• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
soteto - специалист
И аз ползвам "черен петър"и има ефект. Жената като обели картофите обелките ги хвърлям в печката и от тях има ефект за комина.
radkooman - напреднал
Пичове

Аз на печката в гаража понеже от време навреме я паля на масло и събира сажди веднъж седмично и бухам една пиратка

ВСИЧКИ САЖДИ ИЗКАРВА ЧЕ ДАЖЕ И СЪСЕДИТЕ РАЗБИРАТ :-D :-D :-D
minca - специалист
Някои твърдят ,че от вътрешна страна комина трябва да е измазан...?
PCL82 - майстор
Да по пиринцип тухлените комини трябва да са измазани отвътре. Така се намалява съпротивлението на комина и той е добре уплътнен . Това се прави по време на строителството с помощта на кюнец около който се пълни с разтвор. Постепенно кюнецът се издърпва нагоре заедно със зидането.

Когато коминът няма шапка тази мазилка се подкожушва и пада. По добре е е вместо мазилка в комина да са взидани керамични тръби-подобни на камениновите, но с по-малки муфи и по тънки стени. В някои стари къщи има такива комини и не са мръднали!

Много комини (правени най вече през соца и по селски къщи) са правени от самозванци са просто на тухли. Даже не са се постарали да оформят фугите от вътрешната страна-къде стърчи разтвор, къде липсва. Важно е било да има там някакъв комин...

Има технологии за саниране на комини и специализирани фирми за това. Най- простсто е да се спуснат кюнци в комина, ако той позволява.
Draganov - специалист
Колеги,привет на всички,тъй като това е първият ми пост.Чудя се,как не съм открил досега тоя прекрасен форум.
Искам да попитам,някой има ли изграден комин от етернитови тръби,тъй като имам 2бр. по 4 метра,с вътрешно ф150мм. и мисля да си пусна нов комин,тъй като сегашния ми писна да го чистя всяка седмица.Отвора му е тесен,изграден е с бетон,по време на строежа на къщата,с кофраж от кюнци,държи студено и естествено лепи саждите и се стеснява отвора му.
romanpm - майстор
Draganov написа:
Колеги,привет на всички,тъй като това е първият ми пост.Чудя се,как не съм открил досега тоя прекрасен форум.
Искам да попитам,някой има ли изграден комин от етернитови тръби,тъй като имам 2бр. по 4 метра,с вътрешно ф150мм. и мисля да си пусна нов комин,тъй като сегашния ми писна да го чистя всяка седмица.Отвора му е тесен,изграден е с бетон,по време на строежа на къщата,с кофраж от кюнци,държи студено и естествено лепи саждите и се стеснява отвора му.
Преди всичко нагрей парче етернит на огън и виж какво става и тогава решавай :roll:
housedoktor - майстор
И внимателно с етернита-съдържа азбест .Избягвай операции с негом,които нарушават цялоста му (рязане,чупене, шлайфане )
Draganov - специалист
housedoktor написа:
И внимателно с етернита-съдържа азбест .Избягвай операции с негом,които нарушават цялоста му (рязане,чупене, шлайфане )
Да,знам че е канцерогенен и трябва по-внимателно с него.Виждал съм такива тръби на билото на къщи,би трябвало да стават за комин,но сондирам мнение на някой,който ползва такъв.
Transporterr - специалист
filmatoplo написа:
Аз си го обяснявам така -беше топло тоест с външни температури над 5гр , и всички горим печките на минимум мощност -това натрупва сажди и катрани по комина , и като се застуди всички дадахме доман на печките и саждите се запалиха .
а аз си го обяснявам с това, че малко хора си чистят комините редовно.Справка в кое да е балканджийско (и не само) село в студовете като влезнеш, ти се иска да излезнеш веднага.Усеща се особено в късния следобед когато се разпалват печчките.Такива пушаци и смогове направо не е истина. Смрад та се не трае, язък за "чистия" въздух дето си мисли някой че диша.
ra4o - специалист
Draganov написа:
housedoktor написа:
Да,знам че е канцерогенен и трябва по-внимателно с него.Виждал съм такива тръби на билото на къщи,би трябвало да стават за комин,но сондирам мнение на някой,който ползва такъв.
Абе човече, азбеста в комина ти е най-малкия проблем. По-нагоре Роман ти е намекнал какво ще се получи - гърмене и чупене на парчета от високата температура.

В резюме - от интернитени тръби НЕМОЖЕШ да правиш комин!!!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Запали се комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: