Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Не гледай бойлери , гледай Буфери с серпентини , а за БГВ си монтиращ външно пластинчат топлообменник :wink: За по евтино даже може да си вземеш със 1 серпентина , камината ще топли цялия обем на буфера , серпентината е за слънцето , а за БГВ ще е пластинчатия .
LazarGanev - "Велик майстор"
Бойлерите пак стават за буфери, ама са по-скъпи, щото имат повече изисквания и са за по-високо налягане. Филма, как решаваш въпроса със старта на помпата между буфера и топлообменника за БГВ, работи постоянно или я включва някакъв датчик за поток? Май беше ставало въпрос преди?
kalin72 - майстор
Имах в предвид буфери, не бойлери :)
Знаете ли как se изчислява какъв буфер ми е нужен? Щото може би залитам малко към по-голям :)
filmatoplo - майстор
С пресостат , усети ли пад на налягане -когато има черпене от тръбата , помпата сработва .На тази тръба се монтира и баланс 6-8 бара ,пожелание и малък мембранен съд който издържа на водопроводно налягане .
kalin72 - майстор
Да не пиша нова тема, че едно и също питам напоследък ;)
Котел на въглища, Бош 2000, бойлер соларен с две серпентини, и радиатори. Нужен ли е буферен съд при тази конфигурация? Плюсове и минуси? Фирма предлага инсталацията да е без буфер...според мен е по-добре да има, заради топлинните резерви.
Благодаря.
filmatoplo - майстор
Обем на буфера -50 литра на киловат мощност от котела. :wink: или поне 500 литра .Колко киловата ще е котела :?
kalin72 - майстор
Абе буфера не ми го препоръчаха от гледна точка на това, че отоплението ми не било скъпо, в смисъл не е на ток, а на въглища...то е още на теория де :)
Инак котела ще е Бош 2000, за въглища и дърва, но като мощност нямам идея колко...предполагам до 30 квт за 500 куб м. отопляем обем и 300 литра бойлер?
filmatoplo - майстор
Точно -въглищата като се разгорят , а ти не желаеш да ти е толкова топло излишъка ще се събира в буфера. :wink: под ти не желаеш -имам предвид че ако термоглави , стаен термостат , или 3пътен вентил е изключил част от радиаторите , вентилконвекторите или кръгове от водното подово -енергията трябва да иде някъде .За котела също е добре -защото буфера се свързва с термовентил отварящ над 60-65 градуса.Пак зависи от схемата де -избери 1 и да умуваме.
kalin72 - майстор
Ами чудя се кое да избера :) Дали да има буфер, или да има нещо друго...знам ли какво?? В смисъл, замисала го знаеш какъв е - котел на твърдо гориво, слънчеви колектори, бойлер. Мислех за подово, но май няма да слагам, за да спестя пари за слънчевите колектори. Та, стоманени радиатори за отопление, най-много един или два конвектора в кухнята и трапезарията.
Оттук насетне, какво препоръчваш? Мисля, че мога и сам да се справя с инсталацията....може би най-добре ще е да има и колектори за първи етаж и за втория етаж...
Мисля вече да почвам да махам дюшемето, и да полагам тръби за ВиК и отоплението, та затова ми е на зор малко :) Макар че ще започна като се постопли малко...
filmatoplo - майстор
Започваш да клониш към грешка.

Тема "Продукти на Regulus у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: