• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Galy - специалист
Стига бе. Говорим си тук. Не обръщайте разговора. Добре. Може би не става. Ама няма лошо да ми мине и на мен през ума, нищо че не съм завършил топло... Топло, незнам кой духа судено, ама след една бутилка качествено староселско вино, все ми е тая вече да ти кажа чесно. Ха наздраве! :lol: разбира се че с мек тон
torbalan - Дървен философ
syncho написа:
torbalan и аз това се опитвам да обясня, но никой не иска да чуе. И все пак и аз минавам за търговец, така че ще те помоля да не си толкова общ в изказванията си, а ако си имал предвид моето изказване по някакъв начин, кажи кое точно те притеснява да го доуточня :)

конкретно теб - не...
но наскоро тук имаше един, дето продаваше вълшебни термодинамични панели, дето като заковеш два на терасата - решаваш си проблемите с отоплението...

хем евтино, хем чисто...
е, малко скъпа първоначалната инвестиция, но си струвало :))

а както е известно - покрай сухото - гори и мокрото :)

някой каза "Наздраве!" :)
Galy - специалист
:) Ми така де...няма само работа. Конкретно към колегата, който пусна темата....колега, бухай котела с цепеници и остави слънчевите панели за топла вода лятото ;) Явно няма да стане. Виж какво казват висшистите :)
colyo - специалист
Гали ето една идея и от мен. До колко ще е ефективна ще кажат специалистите. Така и така зимата панела не върши работа. Защо не закачиш един стар автомобилен радиатор зад външното тяло на термопомпата и да го захраниш от панела. Най-малкото ще ти подобри малко работата на термопомпата. Вентилатора на външното тяло ще обдухва питата с малко по-топъл въздух, а от там и малко икономия на ток. Струва си да се пробва.
bulhomes2 - майстор
colyo ти говориш за фотолтаик, а ние говорим за слънчев колектор за топла вода
colyo - специалист
Точно за топла вода си говоря :)))) Как ще напълниш автомобилен радиатор с ток :)))) Тока ще го охлаждаш ли, що ли :)))) Идеята ми беше зимата през питата на външното тяло да преминава малко по-топъл въздух и по този начин термопомпата да работи с по-малко натоварване.
syncho - майстор
colyo рискуваш електроенергията, която изхарчиш за вентилатора да е повече от тази, която ще вземеш от този радиатор.
colyo - специалист
Какъв вентилатор бе хора :)))) Явно проблема е в мен щом никой не ми хваща мисълта:)) Вентилатор си има във външното тяло.....той обдухва питата с околния студен въздух. Когато поставим автомобилен радиатор зад тялото, околния въздух преминава първо през радиатора (свързан със слънчевия колектор)......леко се затопля и чак тогава влиза във външното тяло за обдухване на питата. Да рисувам ли схема или бях по-ясен. Просто когато няма слънце, радиатора ще е студен и преминалия през него въздух пак ще си е с околната температура. За какъв вентилатор говориш, така и не разбрах. :?
torbalan - Дървен философ
добре де, а кой ще върти водата в системата :)
и колко енергия ще отнемеш от тоя слънчев панел през зимата....
и да не се окаже, че ако е с антифриз - ще го замразиш :)))))
bulhomes2 - майстор
А да. Извинявай! сега ти схванах идеята.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "дайте съвет за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: