• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Е тогава да взимам един комбиниран бойлер и ладомат....и тя системата ми замина над 12К лева :))
filmatoplo - майстор
Така е , само хубав котел започва от 4-5000 , като сложиш и другите компоненти 10х си ги минал . :) Какъв щеше да ти е котела :? .
kalin72 - майстор
Бош 2000В, обикновен, за дърва. Гледах пиролизните, но са на двойни цени, пък и нека видя как ще съм с този обикновенния, и ако е зле, тогава пиролизен, след година-две.
filmatoplo - майстор
Понеже не съм търговец , не мога да ти ги похваля тези котли .
kalin72 - майстор
Какъв е проблема? Досега от хора, които ги ползват години, не съм чул лоша дума, освен факта, че са много претенциозни за комина..
filmatoplo - майстор
Не мога да му коментирам недостатъците тука , купи си 1 Де дитрих и си реши за сега проблема :) .Гледай да не ме послушаш .
kalin72 - майстор
Защо да не му ги коментираш? Нали форума е за това....Де Дитрих-а на каква цена е, най-малко 4К лева, двойно по-скъп, но дали има защо?
filmatoplo - майстор
Не ,30 киловата е към 2300 лева .Боша е към 1700 лв същите киловати.Боша е стария Дакон ,няма котелно което не се опушило до неузнаваемост с него ,претенциозен към комина,претенциозен към нацепването на дървата заради малкия вертикален отвор ,претенциозен към размера въглища ,иска постоянно ръчкане и чистене да гори .Де дитриха си работи в абсолютно обитаеми и чисти помещения :wink: в 1 църква в Бургас има монтирани 2 броя , ако това бяха Бошове -майко мила . :)
Christo - майстор
1. Избираме си независим КОМПЕТЕНТЕН проектант, който не е и дистрибутор, щото най-неочаквано ще установим, че всички елементи са от фирмата, която представлява, независимо дали са най-качествени или най-евтини.

2.Според германската служба за контрол на котли на биомаса http://www.bafa.de/bafa/de/ , на котел на дърва се полага задължително буферен съд по 55 литра на всеки киловат инсталирана мощност. 30кВ Х 55 = 1650 литра. Тук се чудим дали да сложим 500. Ако котелът работи само на дърва и водата заври, какво правим? Вадим цепениците отвътре или затваряме всички вратички и продължаваме да произвеждаме пушек и сажди но не и топлина, докато дървата в котела изгорят. Тоест, изразходили сме дървата но не сме се топлили и най-вероятно сме си уредили чистене на котел за събота или неделя. Номерът е котелът винаги да работи с оптимално количество въздух и излишната топлина (ако има такава) да се събира в акумулаторния съд и да се отдава по-късно, когато котелът е вече загаснал. Иначе или трябва да има дежурен огняр, или ще спиш на студено.

3. Ладоматът осигурява студената вода, която се връща в котела да е сравнително топла. Различните производители препоръчват различни температури: 55-60-65 градуса, че и повече. Това гарантира, че от котела няма да текат катрани и няма да се пробие на третата година. Между другото, от Ерато не ти уважават рекламацията, ако не си свързал котела с Ладомат или подобен друг вентил.

4.Смесителният вентил със задвижка регулира температурата на топлата вода към радиаторите, като смесва топлата вода идваща от котела със студената, която се връща от радиаторите, в резултат на което се постига исканата температура в жилището и се икономисва гореща вода-респективно дърва.

5. Това нещо го обясняват Антон ВМ, Лазар и filmatoplo от доста време но на нас все не ни се вярва. Дилемата е: или даваш повече пари в началото, или после за дърва, хамалуваш и седиш на студено.
filmatoplo - майстор
:prayer: Това имам постоянно предвид .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Проект за отопление на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: