатор - с ф16
Системата ще е отворена !Наистина от това което съм нарисувал не се разбира много добре за което се извинявам :ops:Ето това имам предвид дано да е по-разбираемо :? : Тръбите ще са от многослойните Pex-all-pex нещо такова бяха !Знам че е най-добре да са медни ама са много по-скъпи ! И тъй като няма да се медни искам да сложа най-добрите многослойни :? Доколкото разбирам от писаното из форума добри са многослойните тръби на HENKO ,BLANSOL,BSSRL, WAVIN ,HERZ ,HAKAGERODUR :idea: Проблема е че никъде на тръбата не пише коя марка или на тръбите които съм гледал до сега из магазините не пише :? Като питам коя марка ми казват "ооо тя тръбата е немска или чешка и е много добра" ама аз не им вярвам та затова питам Вас -трябва ли да си пише на тръбата коя марка е :? Ето и схемата :

Прикачен файл

shema1_206.jpg
shema1_206.jpg (56.71 KиБ) Видяна 9536 пъти
naskov - майстор
Отново си допуснал същата грешка, както на предната схема и за която ЛазарГанев ти е споменал. Между камината и РС не трябва да имаш никаква спирателна арматура, а аз виждам поне 2 крана. Който и от тях да спреш и оставаш без РС! Свържи РС направо от камината. За тръбите- на всичките си пише марката, а на някои дори и made in Swiss и т.н.
filmatoplo - майстор
Само добави между камината и горния кран 1 обезвъздушител , 1 юпиес за помпата и си окей.Кранове има на всяка инсталация -пред-зад всичко. :wink: Ти ще си я правиш и обслужваш -така че внимавай.Ако искаш сложи между камината и долния кран 1 предпазен клапан 1,5 бара за всеки случай-да издиша от там ако евентоално спреш крановете на камината или помпата.
maxuel82 - специалист
Балгодаря за съветите !!! ЮПС задължително ще сложа :idea: Рзбрах че не трябва да има от камината до съда никаква спърателна арматура но няма начин защото трябва да пусна отделна тръба за РС а тръбите ще са външни и ще се виждат и искам да стане колкото се може по-компактно :idea: Това за предпазния клапан ми допада !Направих промените по схемата :idea: Вижте дали съм разбрал правилно :? :

Прикачен файл

shema1_206.jpg
shema1_206.jpg (59.04 KиБ) Видяна 9497 пъти
maxuel82 - специалист
Днес ходих в този магазин : http://www.bgtherm.com/ поразпитах за това онова :-D Предложи ми ето тези тръби фитинги :idea: на цена са малко по-скъпи от металните -тези дето се затягат , но пък за сметка на това се работи много лесни и бързо а и изглежда много красиво и компактно !Някой ползвал ли е тези фитинги и какви са ви впечатленията ???

Прикачен файл

Picture.jpg
Picture.jpg (37.59 KиБ) Видяна 9460 пъти
naskov - майстор
Az работя с материали от БГ Терм, по специално с Тиеме. Тези на Вавин не ги ползвам, защото са неразглобяеми. Допуснеш ли грешка и край.
ESPACE - майстор
Перфектно се работи със Smart-Fix-a на Wavin но трябва да си купиш и калибраторите. И както ти каза naskov - три пъти мериш и тогава режеш. Скъпички са наистина но става красиво. Аз работя основно с пресфитинги. Резбови Tiemme и NTM ползвам там където може да се наложи разглобяване.
maxuel82 - специалист
ESPACE написа:
Перфектно се работи със Smart-Fix-a на Wavin но трябва да си купиш и калибраторите.
Точно заради калибратора се отказах !За ф16 струваше 72лв :shock: а на мен ще ми трябва и за ф20 !Има и универсален 102лв за ф 16,18,20 мисля че беше ама ми ляга скъпо :? За какво по точно се ползва този калибратор -не ставали с обикновените калибратори от по 1лв. Би ли ми разяснил :? Иначе за меренето и точността няма проблем :lol: аз съм толкова пипкав че една свръзка че я правя поне 30минути и съм си отделил 2 седмици за прокарването на инсталацията :lol: :lol: :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
maxuel82 написа:
За какво по точно се ползва този калибратор -не ставали с обикновените калибратори от по 1лв. Би ли ми разяснил :?
Освен че калиброва, този калибратор също подрязва челата и прави фаска
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 42

Тема "Локално парно- въпроси за направата му + снимки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: