Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bilici - специалист
filmatoplo написа:
Малко акъл -направи така че, освен термостата за котелната вода , в паралел да има и термостат в бойлера :wink: -горелката ще гаси тогава след като котела и бойлера са загряти и нужда от топло неще.Много хора сега ще ревнат заради това -че се свързва горелката както дойде от магазина :wink: .Няма опция -БГВ . :) нали ми разбра мисълта -дори котелния термостат да прекъсне веригата към горелката ,горелката ще остане да работи включена от бойлерен термостат ако е нужно зареждане на бойлерите :wink: .Защо горелката не смогва да ги зареди докато се греят и радиаторите -примерно за 1 час нали само питам ,а ако го направиш по моята идея -котела може да пали само заради бойлерите .Най добре ще е , ако може по някакъв начин -бойлерите да си имаха своя помпа и тръби .

Разбрах идеята , ще пробвам ако мога да удължа кабела на термостата за бойлера 30метра /Трябва да питам сервизния техник , но много ме съмнява да знае/, до по далечния 110литра -Светльо Шишков с две серпентини , защото загрява по бавно от 80литра-Теси с една серпентина.
Най вероятно сам ще си отговоря пак.

А за втория вариант също може да стане.По големия бойлер и без това е на отделни тръби а целия по малък кръг с другия бойлер също може да се отдели.Вентилите по радиаторите ще си затварят и ще циркулира само през бойлера.
И резервна помпа имам 25-4.Но не е точно като с отделни тръби. Ако може да развиеш идеята как да управлявам този кръг на бойлерите.
bilici - специалист
LazarGanev написа:
Само да не се оплетат фазите и нулите от двата термостата, че става :axe: . Все се каня да седна да измисля елегантна схема за това, ама не остава време - котелът да пали и при нужда само от БГВ, без отопление. При газовите котли е решен този въпрос с датчик за поток - има ли поток, котелът пали.
Ще внимавам , на дипломата ми пише ел. техник , пък учухме електроника 4години.
За този датчик трябва да прочета малко за да мога да питам пак.
filmatoplo - майстор
Датчика който е в котела , този който мери температурата на водата му,предполагам е ниско волтов ,само предава сигнал на електрониката пък тя затваря и отваря други логистики и вериги , този датчик не може предполагам да се- паралелезира.Този датчик си остава като авариен -нагласен на малко по-висока температура с 3-5 градуса от тази на работната нагласена от термостат 1 ,и на водата в бойлера нагласена от термостат 2 ,там където ще се свързва стаен термостат -там ще монтираш и дублираш с 2 та термостата.Нали се сещаш -ако случайно никой от двата термостата не изключи котела -котела ще спре от оригиналния си термостат .Редом с 2 та термостата може да сложиш и часовник за което си избереш да почива .Това не е категорично -просто нахвърлям идеи , които трябва да се премислят според нуждите.Трябва обаче да забележиш ,след като спре горелката -температурата в котела дали ще продължи да нараства , тоест докато трае самото загасване , ако не се покачва -добре.Ако се покачва ,забележи с колко градуса , и виж за колко време ще се погаси до нормални граници в изходно положение . Всичко това е необходимо за да се монтират реле време на помпите , тоест след загасяне на котела -те да работят още малко време -ако е необходимо . :wink: Ако това го има в съществуващата електроника добре -но съм сигурен че на бойлерната помпа ако се отделя ще го няма .
bilici - специалист
Първо пробвам варианта с паралелните термостати , ще стане бързо и лесно.
Мисля да ползвам още един бойлерен термостат монтиран до оригиналния на бойлера.
Стайният знам , че по възможност трябва да е на отсрещната стена на отоплителното тяло , но на каква височина да бъде.
bilici - специалист
Термостатите са монтирани вече.
Стайният си върши много добре работата, бойлерния също.
Остава да видим разхода тази седмица.
До сега харчех 9чувала х20кг на седмица с контрол от стайния, следващата неделя ще видим, може и по-рано :roll:.
bilici - специалист
Здравейте,
доста проби направих с режимите на работа.

Оказа се, че при контрол на стайния термостат горелката работи реални 14часа на денонощие, на модулация и изгаря на седмица 200кг. Дневна температура 22-23гр , нощна 19-20. Не ми хареса обаче как изстива системата и помещенията при контрол от стайния .

Втори вариант - целта ми беше да работи постоянно и да изгаря минимум гориво. За целта модифицирах първа степан на горелката и работи само на първа. Изходяща вода 52-53гр , входяща 40гр. Същите температури в помещенията. Даде същия разход.
Така е по комфортно , температура в бойлерите максимум 48гр.
В по-топли дни вентилите затварят и циркулацията остава през бойлерите , вдигат до 55гр.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти харесваш ли да те къпят с температура на водата 15*С? Не, нали? И котелът ти не харесва да му подаваш вода 40*С, иска поне 60. И ще си го върне, да знаеш :)
bilici - специалист
Чета за различните устройства и методи за това, но не знам кое ще е по удачно, термовар, ладомат или само повишаване на изходящата темепратура до достигане на обратна 60гр :?
Последния вариант е удачен когато наистина е студено и има нужда от подържане на висока температура.
Но с тези меки зими последните години виждате с колко ниски температури се отоплявам комфортно.Така, че ще трябва да се монтира нужното за доброто на котела.
Очаквам вашите идеи , работата от мен.
filmatoplo - майстор
:) Ти си ги подредил горе- долу по цена ,Термовар и Ладомат , след термовара -малко по евтино от Ладомата е монтаж на 4 пътен вентил :wink: .Задължително на термовара , и 4 пътния вентил се слага помпа на малкия кръг (ладомата си има ),препоръчителнозадължително е и помпа за големия радиаторен кръг -независимо кой метод от горните ползваш :wink: .
Последно избутана от bilici на ср яну 11, 2012 3:19 pm.

Тема "помощ относно подобрения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: