Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Как тъй крадът :? , нали всичко което се случва в абонатната -влиза в ония сметки :wink:
Тани - модератор
Не съм имал "честта" да се занимавам с топлофикация и не знам за какво говориш. От коментарите на клипа останах с впечатление , че топлофикация плаща тока за помпата и че са я "взели назаем" :-D
filmatoplo - майстор
Не съм запознат 100% , но в калкулацията на сметките за топлото в 1 блок си влиза всичко което е изразходвано -ток за помпите в случая .Лятото не вярвам топлофикация да оставя неотчетен тока на абонатните , че то така мога да извадя кабела за помпата и да захраня 1-2 апартамента да си светят без пари. :wink:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
От клипа видях следните температури : 17.2 гр. , 25 гр. , 44 гр.
Най-ниската от температурите трябва да е вход от водопровода - 17.2 (вчера мерих темп. на водата след 30мин. миене на чинии иоще 10мин. източване - 18.5 гр. повече не падна) какви 12 гр. бълнува (зимата може).
25 гр. е сигурно след радиаторите (не ми е ясно как със студоносител 25гр. охлаждаш помещенията до 25гр.) - шах с пешката.
44гр. - или е температурата която идва от топлофикация (незнам, нямам земане-даване с тях) или той я загрява с термопомпа.
Всеки, който може да смята ще види, че повишаването на 1000л. вода от 17 до 44 гр. с най-смотания бойлер на новата цена на дневна ще му струва 6.36лв.(при най-висока цена дневна - ЕОН). Какви 10лв. на кубик??? (като прегледах форумите - имало и по-тежки случаи - 12; 20лв. и нагоре за кубик)
При смесено загряване (дневна/нощна) - 5.55лв. , и само на нощна - 3.91лв. (даже 20% загуби съм сложил).
Като ползва термопомпа със СОР = 4 само през нощта става 0,9775лв./м3 (това без топлообменник за подгряване на водата(охлаждане на апартаментите)).
Извод: Тези хора нормално са плащали над 2 пъти по-скъпо на топлофикация спрямо тези на ел. бойлер.
Сега като имат термопомпен бойлер със СОР=4 - ето ги 8 пъти по-ниски сметки за топла вода.
За отоплението през зимата важат също - Топлофикация са кожодери.
За охлаждането хич не ми се върже сметката.
Моят климатик се пуска когато е нужно. На ден е изхарчвал ел. енергия от 0,8kWh до 2,2kWh за около 10часа при 25гр. в стаята с климатика (почти югозапад - не пече външните стени през лятото) и 26гр. в другата стая (почти североизток). Значи е вкарал в 2-те стаи (общо 30-32м2) хладилна енергия средно 1,5кWh x 3.8(EER) = 5,7kWh студ. (Това за 30-32м2-сравнително студени стаи 2ет. от 4ет. тухлен блок)
Ако радиаторите вкарат тази хлад. енергия в стаите означава че водата се е стоплила със същата енергия. Човека казва "при 21гр. на водата нямало конденз" - т.е. вход. вода в радиаторите е 21гр. а изходящата видях 25гр.
Въпроса е колко литра вода можем да стоплим с 5.7kWh като и повишим температурата с 4гр.?
И отговора е приблизително 1425 литра = 1,425м3 = над 17 източени 80 литрови бойлера на ден (голямо къпане ще падне).
Пак са много, но дори по 200литра на ден топла вода да харчат ще получат 0,8kWh охладителна енергия, а им трябва 5.7kWh (7 пъти повече) - вярно в стаите няма да е 32гр. а 31гр. примерно.
Доколкото разбрах тая вода се подава на топлите кранове (през термопомпата) на апартаментите.
Иначе казано: Ако тея хорица искат да си охладят 30м2 апартамент (сравнително студен) до 25-26гр. трябва да източат от топлите си кранове и душа 1425 литра през деня (през нощта по-добре да отворят прозореца).
Под 21гр. вода да подаваме ще е по-добре, но трябва да се справим с конденза. Изходящата вода пък не може да е над 25гр. щото няма да охлажда стая с темп. 25 гр.
Помпата дето върти водата през радиаторите и тя харчи ток (ама на 21 апартамента не я усещат).
Емиии, моето мнение е че колкото плащат за охлаждане - толкова и получават.
Почти нищо лв. = почти нищо охлаждане - тук противоречия няма!
Ако някой има забележки към нещо - да казва.

Тема "Нобеларка за климатизация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: