• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dimonrb - специалист
Явно ще трябва да се сменят с конвектори :(
Току що си купих и амперклещи и играта започва.
Мойта машина е Дайкин 71-ца, като от линка на Торбалан по-горе.
Но все пак ме интересува дали тръбния датчик е поставен на правилно място?
Как мислите, мястото му върху топлообменника ли е или някъде по тръбите?
А как може да провокирам машината да прави по-високи градуси при положение, че на зададени 30 едвам прави 42-3 на изходящата вода?
Mega - специалист
Почерпи Nauhty да ти покаже неговата и гледай от там. Поне там е тествано!
Dimonrb - специалист
Mega написа:
Почерпи Nauhty да ти покаже неговата и гледай от там. Поне там е тествано!
Стига да е удобно! Иначе с удоволствие ще почерпя :partyman:
naughty - специалист
два са датчиците, единият е малко под центъра на топлообменника (тръбният) а другия е на студената (връщащтата се) вода, малко преди да влезе в топлообменника.

Преди да мислиме как да форсираме машинката, кажи колко се е напънала в момнта. Максимално може до малко над 18А по спецификация, но определено не бих я държал дълго време така. форсиране може да стане с потенциометър в серия на термистора на студената вода, но ако и в момента машинката е форсирана няма смисъл и ще трябва да се фокусираш върху конвектори.

Наблюдавая на в течение на час-два и запиши данните и после пиши тук.

Моята машинка ако я пържа да държи 45 градуса на водата със сигурност сметките ми ще са като твоите.

не очаквай чудеса, има само физични закони в цялата тая система :)
Dimonrb - специалист
Значи мойте са разположени като твойте. Данни за консумацията обаче ще изнеса довечера като се прибера в къщи :)
phoenix - специалист
както и в моята тема, на 1-ва стр. май бях направил изводите за термопомпата и радиаторите. Или:
6. Установих опитно, че в стаите където имам алуминиеви радиатори които са с по 5 ребра повече от колкото е необходимо(според магазинера ми трябваха 10, а аз купих 15 за да има) остава студено, за сметка на стаите в които не можах да купя алуминиеви и там беше доста по-топло с панелните!!!!!. Направих смяна и разбрах, че алуминиевите радиатори са предназначени за парно отопление където се поддържа висока Т - мен това не ме устройва.

Сега като гледам графиките на naughty и си мисля да коригирам някой неща, като вече експериментирам със една идея, а именно да вградя нещо като конвектор в самия панелен радиатор. По нататък ще покажа и изобретението, само да си намеря турбина от климатик с диаметър 60мм.
Така че или минаваш на конвектори и поддържаш Т на водата около 35градуса, или минаваш на панелки и поддържаш Т на водата 45градуса.
Аз съм с панелни радиатори, щото много мразим дискомфорта от течение и шума на вентилатора, ноооо всичко си има цена. Сега като направя и панелните радиатори да станат и конвектори, системата ще заспи... поне така си мисля де. Иначе в нас поддържам без значение колко е вън, вътре е 21градуса. Все пак сме с малко дети.
п.п.
и моите датчици са така, като тръбния ми е една идея по-близо до тръбата входящия фреон, един вид над средата.
torbalan - Дървен философ
с радиатори става, ама не с по пет ребра...
filmatoplo - майстор
Тя година покрай кризата , монтирам на клиентите само панелни радиатори -и какво констатирам -дават по добри резултати :) .Или лъжат производителите на алуминиевите радиатори в мощността на глидерите :) .
BobyB - специалист
torbalan написа:
18.02.2011 18/02/11 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ АБ.N. 300232557098 269.96
20.12.2010 20/12/10 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ АБ.N. 300232557098 185.84
22.11.2010 21/11/10 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ АБ.N. 300232557098 128.28
21.10.2010 21/10/10 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ АБ.N. 300232557098 107.04
20.09.2010 19/09/10 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ АБ.N. 300232557098 82.84
19.08.2010 19/08/10 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ АБ.N. 300232557098 84.25

най-голямата я няма, защото я плати жената на касата, че аз бях фалирал :) и в моята сметка не беха останали стотинки :)

машината е на геосолар 63
с вкопани медни тръби в двора е...
Ха и аз съм с Геосолар 63, само че топля към 300 м2, вода-вода е (сондажна вода), не тръби в земята, тя е малко по-ефективна. Но сметките ми са горе долу колкото твоите, малко повече. Разликата е че и бойлера е основно топлен от термопомпата, режима ми е - отоплението работи предимно нощем, а денем само към бойлера, и вероятно изолацията е по-добра, иначе нямаше да държи температура през деня. Няма радиатори, навсякъде е подово.
Интересно и при мен декември беше повече от януари - към 390, срещу под 300 през януари.
phoenix - специалист
Всъщност, алуминиевите радиатори не стават за ниско-температурна система и точка.
За такава система трябват конвектори, ако не искате да ви е студено или ползвате конвектори или ако не искате да ползвате конвектори, преоразмерявате панелните радиатори или всъщност те си имат показатели при такава Т 50-40 така че гледаме каква моюност ни трябва и оразмеряваме системата с нужния радиатор. Това е.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28

Тема "Термопомпа Въздух-Вода от Vanko68 висок разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: