Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може да се купи и монтира горелка на газ, но тя струва колкото един стенен котел, а има по-ниско КПД и по-малко възможности за управление. По-добре да продадете нафтовия котел и да си купите стенен газов котел. Мисля че нафтовия котел може да работи с пелетна горелка
torbalan - Дървен философ
Лазаре, между нафтовия и газовия котел разликата е само в горелката...

отделно, че вместо да преработвам котела на пропан-бутан (сигурно това е най-скъпия вариант за отопление), аз бих купил маркирана нафта за отопление без акциз, която струва около 1.6 лева за литър...
torbalan написа:
Лазаре, между нафтовия и газовия котел разликата е само в горелката...
Аз казвам, че няма прилика, ти казваш че няма разлика :-D .
http://lakal-bg.com/product/id/212

първия, който ми попадна от интернет...

на котела му е абсолютно все тая пламъка дали е от нафта или от газ...
разликата е в горелката...

вероятно може да има производители, които да правят някакви специфични котли, дето да им става само някаква специфична горелка...

но по принцип - присъеденителните размери на нафтовите и газовите горелки са еднакви...
а котела си е котел...

това го казвам, като човек дето 10 години е учил енергетика, и поне за промишлените котли ти гарантирам, че няма такова нещо като котел на нафта (леко корабно гориво, мазут и др) или котел на газ...
има котел и горелка за газ и горелка за течни горива...
Няма да спамя, дал съм си мнението по въпроса
medo5303 - напреднал
Здравейте,несе карайте в инструкцията на котела пише,че може да работи и на газ мощността му е 25 киловата но аз неискам да купувам нова горелка,понеже имам финансово разстройство.В нашият град не продават нафта за битови нужди,тя отива на бензиностанциите за автомобилите.
ти па, ще се караме :)

разбрахме се с Лазар... оказа се, че един от видовете котли, работещи на газ, изобщо не съм му обърнал внимание, че съществува...
medo5303 - напреднал
Въпроса ми беше може ли нафтовата горелка да се преправи на газ.Понеже няма финансии и работата намаля значително и няма парички.
Колегата naskov им е чумата на нафтовите котли. Питай го дали не може да ти го продаде в Гърция, там се котират и си вземи газов котел като хората.

Тема "Отопление не на ГАЗ-колко?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: